Bygga uterum – allt du behöver veta
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
Funderar du på att uppdatera din trädgård med en härlig pergola? Innan du sätter spaden i jorden är det viktigt att veta om du behöver bygglov eller inte. I denna guide reder vi ut reglerna kring bygglov för pergola, så att du kan planera ditt projekt utan oro. Från grundläggande krav till specifika situationer – här får du all information du behöver för att bygga din drömpergola, enligt gällande regler.
En pergola är en öppen trädgårdskonstruktion som består av stolpar eller pelare som bär upp ett ramverk av balkar eller spjälor. Den används ofta som stöd för klätterväxter och skapar en skuggig, halvskyddad plats i trädgården och ett schysst sätt att skapa känslan av ett rum, eller en naturlig avdelning av trädgården. Pergolor härstammar från medelhavsländerna och har syns ofta i våra svenska trädgårdar.
”En klassisk pergola utan tak och väggar kräver vanligtvis inte bygglov. ”
Generellt sett behöver du inte söka bygglov för en enkel pergola. En klassisk pergola utan tak och väggar kräver vanligtvis inte bygglov. Det är när du börjar modifiera konstruktionen som bygglovsplikten kan träda in. De faktorer som kan göra att bygglov krävs:
Det är alltid bäst att kolla med din kommun vad som gäller dock. Här har vi samlat några länkar där kommunerna behandlar just frågan om pergola:
Det finns ingen exakt storleksgräns för en pergola utan bygglov, vilket kan göra det lite knepigt att planera. Generellt sett är det pergolans påverkan på omgivningen som avgör, snarare än dess exakta storlek. En mycket stor pergola kan ändra karaktären på din tomt och grannskap, vilket kan leda till krav på bygglov.
En bra tumregel är att hålla höjden under 3,0 meter. Detta är samma höjdgräns som gäller för många andra bygglovsfria åtgärder, som friggebod och attefallshus. När det gäller längd och bredd finns ingen fast gräns, men tänk på att ju större pergolan är, desto mer sannolikt är det att den påverkar omgivningen märkbart.
Om du planerar en särskilt stor pergola, är det alltid bäst att kontakta kommunens byggnadsnämnd för rådgivning. De kan ge dig specifik vägledning baserad på dina lokala förhållanden och planbestämmelser.
Grundregeln är att en pergola bör placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen. Denna regel finns för att respektera grannars intressen och förhindra konflikter. Men vad gör du om din tomt är liten eller om du av andra skäl vill placera pergolan närmare gränsen?
Om du vill bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen, behöver du ett skriftligt godkännande från din granne. Detta kallas för ett medgivande. Här har du är några viktiga punkter att tänka på när det kommer till medgivandet:
Läs mer >> Vad kostar det att bygga pergola?
En segelduk som tak på pergolan klassas som ett skärmtak, vilket normalt kräver bygglov. Men det finns undantag som gör att du i vissa fall kan slippa söka bygglov för din pergola med segelduk. Här är de kriterier som måste uppfyllas:
Om din pergola med segelduk uppfyller alla dessa kriterier, kan du sannolikt bygga den utan bygglov. Men kom ihåg att lokala regler kan variera, så dubbelkolla alltid med din kommun innan du börjar bygga.
Att bygga en pergola på en befintlig altan kan vara ett utmärkt sätt att förbättra din utomhusmiljö. Generellt sett gäller samma regler som för en fristående pergola. Så länge pergolan är öppen och inte har tak eller väggar, krävs vanligtvis inget bygglov.
Här är några saker att tänka på:
Läs mer >> Värt att veta om du ska bygga pergola
En pergola som byggs mot husväggen kan i vissa fall betraktas som en tillbyggnad, vilket ofta kräver bygglov. Här är några viktiga aspekter att beakta:
Kom ihåg att även om din pergola mot husväggen inte kräver bygglov, kan den fortfarande omfattas av andra regler, som brandsäkerhet och konstruktionssäkerhet. Det är alltid bäst att konsultera en expert eller kommunen innan du påbörjar bygget.
Genom att följa dessa riktlinjer kan du skapa en vacker pergola som följer reglerna. Kom ihåg att det alltid är bäst att kontakta din kommuns byggnadsnämnd om du är osäker på vad som gäller för just din pergola.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
Vem drömmer inte om en stor rymlig altan i anslutning till huset? I denna artikel ger vi dig våra 5 bästa tips att tänka på om du ska ge dig på ett altanbygge.
Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer?
Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.
*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se