3 vanligaste anledningarna till att man har det kallt hemma, och hur man fixar det

Kryper den bitande utomhuskylan in sig i inomhus också? Då finns det några saker du kan kontrollera, som oftast är anledningen till att du har kallt hemma.

Första snön har redan fallit i stora delar av vårt avlånga land och på nätterna kan temperaturen krypa ner under nollan. Det är dags att byta däcken på bilen och det är inte ovanligt att vi numera vaknar till att behöva skrapa bort morgonfrosten från bilens vindrutor. Många hem och hus har ännu inte hunnit ställa om sig till vinterns kyla och många upplever att det är kallt hemma.

Låt oss nämna några av de vanligaste problemen till att man har det kallt hemma, som du kan åtgärda innan det är för sent. Oftast handlar det om dålig isolering, fönster som inte är täta eller element som behöver luftas. Vi pratar enkla lösningar till problem som upplevs som stora. 

Hitta hjälp via Dorunner

”Villaägare som har ordentligt isolerade och förseglade hem kan spara cirka 20 procent av kostnaderna för värme eller kyla.”

Läckor och ”hål”

Har du kalla och/eller dragiga rum? Ofta beror det på att du har en läcka någonstans. Små öppningar, de behöver inte vara stora, räcker för att orsaka draget. Vanliga ställen för dem är runt fönster, armaturer, vindsutrymmen och dörrar. Samtidigt som du känner vindrag och får in kall luft förlorar du varm luft som sipprar ut. Ofta leder detta till att det bildas istappar. Återkommer stora istappar varje vinter kan det vara värt att be en entreprenör titta på det.

Dålig isolering

Ett annat vanligt problem som orsakar kalla rum är en dålig isolering. En tilläggsisolering är bland de mest efterfrågade tjänsterna bland husägare inför vintern. Enligt Energy Star, kan villaägare som har ordentligt isolerade och förseglade hem spara cirka 20 procent av kostnaderna för värme eller kyla.

Se över din isolering här:

  • Runt fönster – Undersök genom att tända ett stearinljus nära fönstret. Fladdrande låga kan tyda på att luftströmmar påverkar ljuset.

  • I takkonstruktionen – Värme stiger och i slutändan vill du att taket håller kvar värmen. Sitter det fönster i taket kan du eventuellt kontrollera smygens tjocklek och med ledning av den räkna ut hur tjock isoleringen är. Rekommenderat är att du har en tjocklek omkring 400 mm.

  • Krypvind – Svårare plats att kontrollera. Om det inte finns en inspektionslucka måste du ta upp ett hål i stödbensväggen för att undersöka det. Det kan vara värt att ta hjälp av en entreprenör om du misstänker att isoleringen för din krypvind sviker.

Lufta elementen

I de flesta lägenheter finns element som värms upp med hjälp av vatten. Då och då behöver dessa element luftas. Att ”lufta element” innebär att man tömmer deras vattensystem på luftfickor och gör plats för det väsentliga, nämligen varmvatten.

  • Allt du behöver är en elementnyckel och ett glas. Låt ventilen vara öppen tills all luft har släppts ut och det kommer vatten i en jämn stråle. Det kan ta upp till ett par minuter. Därefter stänger du ventilen försiktigt igen.

Behöver du hitta en elektriker?

Hos Dorunner får du upp till 5 offerter från certifierade elektriker.

Sen kan du jämföra offerter, se certifikat och behörighet, läs omdömen och se tidigare referensjobb innan du väljer det företag som passar er bäst.

Hitta elektriker

Sänk dina elräkningar med enkla tips

När det blir allt kallare utomhus vill vi gärna ha allt varmare inomhus och mer energi krävs för att värma upp våra hem. Detta leder till högre elkostnader och förutom det så är det sämre för miljön.

Är du orolig över dina energianvändning? Drar elräkningarna iväg? I vårt inlägg 16 snabba tips: så kan du spara energi hemma har vi samlat ett flertal tips på knep du kan ta till för minska din elförbrukning och således dina kostnader.

Bra för både plånbok 💰 och jordglob 🌎

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga elektriker och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från elektriker. Du får då en bra första uppfattning av vad en installation skulle kosta.

Fler artiklar inom El & Värme
Byta huvudsäkring

Byta huvudsäkring: det här behöver du känna till

Funderar du på att byta huvudsäkring men känner dig osäker? Vår guide hjälper dig navigera genom ampere och avgifter. Från att förstå din nuvarande säkring till att välja rätt storlek för framtiden – vi går igenom allt du behöver veta. Lär dig optimera din elsäkerhet och spara pengar.

Läs mer »

Renovera lägenhet: Den ultimata guiden (kostnad, tidsåtgång, tips)

Drömmer du om att renovera lägenhet men känner dig vilsen i en djungel av tapeter och kakelplattor? Frukta inte! Vår guide är här för att förvandla ditt renoveringsäventyr från ett skräckscenario till en dans på rosor. Häng med när vi avslöjar knep för att trolla fram ditt drömhem utan att gå vilse i en labyrint av beslut.

Läs mer »
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »