Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Då har du hamnat rätt.

I det här inlägget listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Hitta hjälp via Dorunner

”Bygger du ett välisolerat uterum kan du använda det som ett mysigt extrarum även under vintern”

Förläng utesäsongen med ett uterum

Med ett uterum förlänger du utesäsongen och kan njuta av sommaren även när det regnar. Beroende på vilken typ av uterum du väljer, bestämmer du också själv om du vill kunna använda det året runt. Bygger du ett välisolerat uterum kan du använda det som ett mysigt extrarum även under vintern. Eller kanske vill du hellre ha en inglasad altan eller en pergola för de där varma sommardagarna? Gillar du att omges av grönska kan ett fristående uterum, exempelvis ett växthus eller ett orangeri vara rätt val för dig.

Olika typer av uterum – vad skiljer dem åt?

Orangeri

Många drömmer om ett prunkande och vackert orangeri – en plats dit du kan bjuda in vänner för mysiga luncher och middagar. Det som skiljer orangeriet från växthuset är att det i första hand används för att umgås i och för övervintring av känsliga växter som exempelvis citrusträd och vindruvor. 

Med andra ord ska du bygga ett orangeri om du vill ha en oas som du kan inreda och använda året runt. Tänk på att inte placera orangeriet i söderläge, då finns risken att det blir för varmt när solen ligger på.

Bygg ett uterum och få en längre säsong

Växthus

Till skillnad från ett orangeri är ett växthus mer funktionellt och anpassat för odling. Men det kan också användas som lusthus och uterum. 

Växthuset är inte alltid isolerat och har ingen vattentät konstruktion, så vill du inreda växthuset ska du använda utemöbler som tål fukt. Är du sugen på växthus föreslår vi att du läser vårt inlägg med tips för bygge av växthus.

Inglasad altan

Vill du glasa in din altan eller uteplats? Eller ska du bygga en inglasad altan från grunden? Oavsett vad du vill göra så är det bra om du först ställer dig frågan hur du ska använda den. Du kanske är ute efter en lösning som gör det möjligt att använda altanen under sommaren oavsett väder. 

Vill du vara på altanen året runt finns det olika lösningar för isolering och uppvärmning. Terrassvärmare är ett bra alternativ om du vill ha lite extra värme. 

Så funkar det med bygglov
Pergola med tak

Pergola

Pergola vars namn kommer från italienskan och betyder lövgång eller lövsal är inte bara funktionell, utan också vacker. En pergola består av fyra pelare, ofta utan väggar och med möjlighet till tak. Du kan låta växter klättra och skapa ett grönskande uterum eller välja att sätta upp väggskärmar. 

Pergolan fungerar bra i anslutning till ditt hus såväl som fristående i trädgården. Ett utmärkt val om du vill skapa en vacker plats för skugga under sommarens varmaste dagar. Här kan du läsa om vad du bör veta när du ska bygga en pergola.

Behöver jag bygglov?

När du väl har bestämt dig för vad du vill bygga för typ av uterum finns det några regler du bör ha koll på. De skiljer sig åt beroende på vad du ska bygga och hur du ska bygga ditt uterum.

De här reglerna gäller:

  • Ska du bygga nytt och bor i villa eller radhus och uterummet är högst 15 kvadratmeter så krävs inte bygglov, även om den glasas in.
  • Ska du bygga skärmtak över en befintlig uteplats krävs inte bygglov. Skärmtaket får dock, tillsammans med andra bygglovsbefriade skärmtak på tomten, inte vara större än 15,0 kvadratmeter.
  • Ska du glasa in en uteplats med befintligt tak kan det krävas bygglov om det räknas som en fasadändring. Och det är byggnadsnämnden i din kommun som avgör om just din inglasning räknas som en fasadändring.
  • Sker bygget närmare 4,5 meter till tomtgränsen behöver du fråga dina grannar om lov, och gärna få det skriftligt godkänt.
  • Har du fått bygglov ska du även se till att bygget uppfyller vissa krav, bland annat krav om hållfasthet och bärförmåga.

Källa: Boverket

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Uteplats
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »