Vad kostar det att renovera ett kök?
Vid en renovering brukar en av de största funderingarna handla om hur mycket det kan tänkas kosta. I det här inlägget reder vi ut frågetecknen och tar reda på priset för en köksrenovering.
Att tapetsera är något som väldigt många kan dra sig för att göra. Mönsteranpassa och bubblor som inte går att få bort är bara två av alla tankar som spinner när man är en ovan tapetserare. Är det värt att försöka? Absolut! I den här artikeln hjälper vi dig att välja tapet och guidar dig när du väl ska sätta upp tapeten.
Det finns tusentals olika tapeter att välja mellan, olika strukturer, material, mönster och färger. Börja med att fundera på vart du ska ha tapeten. Vilka färger tapeten ska fungera med och vilken känsla du vill ha i rummet. När det är bestämt är det dags att börja kika på tapeterna.
Köp hem en rulle av de du gillar och håll upp mot väggen för att testa i rummet du planerar att tapetsera i. Om du planerar att ha olika tapeter på väggarna, håll upp dem mot varandra för att se att de fungerar ihop och att du tycker om resultatet.
”Se till att alla rullar du köper har samma tillverkningsnummer.”
När det är dags att köpa tapeterna, se till att köpa på dig några fler rullar än du behöver. Om någonting går fel så har du några extra rullar att jobba med. Blir det någon rulle över kan du alltid lämna tillbaka dem (oöppnade), men se till att spara en rulle ifall det skulle bli någon reva i en tapet eller om någon går sönder.
Se till att alla rullar du köper har samma tillverkningsnummer. Det kan nämligen skilja sig något i nyanserna om du köper från två olika tillverkningsserier, vilket kan bli en jobbig överraskning när det väl är dags att tapetsera.
Det finns flers olika typer av tapeter. Den vanligaste är papperstapeten men även denna kommer i tre olika tjocklekar, simple, duplex och triplex.
Duplex är dubbelt så tjock som simpel och triplex är tre gånger så tjock som simple.
Vinyltapeten har en bas av papper men ett ytskikt av plast vilket gör den väldigt praktisk då den är enkel att torka av och göra ren.
Det finns skillnader i kvalité på denna tapet också och därför är det viktigt att kolla på symbolerna som visar tvättbarheten på tapeten.
Denna tapet är perfekt i utrymmen som ofta utsätts för smuts och annat stänk.
Även dessa har en bas av papper men ett ytskikt av lin- eller konstfibertrådar.
Dessa tapeter kan vara väldigt vackra men är rätt så ömtåliga och går lätt sönder.
När du har köpt dina tapeter och det är dags att komma igång med arbetet, var noga med att gör förarbetet. Se till att gamla tapeter är nedrivna och att underlaget är jämnt. Tvätta, spackla och slipa underlaget innan du tapetserar för att få bästa möjliga resultat. Se till att underlaget inte är fuktigt så att nya tapeterna lossnar eller att underlaget är färgstarkt så att det lyser igenom de nya tapeterna.
Dubbelkolla att det inte sitter några spikar, skruvar eller tavelkrokar på väggarna. Ta bort lister och märk upp dem så att du enkelt kan sätta tillbaka dem när du har tapetserat klart. Slå av huvudströmbrytaren så att du kan ta bort stickkontakternas höljen.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför tapetseringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Att tapetsera kan vara lite knepigt om man aldrig gjort det förut. Köp därför gärna några rullar extra som du kan använda om något går fel. Ibland kan det behövas en eller två träningsrullar innan man fått in tekniken och det blir riktigt bra. Se till att inte ha för bråttom utan låt tapetseringen ta tid.
Är det några hål i väggen som du vill behålla för att använda igen så kan du stoppa tändstickor i hålen som kommer gör ett hål i tapeten och markera ut vart hålet är någonstans.
Till vanliga tapeter så kan man blanda tapetklistret själv. Använd kallt vatten och tillsätt klisterpulvret långsamt. Läs på burken innan för att få de rätta förhållandet mellan vatten och pulver. Blanda hela tiden så att klistret inte klumpar sig. Låt det nyblandade klistret stå och svälla ca 10-15 minuter innan du använder det. Det finns även färdigblandat tapetklister som man kan använda.
Vill du måla istället? Här hittar du vår guide till hur du får bästa resultatet.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
Vill du få hjälp med tapetseringen?
Du kan enkelt få in flera offerter från proffsiga hantverkare genom att bara skapa en offertförfrågan.
Vid en renovering brukar en av de största funderingarna handla om hur mycket det kan tänkas kosta. I det här inlägget reder vi ut frågetecknen och tar reda på priset för en köksrenovering.
ÄR det dags för uppgradering av hemmets vitvaror? Då är detta artikeln för dig. Vi redogör för hur du ska tänka inför valet av nya vitvaror.
Här får du all information och tips som är viktiga att känna till inför din stundande köksrenovering 2022. Vad kostar det, hur lång tid tar det och hur planerar man inför?
Välj bänkskiva baserat på hur du använder ditt kök. Vi listar för- och nackdelar med marmor, komposit, trä, rostfritt stål och laminat.
I detta inlägg går vi igenom de vanligaste missarna folk gör vid en köksrenovering. Läs och se till att inte göra samma misstag när det är dags för dig att renovera.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se