Allt du behöver veta om väggfärg inomhus

Hur ska man tänka när det kommer till väggfärg inomhus? Vilka olika färgtyper finns på marknaden, vad passar bäst till just mina väggar, hur ska jag tänka? Det och mycket mer går vi igenom i detta inlägg.

Det finns många typer av inomhusfärger för väggar på marknaden i dag, så många att valet av färg till hemmet ibland kan kännas omöjligt.

I den här artikeln ger vi dig allt du behöver veta om färger för inomhusbruk, från de olika typerna som finns tillgängliga på marknaden och hur du väljer rätt färg för ditt hem, till hur du ska tänka när det kommer till avfall och hållbarhet för din inomhusfärg.

Hitta hjälp via Dorunner

”Färgens glanstal eller glansgrad anges ofta i en skala från 1 till 100 och syftar till färgens blank- eller matthetsgrad”.

Olika typer av väggfärg för inomhusbruk

Latexfärg

Den nästan helt dominerande färgen för inomhusbruk är latexfärg. Latexfärg är en vattenlöslig färg vilken gör den lätt att använda och dessutom relativt prisvärd. Färgtypen utgörs av mikroskopiskt små plastkulor som binds ihop i samband med att vattnet avdunstar från färgen. En latexfärg är heller inte farlig att andas in, den torkar snabbt och blir inte gulaktig med tiden vilket bidrar till dess populäritet.

När latexfärgen introducerades var den egentligen bara avsedd för målning inomhus. Men i dag kan denna typ av produkt hittas i många olika varianter och tillämpningar vilket gör att den numera kan användas för både inomhus- och utomhusbruk.

Latexfärger finns att hitta nästan överallt, från din lokala färghandlare som säljer märken så som Jotun och Nordsjö, till större bygghandlare så som Bauhaus och Byggmax.

Akrylatfärger

Akrylatfärg är en typ av latexfärg där de små plastkulorna istället består av akrylat. Denna färg används främst på alla olika slags snickerier så som paneler, lister och dörrar. Däremot ska man helst inte använda akrylatfärger på avställningsytor, på grund av färgens termoplasticitet. Även denna är vanlig såväl inomhus som utomhus.

Kalkfärg – Vad är kalkfärg och hur fungerar det?

Även kalkfärg är en vattenbaserad färg som innehåller kalk, eller kalciumoxid. Färgen tillverkas genom att blanda kalk med vatten och sedan tillsätta andra ingredienser för att skapa en sorts massa. Denna ”massa” appliceras sedan på ytor, där den torkar och hårdnar.

Kalkfärgen skapar en putsad och lite mer grov känsla. Den används dels till fasader och annat utomhusbruk, men har på senare tid också letat sig in i hemmen. Kalkfärgen skapar ett djup och en nästan levande känsla på en annars platt och tom vägg. Ljusets reflektion bidrar till dess råa och skrovliga struktur.

Ska du använda kalkfärg i köket så tänk dock på att det är en känslig och matt färg som fungerar precis så som kalk gör, det vill säga att vatten- eller oljefläckar torkar in och skapar en mörk fläck. För ytor som riskerar att komma i kontakt med vatten eller fett bör man därför täcka med en så kallad ”sealer”. Denna ger ett täckande skydd ovanpå kalkfärgen utan att det påverkar ytan allt för mycket.

Är målning inte din grej?

Det finns oändligt med hjälp att få. Hos oss på Dorunner har vi över 3500 målare som är redo att hjälpa dig med ditt projekt. Allt du behöver göra är att lägga upp ett uppdrag hos oss, och sedan invänta offertförfrågningar från upp till 5 målerifirmor. Därefter kan du jämföra i lugn och ro innan du fattar ditt beslut.

Vad kostar det att måla om?

Är en fråga som också brukar dyka upp i samband med att du ska dra igång ditt måleriprojekt. I vår artikel Måla om – vad kostar det per kvadratmeter? kan du läsa mer om det.

Välj rätt glanstal på din kulör

Färgens glanstal eller glansgrad anges ofta i en skala från 1 till 100 och syftar till färgens blank- eller matthetsgrad. 1 är helmatt och 100 är helblank. Ju mattare ytan är, desto mer absorberar den ljus. Detta innebär att en färgkulör som har ett lågt glanstal uppfattas vara mörkare jämfört med samma kulör med ett högre glanstal då blanka ytor snarare reflekterar ljuset och därmed uppfattas som ljusare.

Generellt kan man säga att matta väggfärger ger ett lugnare intryck utan blänk, är mer förlåtande och döljer skavanker. Däremot är den inte lika tålig och blir lätt repig eller fläckig, samt är svårare att torka av. Glansigare väggfärg är däremot lättare att torka av och hålla ren, plus att den reflekterar ljus och skapar en ljusare känsla. Däremot syns ojämnheter betydligt mer än vad den för på en matt yta.

Så, vad betyder halvblank då?

Vi ger dig en snabb guide kring glanstalen och dess användningsområden:

Helmatt
(0-5)
Används på ytor som man inte vill ska reflektera någonting alls, så som tak i sovrum och vardagsrum (ej i våtrum eller kök). Bra för vuxna och vilsamma hem, sämre för hem med barnfamiljer.
Matt
(6-10)
Bra för väggar som man vill till viss grad ska tålas att torkas av, utan att de upplevs som för blanka.
Halvmatt
(11-29)
Bra för väggar som med jämna mellanrum bör torkas av, till exempel kök, barnrum och hall.
Halvblank
(30-59)
Denna grad används främst till lister, trädörrar och paneler eftersom den till relativt hög grad tål att torkas av. Till våtrum rekommenderas specifikt 50 i glans.
Blank
(60-89)
Denna är bra för golv och skåpluckor.
Högblank
(90-100)
Denna används för de ytor som är mest utsatta för hårt slitage, så som snickerier eller metaller.

Tvätt, avfall och hållbarhet av färgen

Vad löser upp inomhusfärg?

Om du råkar måla fel så kan du oftast torka bort färgen med en ljummen trasa om du är snabb. Hinner färgen dock torka in är det svårare då latexfärg som torkat är nästintill omöjlig att lösa upp.

Rengöra penslar och rollers

Om du tar en paus i målandet kan du enkelt lägga rollers och penslar i tätt förslutna plastpåsar. På så vis torkar inte färgen och du slipper rengöra mellan gångerna.

Är du klar med målandet och vill kunna återanvända dina penslar så kan du först och främst försöka dra ut så mycket färg som möjligt på exempelvis ett tidningspapper, för att sedan skölja penseln i en burk med ljummet vatten eller lösningsmedel. All färg klassas som farligt avfall och därför ska även burken med tvättvatten förslutas och lämnas till en återvinningscentral.

Om du däremot inte vill återanvända verktygen så kan du istället låta färgen torka in i penseln eller rollern och sedan sortera det som brännbart avfall. När det kommer till rollern så rekommenderar vi att alltid slänga denna då den innehåller för mycket färg för att göra ren.

Är målarfärg farligt avfall?

Svaret är kort och gott ja. All typ av färg klassas som farligt avfall och ska därför lämnas in på din återvinningsstation. Detta gäller också vattenbaserad väggfärg.

Hållbarhet – Hur länge håller en öppnad burk väggfärg?

Vad är egentligen hållbarheten för inomhusfärg? Och hur länge kan man spara den? Tja, det svårt att sätta ett bäst-före-datum på färg, då den beter sig olika beroende på förutsättningarna. Står färgen dock frostfritt och försluten så att luft och bakterier inte kan tränga ner, så håller ofta färgen flera år utan problem. Men vårt bästa tips är faktiskt att se, lukta och känna efter själv.

Men hur avgör man då om den sparade färgen är okej att använda?

Följ våra steg här nedan för att vara säker på om färgen är användbar eller ej.

  1. Först och främst ska du se till att röra om färgen ordentligt, helst med en målarvisp. Det finns en risk att färgen delar sig när den får stå länge nämligen. Så för att avgöra färgens skicka måste du först röra om.
  2. Titta på konsistensen: ser den normal ut? Är den slät och utan klumpar?
  3. Titta på kulören: Hur ser färgens kulör ut? Är den jämn och utan missfärgningar?
  4. Lukta på färgen: luktar den som färg brukar lukta? 
     

Om svaret är JA på ovan frågor så kan du slappna av. Det är bara måla på som vanligt.

TIPS!

Är du fortfarande osäker?

Provmåla några drag på en pappersbit för att se om färgen torkar som den ska och att den helt enkelt inte har tappat några av dess egenskaper. Ser allt ut som vanligt ska det inte vara några konstigheter.

Läs mer om detta i vår artikel Hjälp! Har min färg blivit gammal?

Så här väljer du rätt inomhusfärg

Så nu när du har lite kött på benen har du bara det absolut svåraste och jobbigaste kvar. Att bestämma dig.

Välj färgtyp

Om du är osäker på vilken typ av väggfärg och med vilket glanstal du ska köra på så rekommenderar vi alltid att ta hjälp av din lokala färghandlare. Eller om du anlitar professionella målare så kan de med all sannolikhet hjälpa dig.

Att veta hur mycket väggfärg du behöver kan också kännas svårt. Vi har satt samman en guide i hur mycket väggfärg du behöver som du kan ta del av.

Välj kulör

Detta är utan tvekan den svåraste biten. När det kommer till att välja kulörer finns det inga rekommendationer eller rätt och fel, utan det är helt och hållet upp till vad du föredrar. Vi samlat tre tips som du kan ta med dig innan du fattar ditt beslut:

  1. Vad är rummets syfte? En ljus, glad väggfärg är idealisk för ett kök eller vardagsrum, medan en mer dämpad nyans kan vara bättre för ett sovrum eller kontor.
     
  2. Vad har rummet för ljusinsläpp? Ett soligt rum klarar av en mörkare väggfärg, medan ett mörkt rum kanske behöver en ljusare nyans för att lysa upp det.
     
  3. Din personliga smak. Detta är nog den absolut viktigaste delen. Ditt hem bör återspegla vem du är, så välj en väggfärg som du gillar och trivs med. Om du älskar färgglada kulörer ska du inte vara rädd för att använda dem i ditt hem. Om du föredrar mer dämpade toner finns det gott om alternativ att välja mellan. I slutändan är rätt väggfärg den som får dig att känna dig glad och bekväm.
     

Lycka till!

Hitta rätt målare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt måleriprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat målare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & Tapetsering
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »