Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus är kostsamt, men exakt hur kostsamt är svårt att säga och beror på en rad olika faktorer. Här ger vi dig en bild av vad som påverkar priset, och vilka kostnader som vanligtvis tillkommer.

Det är ingen hemlighet att det kostar en hel del att bygga hus. Frågan är hur mycket du kan förvänta dig att behöva betala. En fråga som inte är helt lätt att besvara då det skiljer sig beroende på hur stort och komplext du ska bygga, men också andra faktorer. 

I det här inlägget ger vi dig en bild av vad som påverkar priset och hur du hittar en proffsig entreprenör för jobbet.

Hitta hjälp via Dorunner

Vad påverkar priset när du bygger hus?

Priset styrs av flera faktorer, dels var i landet du bor. I och omkring storstäderna kostar tomter, arbetskraft och material mer. Konstruktionen och stilen på huset påverkar även priset. Fler vinklar och färre räta linjer, balkonger, burspråk, fler antal badrum och storlek på kök är exempel på val som höjer prislappen. Materialval spelar stor roll för kostnaden, exempelvis typ av sten, trä, fasad och tak. Planerar du att bygga ett arkitektritat hus vill du förmodligen att arkitekten ska rita något unikt som passar dina behov och önskemål vilket förstås oftast blir dyrare. Här kan du läsa mer om varför du ska anlita en arkitekt.

Entreprenadformen påverkar slutpriset

Den entreprenadform som flest väljer är totalentreprenad där ett och samma företag inhandlar material, genomför bygget, sköter projektering och kontakt med samarbetspartners och underleverantörer.

Ett billigare alternativ är att du själv anlitar flera entreprenörer för olika delar av arbetet, så kallad delad entreprenad.

Nackdelen är att du då måste lägga ner en hel del eget arbete på projektering, samtidigt som du själv får stå för eventuella risker.

 

Kostnad för att bygga hus per kvadratmeter

Alla husbyggen är unika och många faktorer spelar in som påverkar slutpriset. Därför är det svårt att ge exakta exempel på vad det kan kosta per kvadratmeter. 

Vi kan göra en generell uppskattning för ett nybyggt hus med vanlig standard gällande konstruktion och storlek. Med arbetskraft och material inkluderat kan priset på ett sådant husbygge landa på mellan cirka 15 000 och 25 000 kronor per kvadratmeter. 

För ett mer avancerat husbygge kan det kosta över 35 000 kronor per kvadratmeter. Ska du ha ett arkitektritat hus tillkommer kostnader såsom arkitektarvode, ritningar och möten och avstämningar. Där påverkas förstås också priset av vilket arkitekt du väljer och vad du önskar att bygga.

Hitta en proffsig entreprenör hos oss

Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika byggfirmor och läsa omdömen från tidigare kunder för att hitta den entreprenör som är bäst lämpad för att bygga ditt nya drömhus. Lycka till!

 

Vilka kostnader tillkommer vid ett husbygge?

Utöver kostnaden för material och hantverkare tillkommer det en hel del extra kostnader som är bra att ha koll på för att få en mer korrekt överblick av ekonomin. Här nedan listar vi några vanliga exempel:

  • Kontrollansvarig ­– du ska anlita en kontrollansvarig som ser till att ditt bygge uppfyller kraven i bygglagstiftningen.
 
  • Byggnadsingenjör – du kan behöva ta in en ingenjör som är expert på att projektera trä- och betongkonstruktioner.
 
  • Arkitekt – även om du inte ska ha ett arkitektritat hus kan det vara bra att anlita en arkitekt som kan se över ditt planerade bygge och se till att byggregler följs.
 

Ta god tid på dig

Vi rekommenderar att du tar god tid på dig innan du sätter igång processen för ditt husbygge. Fundera noga över vilket hus som kan passa dig och din familj. Vilka material vill du ha och kan du tänka dig att göra delar av arbetet själv eller vill du helst låta andra göra allt åt dig?

Det är svårt att veta exakt vad slutpriset landar på men är du noggrann med att göra en kalkyl över alla kostnader, inklusive de som kan tillkomma under projektets gång så slipper du jobbiga överraskningar.

Hur hittar man en bra entreprenör för att bygga hus?

När du har bestämt dig för att bygga hus ska du välja entreprenör. Det är alltid bra att ta kontakt med flera byggfirmor. Inte bara för att jämföra priser utan också för att ta reda på om de har den rätta erfarenheten och kompetensen som krävs för just ditt husbygge. 

Att be om referenser från tidigare arbeten kan ge dig en fingervisning om de är en bra match för just ditt projekt. Glöm inte att ta reda på om de har ansvarsförsäkring och de behörigheter och certifikat som krävs.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför husbygget löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika byggfirmor och läsa omdömen från tidigare kunder för att hitta den entreprenör som är bäst lämpad för att bygga ditt nya drömhus.

Fler artiklar inom Husbygge

Renovera lägenhet: Den ultimata guiden (kostnad, tidsåtgång, tips)

Drömmer du om att renovera lägenhet men känner dig vilsen i en djungel av tapeter och kakelplattor? Frukta inte! Vår guide är här för att förvandla ditt renoveringsäventyr från ett skräckscenario till en dans på rosor. Häng med när vi avslöjar knep för att trolla fram ditt drömhem utan att gå vilse i en labyrint av beslut.

Läs mer »
Bygga hus

Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus är kostsamt, men exakt hur kostsamt är svårt att säga och beror på en rad olika faktorer. Här ger vi dig en bild av vad som påverkar priset, och vilka kostnader som vanligtvis tillkommer.

Läs mer »