Ska jag ta ut lön eller utdelning från mitt aktiebolag?

Går ditt aktiebolag med vinst kan du plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön. Här får du information som kan hjälpa dig att hitta ditt svar.

Du som driver ett aktiebolag som går med vinst kan plocka ut ersättning från bolaget i form av utdelning eller lön. Det finns fördelar med båda, och det finns inget universalsvar på hur just du ska göra. Det är ett personligt ställningstagande som handlar om lön, trygghet, förmåner och beskattning.

Här får du information som kan hjälpa dig att hitta ditt svar på frågan ”utdelning eller lön?”.

Hitta hjälp via Dorunner

”Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner”.

Är utdelning eller lön mest fördelaktigt när man driver aktiebolag?

Det finns inte ett enkelt svar på denna fråga. Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner.

Om du tar ut lön betalar du arbetsgivaravgifter på drygt 31 procent och därefter kommunalskatt på cirka 32 procent. För utdelningar ser beskattningen annorlunda ut; bolagsskatten ligger på drygt 21 procent och därefter skattar du cirka 20 procent i kapitalskatt.

När man tittar på hur skatteberäkningen ser ut för lön och utdelning i ett aktiebolag, kan det vara lätt att stirra sig blind på siffrorna. Det är lätt att avfärda lön vid en första anblick och kora utdelning som en klar vinnare ur ett skattemässigt perspektiv.

Det man ska tänka på är dock att utdelning inte är pensionsgrundande och ligger heller inte till grund för din SGI, det vill säga din ersättning om du blir sjuk eller ska vara föräldraledig. Det innebär att om du tagit ut en låg lön från aktiebolaget kan ersättningen också bli låg när du blir sjuk. För att till exempel kostnaden för tjänstepensionspremier i bolaget ska vara avdragsgill måste du också ha tagit ut lön. Med andra ord: en kombination av lön och utdelning kan vara det allra bästa – förutsatt att aktiebolaget går med vinst.

När ska jag ta ut lön från mitt aktiebolag?

Den allmänna tumregeln är att du bör ta ut lön om du hamnar under gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det fördelaktigt att ta ut lön från bolaget. När i månaden eller på året du tar ut lön spelar ingen roll, det står dig fritt att välja själv. Som vi tidigare nämnt ligger lönen till grund för viktiga sociala förmåner och ersättningar och därför är det viktigt att lönenivån är rimlig. Det ger en trygghet som utdelning inte ger.

Även denna tumregel har förstås undantag; har du till exempel kort tid kvar till pensionen kan situationen se annorlunda ut. På Skatteverkets webbplats kan du alltid läsa mer och där hittar du också de senaste siffrorna.

Var ligger brytpunkten för lön?

När man pratar om lön och brytpunkt syftar man på gränsen för statlig inkomstskatt. När du tar ut lön från ditt aktiebolag ligger brytpunkten år 2021 på 537 200 kronor. Därefter betalar du ytterligare 20 procent i statlig inkomstskatt.

När ska jag ta utdelning från mitt aktiebolag?

Utdelning från ditt aktiebolag kan vara ett fördelaktigt alternativ om ditt bolag går med vinst och du har uppnått brytpunkten för lön. För att undvika statlig inkomstskatt på ytterligare uttag av lön kan du i stället ta komplettera löneuttag med utdelning från bolaget. Det är bra att känna till att utdelning bara kan betalas ut när räkenskapsåret är avslutat.

Hitta proffs nära dig

Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare och serviceföretag, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Hur mycket ska jag skatta på utdelningen?

Vinsten beskattas med drygt 20 procent bolagsskatt och därefter delas pengarna ut till dig och du betalar en kapitalskatt på 20 procent. Det finns ett tak för den lågbeskattade utdelningen. Tar du ut mer än så i utdelning blir beskattningen högre, upp till 57 procent.

Hur mycket kan jag ta ut i utdelning?

Den låga beskattningen när du tar ut ersättning i form av utdelning från aktiebolaget gäller upp till ett visst gränsbelopp. Gränsbeloppet räknas ut årligen baserat på föregående års resultat och de så kallade 3:12-reglerna för fåmansbolag; ett regelverk som avgör hur utdelningar beskattas.

Utdelningar som överstiger gränsbeloppet har en avsevärt högre skattesats. Så hur beräknas då gränsbeloppet? Det finns två olika sätt: förenklingsregeln och huvudregeln. Du som företagare kan själv välja vilken regel du vill använda beroende på vilket som ger just dig högst gränsbelopp. Här kan du läsa en mycket kortfattad översikt över de två reglerna.

Förenklingsregeln

Delägare i ett aktiebolag får dela på ett schablonbelopp. Det fördelas proportionerligt mellan andelsägarna i bolaget. Beskattningsår 2022 uppgår schablonbeloppet till 187 550 kr. Av förklarliga skäl kallas den här regeln också schablonregeln. Den som har andelar i flera bolag kan bara tillämpa förenklingsregeln i ett bolag.

Huvudregeln

Den här regeln kallas ibland också löneregeln. I korthet kan man säga att det finns chans till högre utdelning med den här metoden om man uppfyller vissa krav, till exempel att man tar ut en viss lön varje år. Huvudregeln tar avstamp i den totala lönesumman för bolaget. För att välja den här metoden krävs också att du äger minst 4 procent av andelarna i bolaget.

Vad är jobbskatteavdraget?

Jobbskatteavdraget, eller jobbavdraget som det också kallas, är en skattelättnad för den som har en arbetsinkomst. Hur stort jobbskatteavdraget är varierar beroende på vilken kommun man bor i, hur hög lön man har och om man fyllt 65 år när inkomståret inleds. Det är en statligt finansierad skatteminskning som beräknas och tillämpas automatiskt, så du behöver inte ansöka om det. Tänk dock på att om du bara tar ut utdelning har du inte rätt till denna skatteminskning.

Hur blir det nu – ska du ta utdelning eller lön?

Ja det är en svår fråga. Det finns många faktorer att ta hänsyn till och det är omöjligt att ge ett bra svar direkt. Vi på Dorunner hjälper dig att hitta en bra redovisningskonsult med expertkunskaper; någon som kan sätta sig in i din situation och dina räkenskaper och ge dig bra beslutsunderlag. Vi hjälper dig att hitta en redovisningskonsult som passar dig och ditt företag!

När du gör en offertförfrågan hos oss får du upp till fem offerter och kan därmed enkelt jämföra jobben och företagen med varandra. På Dorunner har alla företag en profil där du kan läsa omdömen från tidigare kunder och se information om olika kompetenser och tjänster. Allt för att du ska kunna välja det som passar ditt företag bäst.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av ekonomisk hjälp du behöver löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med experter inom området och du får upp till 5 olika offerter från bokföringsfirmor. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Lär dig ännu mer

När du nu skaffar dig bättre koll på dina räkenskaper så kan du passa på att sätta dig in i frågan kring avdragsgilla kostnader. Lycka till!

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från bokföringsfirmor.

Fler artiklar inom Bokföring & Ekonomi