Stambyte – vi svarar på de vanligaste frågorna

Frågorna är ofta många när det börjar dra ihop sig till ett stambyte. Vad innebär ett stambyte? Kan du bo kvar i villan eller lägenheten under tiden? Och hur lång tid tar det? Vi ger dig svar på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när stammarna måste bytas.

Dras du med problem som dåligt lukt eller återkommande fuktskador? Ja då kan det ju faktisk vara dags att byta stammarna!

Den främsta anledningen till att man gör ett stambyte är att minimera risken för vattenskador. Ibland kan det dock räcka med en stamspolning – ett mycket mindre och enklare ingrepp. 

Läs vidare för att få svar på de vanligaste frågorna som dyker upp vid en stambyte!

Hitta hjälp via Dorunner

”Generellt kan man säga att ett stambyte görs med 40 till 50 års intervall i en fastighet”

Vad är stambyte – och varför gör man det?

En fastighet har inbyggda stammar, det vill säga rör och ledningar, som transporterar el, vatten, avfall och annat som behövs för att vi ska kunna leva bekvämt. Som allt annat i en fastighet behöver man utföra underhåll även på dessa. Det är normalt att beläggningar och rostangrepp uppstår, och med tiden kan de leda till sprickor och läckage eller att rören täpps igen. Åldersslitage går inte att undvika, men du kan ge dina stammar extra omtanke så att de är i så bra skick det bara går. Läs gärna våra 7 tips på vad du kan göra för att slippa stopp i avloppet.

Om man dras med problem som dålig lukt, återkommande fuktskador eller om det ofta blir stopp i rören kan det vara tecken på att det är dags att byta stammarna. Men främsta anledningen är för att minimera risken för vattenskador. 

Hur ofta görs stambyten?​

Stammarna har lång livslängd, men förr eller senare måste de renoveras. Generellt kan man säga att ett stambyte görs med 40 till 50 års intervall i en fastighet, men intervallen varierar beroende på vad stammarna är tillverkade av och vilket skick de är i. På senare tid är de vanligaste tillverkningsmaterialen gjutjärn och plast, och jämför man de båda har gjutjärnsrör en längre livslängd.

Under vissa perioder använde man andra material av mindre bra kvalitet, till exempel under 1940-talet och tidigare samt på 60–70-talet när bostäder i miljonprogrammet uppfördes. Behovet av att kunna erbjuda många bostäder snabbt var stort och man använde då billigare material och fokuserade på en hög byggnadstakt i stället för att lägga vikt vid vad det skulle innebära för framtida underhåll.

Hur lång tid tar ett stambyte?

Ett stambyte är mer än ”bara” själva utbytet av rör och ledningar. Det krävs mycket planering och förberedelser och därför är processen från start till slut lång; räkna med 1–2 år. Hyresgäster måste godkänna ingreppet och det är viktigt att ha god framförhållning som hyresvärd. I bostadsrättföreningar måste beslutet om stambyte klubbas på stämman. I många fall kan boende behöva hitta ett alternativt hem under stambytet, eftersom vatten och avlopp stängs av helt, och av förklarliga skäl behöver man ge lägenhetsinnehavarna gott om tid att hitta en lösning under renoveringen.

När planerings- och förberedelsestadiet är avklarat kan själva stambytet ta ungefär 6–10 veckor för en lägenhet. Hur lång tid det fysiska stambytet faktiskt tar beror bland annat på om fastigheten evakuerats och om hantverkarna kan jobba i flera lägenheter samtidigt. Det kan ta längre tid om lägenhetsinnehavarna väljer att bo kvar eftersom hantverkarna då kan behöva visa större hänsyn och anpassa sig mer med tanke på buller och stök.

Är det dags för stambyte?

Ta hjälp av Dorunner för att hitta hantverkare med rätt kompetens för dig. Skicka en offertförfrågan och få upp till fem offerter från företag som matchar dina behov. Läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb – vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare som mer än gärna svarar på dina frågor.

Vad kostar ett stambyte?

Ett stambyte kostar. Det är ett stort arbete som tar både mycket tid och kraft i anspråk och därför kostar det också en hel del. Men kom ihåg att det är väl investerade pengar. Vatten- och fuktskador som kan uppkomma om stammarna inte byts ut i tid kan uppgå till mycket större summor.

Kostnaden för ett stambyte beror på husets storlek och antalet badrum. Det är i stort sett omöjligt att säga ett pris, men om vi ska våga oss på ett ungefärligt prisintervall för en lägenhet är 300 000–600 000 kronor en rimlig summa för ett traditionellt stambyte.

Stambyte i villa

Om du som villaägare planerar att renovera kök och badrum kan det vara idé att göra detta i samband med ett stambyte. Om du ännu inte stött på problem med stammarna kan det vara svårt att veta vilket skick de är i.

Dorunner kan hjälpa dig att hitta en VVS-firma som kan utföra en rörinspektion av stammarna i din villa. Många villaägare väljer att satsa på relining, vilket är en innovativ metod som går snabbare och är mindre kostsam.

Kan man bo kvar hemma under stambytet?

I dag erbjuder många VVS-företag boende möjligheten att bo kvar under renoveringsarbetet. Temporära duschar och toaletter kan ställas ut på gården, eller man kan placera en torrtoa i lägenheten, eftersom vattnet stängs av till hela fastigheten medan arbetet pågår. Den som väljer att bo kvar hemma får räkna med damm, buller och oväsen. Av den anledningen väljer många att flytta ut under stambytet.

Hur går ett vanligt stambyte till?

Den vanligaste formen av stambyte är ett traditionellt stambyte. Det innebär att man först river ut all inredning och sedan tar bort tätskiktet så att stammarna friläggs. Vid ett traditionellt stambyte byter man alla rör och ytskikt, det vill säga avloppsrör, varm- och kallvatten, varmvattencirkulation, golv, väggar och tak. När stammarna blivit utbytta återställer man tätskikt och inredning och därefter byggstädar man för att få bort allt damm som uppkommit under renoveringen.

Finns det alternativ till ett traditionellt stambyte?

Ja, det finns andra sätt att renovera stammarna än att byta ut dem. Dessa metoder är mindre kostsamma och inte lika tidskrävande, men experter hävdar ibland att de bör ses som komplement till ett traditionellt stambyte.

Det vanligaste sättet är en innovativ metod som kallas relining (eller rörinfodring). Det innebär att man behåller stammarna, men ger dem ett nytt innerskikt. Vid en relining kan man välja en av två metoder: strumpmetoden som innebär att man sprutar in material som lägger sig som en strumpa på rörets insida eller sprutmetoden då man applicerar flera lager plast som härdas och bygger upp stammen på insidan.

En nyare metod är den så kallade rum-i-rum-metoden. Metoden har fått sitt namn av att man helt enkelt bygger ett rum i det befintliga rummet. I stället för att riva uppförs ett nytt rum med en luftspalt mellan det gamla och det nya rummet. Den här metoden kräver att det finns god ventilation och man bör vara medveten om att det nya rummet blir något mindre än det gamla. Fördelen är mindre damm, mindre rivningsarbeten och att man inte behöver åtgärda gamla fuktskador eftersom ventilationen och den nya konstruktionen gör att sådana åtgärdas utan vidare ingrepp.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din stambyte löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Underhåll
Man installerar vattenlås med kvinnlig åskådare

Vattenlås – allt du behöver veta

Vattenlås är en essentiell del av VVS-systemet i ditt hem, och de finns i olika former för olika ändamål. I detta omfattande guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om vattenlås, från dess funktion och betydelse till vanliga frågor om underhåll och byte.

Läs mer »
Tvättmaskin och torktumlare

Installera tvättmaskin: Din kompletta guide

Behöver du installera en ny tvättmaskin? Lär dig allt om vatten- och elanslutningar, avlopp och hur du väljer rätt plats för din tvättmaskin. Oavsett om du vill göra det själv eller anlita en professionell rörmokare, hjälper vi på Dorunner dig att undvika problem och säkerhetsrisker.

Läs mer »