Byta tak – Värt att veta inför ett takbyte
Här kommer vår guide till dig som ska byta tak. En matnyttig artikel med saker som är bra att tänka på inför ditt takbyte eller din takrenovering. Trevlig läsning!
Att ha ett välfungerande, funktionellt och skyddande tak av bra kvalitet är a och o för att resten av ditt hus och i förlängningen du själv ska må bra. Förutom dess funktion, är takets utseende, hållbarhet och kostnad något vi ofta bryr oss om, men alla aspekter är lika viktiga att ha i åtanke inför en stundande takläggning.
Hur ska du då veta om ditt tak endast kräver en upprustning eller behöver göras om helt och hållet? Vilka material ska du använda som är både prisvärda och hållbara? Och hur kan du underhålla ditt tak så att du slipper byta det före dess faktiska utgångsdatum? Läs vidare – här kommer våra bästa tips för dig som funderar på en takläggning.
”Att vänta för länge med att byta ett tak kan resultera i katastrofala följder, där den största boven i dramat är läckage till följd av att taket inte håller tätt”
Beroende på hur många år på nacken ditt tak har, och hur det underhållits under sin livstid, kan du komma att behöva ta olika sorters åtgärder. Turligt nog behöver man inte byta ut hela hustaket särskilt ofta, förutsatt att takläggningsjobbet är korrekt utfört från början. Ibland kan du dock behöva stå inför en helt ny takläggning, kanske om du ska bygga nytt hus eller tvingas lägga om taket helt och hållet.
Att vänta för länge med att byta ett tak kan resultera i katastrofala följder, där den största boven i dramat är läckage till följd av att taket inte håller tätt. Detta kan i sin tur resultera i följder såsom skador på fasad, fönster och isolering, samt väggar och egendom inuti hemmet. Fukten kan även leda till mögelangrepp och fuktskador i hela huset. Taket är med andra ord viktigare än många tror.
Om läckaget är boven, så är läckaget även ett stort tecken på att ditt tak behöver bytas. Genom att inspektera ditt tak och vindsutrymmet under, så kan du se om eventuellt läckage finns eller är på väg att uppkomma. Oftast syns detta vid gavlar, nock, genomföringar eller takfot, och ibland kan det även finnas synliga delar av taket som riskerar att släppa in fukt och skapa läckage. Oftast kan detta bero på att taket inte lagts enligt fackmannamässiga regler.
Att rusta upp eller lägga om taket tar både tid och kostar pengar. Dessutom behöver du god kunskap i takläggning och plåtslagning. Att försöka dra ner på kostnaden genom att lägga taket själv eller anlita den billigaste takläggaren är på grund av dess risker inte att föredra. Ta istället gärna in en kompetent och välrenommerad plåtkonsult som kan lämna ett utlåtande om ditt taks skick. Först efter detta kommer du ha en bättre bild av vad som behöver göras och kan börja samla in offerter där tak-firmorna kan räkna på samma saker. Här kan du läsa mer om olika typer av certifikat som din hantverkare bör ha, beroende på vilket jobb som ska utföras. Som vanligt när du begär offerter ska du se till att ta in ett flertal från olika aktörer för att sedan granska företagen och dess certifikat, samt referenser från andra kunder.
Kolla även upp vad din försäkring täcker, så att du kan se till att stå säker vid eventuella händelser som innebär risk för både hus och människor.
Även om ditt tak inte kräver underhåll på pappret, kommer det oftast hålla mycket längre om du underhåller och rengör det. Genom regelbunden tillsyn och underhåll kan du se till att ditt tak klarar sig undan påfrestning från väder och vind, och på så sätt sparar du pengar när du kan byta tak mer sällan. Se över ditt tak minst en gång om året för att upptäcka eventuella skador i tid. Rensa bort grenar, löv och annat som hamnat på takytor, stuprör och i hängrännor så att de bibehåller sin funktionalitet. Borsta bort eventuell mossa som vuxit sig fast, tvätta taket och behandla det med algförebyggande medel. Inspektera även plåt och plåtdetaljer och åtgärda repor, flagnande färg och rost så fort du upptäcker det. Se också till att alla bultar är åtdragna, skarvar och ändar är ordentligt tätade och kontrollera gärna att inga takpannor är spruckna eller ofräscha och behöver bytas ut.
Glöm inte att tänka på säkerheten när du underhåller ditt tak! Använd alltid personlig skyddsutrustning såsom sele, livlina med glidlås och falldämpare.
Vill du överlämna en stundande takläggning eller takupprustning till proffsen? Hitta då en hantverkare hos Dorunner. Med Dorunner kan du hitta kvalitetssäkrade och certifierade hantverkare, läsa om deras referensjobb och se omdömen från tidigare kunder med endast ett par knapptryck.
Få upp till fem offerter från olika företag så att du enkelt kan jämföra priser och tjänster, och hitta den rätta takläggaren för just ditt tak.
Lertegelpannor, takshingel, metallplåt, betongpannor, papptak, torv och vass eller skiffer – vilket utav denna uppsjö av olika material ska du använda till ditt tak? Det finns många olika material att lägga ditt tak med, och vilket du väljer beror på både önskad stil, kostnad, livslängd och underhåll. När det gäller villor, är vanligast i Sverige ändå takpannor av lertegel eller ytbehandlade betongpannor, som håller i ungefär 50 år om de underhålls rätt. Andra takmaterial kan hålla i upp till 150 år, men kan då kosta mer eller kräva mer underhåll.
Att välja material till ditt tak är svårt, så konsultera gärna med en expert om vad som skulle passa just dig och ditt hus. Ett säkert kort är såklart att välja samma material som tidigare, men ett materialbyte kan också ändra utseendet på ditt hus avsevärt, och dessutom innebära andra fördelar i exempelvis pris. Ta gärna en stund och titta på dina grannars hus och se till att ditt tak inte sticker ut för mycket från omgivningen. Oftast blir det bättre om ditt tak passar in med såväl grannhusen som resten av arkitekturen på ditt hus. Är du sugen på att göra ett vågat val av färg eller material – hör gärna med din kommun först så inga restriktioner finns eller bygglov krävs.
Kanske är isoleringen ännu viktigare än takmaterialet. Med rätt isolering kan du nämligen se till att spara både värme och pengar. Varm luft stiger som bekant uppåt, och detta stämmer även i hus. Därför blir isoleringen i vindsbjälklaget extra viktig – eftersom den varma luften annars far rakt ut ur huset. Behandla därför ditt tak och dess isolering som husets mössa, som håller resten av hemmet varmt och behagligt.
Det är en fin linje mellan isolering och ventilation när det gäller vindsutrymmen. Försök att skapa en frisk luft uppe på vinden snarare än en unken, och försäkra dig om att inga svamp- skadedjurs- eller fuktskador härjar där. Vilken isolering du än väljer till just ditt hus, tänk på att följa den specifika produktens och tillverkarens anvisningar så att det går rätt till.
Det finns en mängd olika typer av isolering att välja mellan, alla med olika typer av användningsområden. För väggar, tak och bjälklag finns exempelvis mineralull och träfiber/cellulosafiber, där båda materialen erbjuder bra isoleringsförmåga. Träfiber/cellulosafiber är dock något dyrare än mineralull och har en mindre brandsäkerhet, dock ger den låg risk för fuktproblem. För fasader, grunder och yttertak är istället cellplast vanlig, som erbjuder relativt god ljud- och värmelagringsförmåga och är tryckhållfast. Den genererar dock ett sämre isolervärde jämfört med andra material. Vilken isoleringstyp du än väljer, konsultera med en expert och följ produktens anvisningar så att jobbet blir korrekt utfört.
Hängrännor och stuprör bör i regel ses över en gång per år. Är huset omgivet av höga träd som släpper löv, barr och kvistar kan det krävas tätare kontroller och rensning. Det man vill undvika är att skräpet täpper till rören och hindrar avrinningen.
De flesta moderna hängrännor i plast eller PVC- överdragen plåt är i princip underhållsfria och mycket tåliga. Har huset hängrännor och stuprör i galvaniserad plåt är det viktigt att kontrollera och underhålla dem löpande. Har de börjat rosta bör de lagas och målas om eller bytas ut helt, beroende på skick.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din takrenovering så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga takläggare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
Här kommer vår guide till dig som ska byta tak. En matnyttig artikel med saker som är bra att tänka på inför ditt takbyte eller din takrenovering. Trevlig läsning!
Går du i tankar för en takbyte? Det är oftast många faktorer som avgör det slutgiltiga kostnaden för när du ska lägga om nytt tak. Här går vi igenom allt från hur mycket det eventuellt skulle kunna kosta till hur du tar reda på när det är dags att byta tak.
Står du inför en fasadrenovering? I detta inlägg ger vi dig 6 tips från proffsen som är väl värda att gå igenom innan du sätter igång.
Tegeltak må vara en av de dyrare taken att lägga, men långsiktigt så är det faktiskt det billigaste och mest hållbara. I detta inlägg förklarar vi varför!
Om du funderar på om det är dags för en fasadrenovering av ditt hus så har vi här samlat några bra saker att veta innan du bestämmer dig
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se