7 smarta tips för att renovera ett litet kök – plus kostnadskalkyl

Drömmer du om ett nytt kök men har begränsat med utrymme? Att renovera ett litet kök kan vara en utmaning, men med rätt planering och smarta lösningar kan du skapa ett funktionellt och stilrent kök även på begränsad yta. Här är sju tips för att maximera utrymmet när du ska renovera ditt lilla kök, plus en uppskattning av vad det kan kosta.

Innan vi dyker in i de praktiska tipsen, låt oss utforska de små kökens historia. Från tjänstefolkets domän till hemmets hjärta har små kök genomgått en fascinerande utveckling. 

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Välj integrerade vitvaror som smälter in i köksinredningen. Det ger ett enhetligt och mindre rörigt intryck, vilket får köket att kännas större.”

Små kök – från tjänstefolkets domän till modern design

Små kök har en lång historia i svenska hem, särskilt i äldre bostäder i städerna. I början av 1900-talet var köket främst en arbetsplats för tjänstefolk, avskild från hemmets övriga utrymmen. Kökets storlek begränsades för att maximera boendeytan för familjen. Dessutom ansågs matlagning vara en syssla som skulle hållas separat från hemmets övriga aktiviteter.

Med tiden förändrades synen på köket. Funktionalismens intåg på 1930-talet ledde till mer effektiva kökslösningar, där varje centimeter utnyttjades maximalt. Det så kallade ”Stockholmsköket”, utvecklat av arkitekten Osvald Almqvist, var ett banbrytande koncept som optimerade arbetsflöden i små utrymmen.

En modern kontrast

Idag står vi inför en intressant kontrast. Medan många drömmer om stora kök och öppna planlösningar, söker många sig samtidigt till storstäderna där små kök fortfarande är vanliga, speciellt i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Detta har lett till en renässans för smarta lösningar i kompakta kök.

Modern design och teknik har gjort det möjligt att skapa högfunktionella och estetiskt tilltalande kök även på begränsad yta. Multifunktionella möbler, integrerade vitvaror och innovativ förvaring gör att även det minsta köket kan bli en fullvärdig matlagningsplats och social yta, perfekt anpassad för dagens urbana livsstil!

Står du inför utmaningen att renovera ett litet kök? Oroa dig inte – med rätt approach kan du förvandla även det minsta utrymmet till ett drömkök. Här är sju smarta tips som hjälper dig att maximera både funktion och stil i ditt kompakta kök:

Litet kök med luckor från Helsingö
Nyttja takhöjden med luckor hela vägen upp till tak. Köksluckor och bild från Helsingö.
Smart förvaring i kökslådor. Bild från Lucks by Robo.

1. Utnyttja höjden maximalt

I ett litet kök är det viktigt att ta vara på varje centimeter. Installera köksskåp eller öppna hyllor ända upp till taket för att skapa extra förvaringsutrymme. De översta hyllorna är perfekta för förvaring av sällan använda köksredskap eller säsongsbetonade prylar.

2. Välj smarta förvaringslösningar

Investera i skåp och lådor med inbyggda organiseringssystem. Utdragbara hörnskåpsinredning, karusellhyllor och vertikala förvaringslösningar kan göra underverk för att maximera utrymmet i ett litet kök.

3. Satsa på multifunktionella ytor

En utdragbar arbetsbänk som också kan fungera som matplats är en genial lösning för små kök. När du inte lagar mat kan den skjutas in för att spara utrymme.

Smart förvaring i litet kök
Smart förvaring i kök som göms bakom luckor. Luckor och bild från Lucks by Robo.
Smart förvaring i låda från IKEA
Kök från IKEA med smart förvaring i låda. Bild från IKEA

4. Integrera vitvaror

Välj integrerade vitvaror som smälter in i köksinredningen. Det ger ett enhetligt och mindre rörigt intryck, vilket får köket att kännas större. Överväg kompakta modeller av kylskåp, diskmaskin och ugn som är specialdesignade för mindre kök.

5. Ljusa färger för rymdkänsla

Använd ljusa färger på väggar och köksluckor för att reflektera ljuset och skapa en känsla av rymd. Vitt, ljusgrått eller pastellfärger är utmärkta val för att få ett litet kök att kännas större och luftigare.

Integrerade vitvaror i litet kök
Kyl och frys integrerat i kök och inbyggd micro och ugn. Luckor och bild från Helsingö.
Ljusa luckor skapar en känsla av rymd i ett litet kök
Ljusa luckor skapar en känsla av rymd i ett litet kök. Luckor och bild från Lucks by Robo.

6. Optimera köksbelysningen

Bra belysning är avgörande i ett litet kök. Kombinera allmänbelysning med riktad arbetsbelysning under överskåp och eventuellt infälld belysning i skåp och lådor. Detta skapar både funktion och en lyxig känsla.

7. Minimera synligt "bänkskräp"

Håll bänkytorna så fria som möjligt från prylar. Förvara köksredskap och små apparater i skåp eller lådor när de inte används. Detta ger mer arbetsyta och ett renare, rymligare intryck.

Upplysta kökslådor efter omdragning av el i hus
Belysning i kökslådor efter totalrenovering av hus i Saltsjöbaden
Ljusa luckor med ram från Lucks by Robo
Bild lånad från Lucks by Robo

Vad kostar det att renovera ett litet kök?

Kostnaden för att renovera ett litet kök på cirka 10 kvadratmeter kan variera så klart beroende på omfattning och vilka materialval du gör. Men här kommer är en uppskattning på arbetskostnaden baserat på en standardrenovering, exklusive kostnaden för själva köket (skåp, vitvaror, etc.):

Med en standardrenovering menar vi följande:

  • Rivning av befintligt kök
  • Montering av nytt kök med 8 köksskåp
  • Installation av el för vitvaror, belysning och uttag
  • Plattsättning av stänkskydd med standardkakel
  • Montering av ny bänkskiva i laminat eller trä
  • Installation och inkoppling av vitvaror

 

Uppskattad kostnad för hantverkarnas arbete och material:

  • Arbete (ca 80 timmar): 52 000 kr
  • Material (exklusive köksinredning och vitvaror): 13 000 kr
  • Sophantering: 1 500 kr
  • Transport: 1 000 kr

 

Totalt före rotavdrag: 67 500 kr

Totalt efter rotavdrag: 51 900 kr

Observera att detta är en grov uppskattning som endast omfattar hantverkarnas arbete och byggmaterial. Kostnaden för själva köket, inklusive skåp, luckor, lådor, bänkskivor och vitvaror, tillkommer och kan variera kraftigt beroende på val av kvalitet och design.

För en exakt kostnad rekommenderar vi att du begär offerter från flera hantverkare. Genom Dorunner kan du enkelt få upp till fem offerter från kvalificerade hantverkare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jämför priser, läs omdömen och se referensbilder för att hitta rätt hantverkare för ditt köksprojekt.

Ibland kan det även vara värt att överväga en flytt av köket för att optimera planlösningen eller frigöra utrymme för ett extra rum. I artikeln ”Flytta kök: en komplett guide för en lyckad köksflytt” går vi igenom det som är bra att känna till inför en köksflytt.

Få upp till 5 offerter gratis

Du förbinder dig inte till något
Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Kök
Litet kök med luckor från Helsingö

7 smarta tips för att renovera ett litet kök – plus kostnadskalkyl

Drömmer du om ett nytt kök men har begränsat med utrymme? Att renovera ett litet kök kan vara en utmaning, men med rätt planering och smarta lösningar kan du skapa ett funktionellt och stilrent kök även på begränsad yta. Lär dig hur du maximerar utrymmet, väljer rätt lösningar och får en uppfattning om kostnaderna för att renovera ditt lilla kök.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.