Bortforsling av möbler och annat – hur gör jag?
I denna artikel går vi igenom hur du enklast går tillväga när du vill bli av med bland annat möbler, kläder och porslin. Ska man sälja, skänka eller återvinna sina saker?
En av de största uppgifterna inför flytten är att bestämma vad som ska packas med till din nya bostad, och vad som ska rensa bort och helt enkelt göra dig av med. När du väl börjar landa i vad som du inte längre vill behålla kommer vi till nästa bekymmer: Hur löser jag bortforsling av möbler och andra grejer som inte ska behållas? Tja, det beror såklart på VAD det är du ska göra det av med.
I denna artikel går vi igenom hur du enklast går tillväga när du vill bli av med:
Längst ner i inlägget tipsar vi även om de bästa företagen/apparna som smidigt kan hjälpa dig att bli av med sakerna du inte vill ta med dig i flytten, bland annat bortforsling av möbler, upphämtning av grovsopor samt hämtning av kläder för återvinning.
”I Sverige konsumerar vi närmare 14 kilo kläder och textilier per person och år, varav mer än hälften av detta slängs i restavfallet och skickas direkt till förbränning”
Har du gamla möbler som fortfarande är i bra skick? Då kan den få nytt liv, hos en ny ägare. Detta är inte bara det mest hållbara alternativet, utan dessutom det mest prisvärda eftersom du tjänar en slant på det. Plattformar så som Blocket, Tradera och Marketplace är perfekta för just detta ändamål.
Psst! Passa på att fynda möbler till din nya bostad när du ändå är där.
Är dina möbler i bra skick, men du känner inte riktigt att du har tid för att fota och lägga upp på en köp- och säljmarknad? Eller så kanske du har provat det redan, men utan succé? Då är ett alternativ att skänka dina möbler till second hand-butiker eller välgörenhet. Längst ner i denna artikel kan du se några bra organisationer att kontakta, som tar emot bland annat möbler. Några kan dessutom kan stå för hämtning/bortforsling av möbler.
Är dina möbler trasiga eller i ett väldigt dåligt skick? Då ses det troligtvis som skräp, och ska till återvinningen. Ett smart tips är att tänka: Skulle jag kunna ge detta till en vän? Om nej, då bör den troligtvis slängas.
Har du tillgång till släpkärra eller en större bil kan du själv ta dig till närmsta återvinningscentral. Men har du varken tid eller plats för det så kan du enkelt anlita någon som löser bortforsling av dina möbler, helt enkelt hämtar och slänger möbler och grovsopor åt dig. Scrolla längst ner för att för tips om bra företag som hjälper dig med detta.
Behöver du hjälp att hitta rätt företag som kan hjälpa dig med bortforsling av möbler, grovsopor och annat? Då kan du alltid gå via Dorunner. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade företag, som mer än gärna svarar på dina frågor.
I Sverige konsumerar vi närmare 14 kilo kläder och textilier per person och år, varav mer än hälften av detta slängs i restavfallet och skickas direkt till förbränning. Trots att mycket faktiskt är i bra skick (källa: Naturvårdsverket).
Därför behöver vi bli bättre på att återanvända våra kläder och ett bra sätt är att sälja dem vidare. Det är bra för vår miljö OCH för din plånbok. Här är Tradera, Marketplace och Sellpy populära plattformar.
Orkar du inte lägga upp annonser så finns det tusentals företag som du kan skänka dina kläder till. Vissa organisationer kan till och med köra ut och hämta dina kläder. I många storstäder finns också specifika containrar utplacerade för just klädinsamling.
Är dina kläder trasiga och oanvändbara så är sista utvägen att åka till tippen med dem. Men se till att sortera dem rätt! Varje återvinningscentral har en specifik container för textilavfall. Har du inte möjlighet att åka själv så finns det också här företag som hjälper dig att hämta och slänga dina gamla kläder till återvinningen.
Är ditt porslin helt och fint så brukar även detta gå bra att sälja på till exempel Blocket och Marketplace. Likaså vitvaror som fortfarande fungerar. Idag finns det till och med folk som köper och säljer hela kök i andra hand, om du till exempel ska riva ut och sätta in nytt.
För mycket fixande och trixande att lägga upp till försäljning? Då finns det organisationer som Erikshjälpen, Stadsmissionen och Myrorna som mer än gärna tar emot porslin och husgeråd (såvida det är helt och rent). Om du har mycket saker att skänka kan till exempel myrorna även ta hand om upphämtning.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Det som däremot är trasigt, ofräscht eller helt enkelt inte är i bra skick för att fortsätta användas bör ses som skräp och ska slängas. Se dock till att återvinna det rätt! En trasig kaffekopp eller en liten blomkruka kan du slänga i den vanliga soppåsen. Men har du däremot större mängder porslin, keramik eller spegelglas så ses det som skrymmande och ska lämnas in på en återvinningscentral i containern för ”obrännbart”. Köksredskap i plast och metall ska sorteras i dess respektive container på närmsta återvinning.
Passar inte gardinerna i nya bostaden? Kontakta de som ska flytta in efter dig och fråga om hen vill ha/köpa dina gardiner. Då slipper du dessutom ta ner dem. Om inte så ska gardinerna slängas på återvinningscentral i containern för textilavfall.
Ett annat sätt att återanvända gardiner är helt enkelt att använda de som tyg för ditt nästa syprojekt. Kanske behöver du nya kuddfodral, en duk till bordet eller ny klädsel till den gamla fåtöljen? Låt kreativiteten flöda!
Myrorna: Tar emot det mesta förutom smutsiga, slitna eller trasiga föremål.
Röda korset: Endast vissa butiker erbjuder upphämtning, ring och fråga din närmsta butik.
Sellpy: Säljer kläder och andra prylar åt dig. För 19 kronor kan du beställa hem en eller flera Sellpy-påsar som du fyller med saker du vill sälja. I priset ingår porto hem till dig, frakt tillbaka när Sellpy-påsen är fylld och bedömning av varorna.
Mjuk: Hämtar och säljer möbler åt dig.
Återvinnarna: En ideell förening som hämtar och säljer möbler, kläder m.m. second hand till förmån för människor som behöver hjälp att komma åter till arbete och ett stabilt drägligt liv.
Erikshjälpen: Erbjuder upphämtning av det allt som är i gott skick.
Stadsmissionen: Tar främst emot i butik, men kan i vissa få fall, om det är många stora möbler, även erbjuda transport.
Tipp tapp: En app som hjälper dig komma i kontakt med privatpersoner som kan hjälpa dig med bortforsling av skräp. Du annonsera ut vilken typ av skräp du vill bli av med, för vilken summa, så kopplas du samman med en ”hjälpare”.
Skräphämtarna: Hjälper till med återvinning, bortforsling av möbler, vitvaror och andra grovsopor.
Vissa kommuner kan också erbjuda upphämtning av grovsopor hemma, till exempel Göteborgs stad. Även Stockholm Vatten och Avfall kan hjälpa dig med detta.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från företag. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
I denna artikel går vi igenom hur du enklast går tillväga när du vill bli av med bland annat möbler, kläder och porslin. Ska man sälja, skänka eller återvinna sina saker?
Hur hittar man en flyttfirma som man känner sig trygg med, men som fortfarande inte kostar skjortan? Vi går igenom några viktiga saker att tänka på när du ska anlita flyttfirma.
Mycket i huvudet inför flytten? Vi har gjort en checklista på allt som behöver fixas och saker att tänka på inför din flytt. Dessutom ger vi dig en lista på saker som behöver inhandlas om du ska flytta hemifrån för första gången.
Att stå inför en flytt kan kännas både spännande men också stressande och överväldigande. Därför är det viktigt att börja packa och förbereda i tid. Vi går igenom 10 tips och råd som är bra att tänka på inför din flyttpackning.
I det här inlägger går vi igenom hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma, samt vilka andra saker som kan påverka städtiden.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se