Så leder du bort vattnet från husgrunden

Fuktskador är något man som husägare oftast fasar över. Det kan leda till kostsamma renoveringar och timmar för att åtgärda problemet. Vi går igenom hur du kan förebygga fuktskador genom att effektivt leda bort vattnet från husgrunden.

Fuktskador är bland det sista en husägare vill ta tag i och lägga pengar på. Ofta märker man det sent vilket leder till kostsamma renoveringar för att få bukt med problemet. För att förebygga fuktskador så behöver vi på ett effektivt sätt leda bort det vatten som kommer i form av regn bort från husgrunden. Dessa åtgärder behöver heller inte vara så kostsamma men är en bra investering för att undvika att fuktskadorna slår till.

Ett av de stora problemen för många hus är att det vatten som ska ledas ner från taket via hängrännorna inte kommer så mycket längre än till precis bredvid huset. Där tar det ofta stopp. Vatten som samlas runt husgrunden kan ge upphov till fuktskador och förhöjda fukthalter i luften inomhus. I fuktiga områden mår även mögel och andra mikroorganismer väldigt bra vilket ofta gör att där det finns fuktskador – finns också mögel. Fukten kanske inte syns till en början, men i längden mår vare sig hus eller personer som bor i huset bra. Hur gör man då för att undvika fuktskador? Vi frågade Marcus Lindström från Mackes Mark & Dränering.

Hitta hjälp via Dorunner

“Det viktigaste är helt enkelt att tänka att allt vatten ska bort från huset”

Dränering

Grunden i att leda bort fukt från huset är förstås alltid att ha ett väldränerat hus. Att dränera kring ett hus innebär att man gräver ner ett rör som har som uppgift att föra bort förhöjd grundvattennivå från huset för att se till att grunden inte dränks i fukt. Utöver detta så brukar även fuktspärrar på källarväggarna sättas. Dränera om en husgrund bör göras med jämna mellanrum (30-50 år om det är en bra dränering) men är något som många drar sig för eftersom det kan vara en stor investering. Däremot så är det en viktig del för att förebygga mot fuktskador. Här kan du läsa mer om hur en dränering går till, och vad du ska tänka på innan du sätter igång.

Led bort vatten från huset

Hängrännor

Orsakerna till fukt kan vara många. Dålig dränering är bara en av dem. Ibland är hängrännorna orsaken till fuktproblemet. Det är lätt hänt att de blir igentäppta med löv eller kvistar, blir skeva eller om den helt enkelt är feldimensionerad för det vatten de ska kunna ta emot. När något av dessa fel uppstår så får vattnet inte en chans att ta sig ifrån husgrunden. Steg ett är därför att se att hängrännorna är hela och att de verkligen fungerar som det är tänkt. Nya hängrännor är i jämförelse en ganska billig investering mot fukt. Se också till att rensa hängrännorna med jämna mellanrum.

Tunnor

Ett annat bra alternativ till en dyr omläggning av dräneringen är att sätta in tunnor under stuprören. Dessa kommer då fånga upp regnvattnet som sedan kan användas till att vattna alla växter i trädgården. Du kan även förse tunnorna med avledare som gör att vattnet transporteras bort från stupröret. Perfekt att ha i sommarstugan där man kanske inte är varje helg och har möjlighet att tömma tunnan. Då undviker du risken för läckage och stänk mot husfasaden.

Behöver du dränera huset?

Hos Dorunner kan du hitta den hjälp du behöver när du ska dränera om huset. 

Hitta din hjälp här.

Regnvattenspridare

Ett annat billigt och bra alternativ är regnvattenspridaren. Den är som ett mjukt stuprör som rullas ut när regnet forsar igenom. När det inte regnar så rullar spridaren ihop sig igen. Regnvattenspridaren fästs med en enkelt vid stuprörets mynning och är ofta tillverkad i vinyl eller liknande material. Regnvattenspridaren kommer i flera storlekar och det är viktigt att se till att den passar just ditt stuprör så att den inte glider av när regnet kommer. Genom regnvattenspridaren sprids regnvattnet ut längre bort från husgrunden, till exempel över gräsmattan vilket gör att vattnet istället gör någonting gott istället för att orsaka fuktskador.

Undvik stopp i hängrännor

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att rensa hängrännorna så att det inte blir något stopp. Detta gäller självklart även tunnor och regnvattenspridare. För att undvika stopp kan man installera en lövsil på stupröret som ser till att få bort alla större partiklar som annars kan sätta igen systemet. För att lövsilen i sig inte själv ska sätta igen är det viktigt att tömma den emellanåt – om man känner att man inte orkar hålla på att rensa så kan man till och med köpa en självrensande lövsil. Även lövsilen är en billig investering och den som är lite händig kan själv montera den på stupröret.

Plantera inte närmast huset

Att ha planteringar är något som väldigt många har. Det många inte tänker på är att planteringar drar till sig vatten vilket inte är bra när du vill undvika fuktskador. Försök istället att ha täta massor vid huset som gör att vattnet helt enkelt inte kan rinna rakt ner mot väggen.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver, löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Mark & anläggning