Bygglov för pergola: Regler, storlek och placering

Innehåll

Funderar du på att uppdatera din trädgård med en härlig pergola? Innan du sätter spaden i jorden är det viktigt att veta om du behöver bygglov eller inte. I denna guide reder vi ut reglerna kring bygglov för pergola, så att du kan planera ditt projekt utan oro. Från grundläggande krav till specifika situationer – här får du all information du behöver för att bygga din drömpergola, enligt gällande regler.

Vad är en pergola?

En pergola är en öppen trädgårdskonstruktion som består av stolpar eller pelare som bär upp ett ramverk av balkar eller spjälor. Den används ofta som stöd för klätterväxter och skapar en skuggig, halvskyddad plats i trädgården och ett schysst sätt att skapa känslan av ett rum, eller en naturlig avdelning av trädgården. Pergolor härstammar från medelhavsländerna och har syns ofta i våra svenska trädgårdar.

En klassisk pergola utan tak och väggar kräver vanligtvis inte bygglov.

Måste man söka bygglov för pergola?

Generellt sett behöver du inte söka bygglov för en enkel pergola. En klassisk pergola utan tak och väggar kräver vanligtvis inte bygglov. Det är när du börjar modifiera konstruktionen som bygglovsplikten kan träda in. De faktorer som kan göra att bygglov krävs:

  1. Storlek och placering: En pergola som är högre än 3,0 meter eller placerad närmare tomtgränsen än 4,5 meter kan kräva bygglov.
  2. Tak: Om du planerar att förse pergolan med ett fast tak, även om det är av tyg eller genomskinligt material, klassas det som ett skärmtak och kan kräva bygglov.
  3. Väggar: Att sätta upp plank eller ribbor på pergolan kan göra att den klassas som en byggnad, vilket oftast kräver bygglov.
  4. Anslutning till huset: En pergola som fästs i husväggen kan i vissa fall betraktas som en tillbyggnad och därmed kräva bygglov.

 

Det är alltid bäst att kolla med din kommun vad som gäller dock. Här har vi samlat några länkar där kommunerna behandlar just frågan om pergola:

Hur stor pergola får man bygga utan bygglov?

Det finns ingen exakt storleksgräns för en pergola utan bygglov, vilket kan göra det lite knepigt att planera. Generellt sett är det pergolans påverkan på omgivningen som avgör, snarare än dess exakta storlek. En mycket stor pergola kan ändra karaktären på din tomt och grannskap, vilket kan leda till krav på bygglov.

En bra tumregel är att hålla höjden under 3,0 meter. Detta är samma höjdgräns som gäller för många andra bygglovsfria åtgärder, som friggebod och attefallshus. När det gäller längd och bredd finns ingen fast gräns, men tänk på att ju större pergolan är, desto mer sannolikt är det att den påverkar omgivningen märkbart.

Om du planerar en särskilt stor pergola, är det alltid bäst att kontakta kommunens byggnadsnämnd för rådgivning. De kan ge dig specifik vägledning baserad på dina lokala förhållanden och planbestämmelser.

Få upp till 5 offerter från hantverkare

Du förbinder dig inte till något
Bild lånad från NCC

Hur nära får jag placera min pergola från tomtgränsen?

Grundregeln är att en pergola bör placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen. Denna regel finns för att respektera grannars intressen och förhindra konflikter. Men vad gör du om din tomt är liten eller om du av andra skäl vill placera pergolan närmare gränsen?

Om du vill bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen, behöver du ett skriftligt godkännande från din granne. Detta kallas för ett medgivande. Här har du är några viktiga punkter att tänka på när det kommer till medgivandet:

  1. Få medgivandet skriftligt – muntliga överenskommelser kan leda till problem senare.
  2. Var tydlig med pergolans placering, storlek och utformning i medgivandet.
  3. Tänk långsiktigt – grannar kan flytta, så ett skriftligt medgivande skyddar dig även i framtiden.
  4. Även med grannens medgivande kan kommunen i vissa fall neka byggnation nära tomtgränsen, så kolla alltid med byggnadsnämnden.

Krävs det bygglov för en segelduk på min pergola?

En segelduk som tak på pergolan klassas som ett skärmtak, vilket normalt kräver bygglov. Men det finns undantag som gör att du i vissa fall kan slippa söka bygglov för din pergola med segelduk. Här är de kriterier som måste uppfyllas:

  1. Byggnadstyp: Det måste gälla ett en- eller tvåbostadshus. Detta undantag gäller alltså inte för flerbostadshus eller kommersiella fastigheter.
  2. Storlek: Skärmtaket (segelduk) får inte vara större än 15 m². Detta är en viktig gräns att hålla koll på när du planerar din pergola.
  3. Placering: Skärmtaket måste placeras över en skyddad uteplats, altan, balkong eller entré. Det kan alltså inte vara en fristående konstruktion mitt på gräsmattan.
  4. Överensstämmelse med planer: Det får inte strida mot detaljplan eller områdesbestämmelser. Dessa kan variera mellan olika områden, så kolla alltid med din kommun.
  5. Avstånd från tomtgräns: Även om det inte nämns i grundkriterierna, gäller ofta regeln om 4,5 meters avstånd från tomtgräns även för skärmtak.

 

Om din pergola med segelduk uppfyller alla dessa kriterier, kan du sannolikt bygga den utan bygglov. Men kom ihåg att lokala regler kan variera, så dubbelkolla alltid med din kommun innan du börjar bygga.

Pergola med segeltak
Pergola med segeltak från Solstopp
Pergola med vitt segeltak

Bygga pergola på befintlig altan

Att bygga en pergola på en befintlig altan kan vara ett utmärkt sätt att förbättra din utomhusmiljö. Generellt sett gäller samma regler som för en fristående pergola. Så länge pergolan är öppen och inte har tak eller väggar, krävs vanligtvis inget bygglov.

Här är några saker att tänka på:

  1. Altanens bygglov: Om din befintliga altan redan har bygglov, kan det påverka vad du får göra med pergolan. Kolla upp detta först.
  2. Höjd: Även om pergolan står på en altan, bör den totala höjden (altan + pergola) inte överstiga 3,0 meter från marknivån.
  3. Stabilitet: Säkerställ att altanen kan bära pergolans vikt. Du kan behöva förstärka konstruktionen.
  4. Tak och väggar: Om du planerar att lägga till tak eller väggar på pergolan, även om det är på en altan, kan det kräva bygglov.
  5. Fasadändring: Om pergolan väsentligt ändrar husets utseende kan det klassas som en fasadändring, vilket kan kräva bygglov.

Pergola mot husvägg - bygglov eller inte?​

En pergola som byggs mot husväggen kan i vissa fall betraktas som en tillbyggnad, vilket ofta kräver bygglov. Här är några viktiga aspekter att beakta:

  1. Anslutning till huset: Om pergolan är fast förankrad i husväggen betraktas den oftare som en tillbyggnad än om den står fritt intill väggen.
  2. Tak och väggar: En pergola mot husväggen som förses med tak eller väggar kräver nästan alltid bygglov, eftersom den då blir en utökning av boendeytan.
  3. Öppen konstruktion: En öppen pergola utan tak som står intill, men inte är fäst vid husväggen, kan i vissa fall byggas utan bygglov.
  4. Storleksgränser: Även om pergolan är öppen kan storleken spela roll. En mycket stor pergola mot husväggen kan påverka husets karaktär så mycket att bygglov krävs.
  5. Fasadändring: Om pergolan väsentligt ändrar husets utseende kan det klassas som en fasadändring, vilket kräver bygglov.
  6. Lokala bestämmelser: Vissa kommuner kan ha striktare regler för konstruktioner som ansluter till huset. Kontrollera alltid med din lokala byggnadsnämnd.

 

Kom ihåg att även om din pergola mot husväggen inte kräver bygglov, kan den fortfarande omfattas av andra regler, som brandsäkerhet och konstruktionssäkerhet. Det är alltid bäst att konsultera en expert eller kommunen innan du påbörjar bygget.

Sammanfattning

  • En enkel, öppen pergola kräver oftast inte bygglov
  • Bygglov kan behövas om pergolan har tak, väggar, är högre än 3,0 meter eller placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter
  • Kontrollera alltid med din kommun innan du börjar bygga, då lokala regler kan variera

 

Genom att följa dessa riktlinjer kan du skapa en vacker pergola som följer reglerna. Kom ihåg att det alltid är bäst att kontakta din kommuns byggnadsnämnd om du är osäker på vad som gäller för just din pergola.

Få upp till 5 offerter från hantverkare

Du förbinder dig inte till något
Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Uteplats
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.