3 vanligaste anledningarna till att man har det kallt hemma, och hur man fixar det
Kryper den bitande utomhuskylan in sig i inomhus också? Då finns det några saker du kan kontrollera, som oftast är anledningen till att du har kallt hemma.
Har du det kyligt hemma och är i behov av ett nytt värmesystem? Funderar du på vilket som är bäst och mest prisvärt för just din bostad? Vilka för- och nackdelar finns med de olika värmekällorna? Här guidar vi dig igenom de olika alternativen som finns.
Det första du bör göra innan du bestämmer dig för att skaffa ett nytt värmesystem är bilda en uppfattning av husets värmebehov.
Följ upp hur mycket värmeenergi huset använder varje månad för att få ett bra underlag inför valet av ett passande värmesystem.
Är du nyinflyttad? Då är det bra om du bor i huset i närmare ett år innan du byter ditt värmesystem. Den tiden behövs för att kunna utvärdera energianvändningen för just ditt hushåll.
Du bör också se över vilka åtgärder du själv kan göra för att minska på eldriften. Framförallt bör du se över tätningen av dina väggar, golv, tak och fönster.
Är det väldigt dragigt kanske du behöver åtgärda det med tilläggsisolering eller eventuellt byta dina fönster? Annars finns risken att driften fortsätter kosta dig mer än du hade önskat, om ditt hus läcker mycket värme.
Vi har samlat 16 enkla tips på hur du kan spara energi i hemmet som du gärna får läsa. Andra åtgärder du kan göra är att byta ut gamla termostater och installera ett nytt centralt styrsystem.
Svaret är ja. En rad faktorer spelar in gällande vilket värmesystem som passar just ditt hus och din familj. Det beror på dina önskemål och husets förutsättningar. Och din budget förstås.
När du har utvärderat ert värmebehov och utfört de åtgärder du kan för att minska energianvändningen ska du ställa dig frågorna:
En bergvärmepump använder energin som är lagrad i jord, berg, sjö- eller grundvatten. Bergvärme använder minst energiförbrukning för uppvärmning inomhus.
Att installera bergvärmepump är dock av den mer omfattande sorten då man behöver borra i marken, vilket ökar installationskostnaden. Bor du i ett vattenskyddsområde eller står huset på en grusås? Då är bergvärme inte att rekommendera.
Luftvärmepumpar och vattenvärmepumpar använder luften utomhus som energikälla för att värma upp inomhus.
Skillnaden mellan dessa är att luftvärmepumpens värme sprids i huset med den cirkulerande uteluften, medan vattenvärmepumpen kopplas till husets eventuella vattenburna system.
En fördel är att de flesta hus kan installera dessa system och de kan även fungera som air condition när det är varmt på sommaren.
En nackdel är att du sannolikt behöver komplettera med en annan energikälla, då luft- och värmepumpar endast värmer upp till cirka -20 grader. Mitsubishi luftvärmepumpar är de vanligaste.
Fjärrvärme kan vara ett alternativ om det finns ett fjärrvärmenätverk i närheten till ditt hus.
Denna värme produceras alltså i en central anläggning och sprids ut i via rör under marken med hett vatten.
Fördelarna med fjärrvärme är att det är miljövänligt, driftsäkert och kräver lite underhåll.
En oljepanna förbränner olja i en panna, och en elpanna värmer upp vatten med el.
Oljepannor eller elpannor används allt mindre då det inte längre är hållbart för miljön samtidigt som det är dyrt.
Du värmer upp ditt hus med element kopplade till eluttagen. Ett enkelt alternativ, men oftast dyra driftkostnader, särskilt på vintern.
Med en kompletterande värmekälla kan du minska kostnaden för din primära värmekälla.
Att värma upp ditt hus på det traditionella sättet med ved är ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ, men behöver då kompletteras med ett annat värmesystem under de kalla månaderna, exempelvis en luftvärmepump.
Kan du hugga egen ved blir det bara billigare, däremot är det tidskrävande och du behöver gott om plats för din ved.
En pelletskamin eldar och genererar biobränsle från flis och träspån.
En bra alternativ för dig som gillar att elda, förutsatt att du har en skorsten som är godkänd för ändamålet.
Tänk på att en pelletskamin tar stor plats och att du behöver hantera den aska som blir över efter eldningen.
För att hämta energi från solen finns två alternativ – solfångare eller så kallad passiv användning av solenergi. Solfångare innebär en ganska stor installationskostnad, men den värme du genererar när den väl är på plats är i princip kostnadsfri. Med andra ord ett alternativ du tjänar på över tid. Passiv solenergi är beroende av husets konstruktion, med till exempel väggar och fönster som håller kvar värme. Ett bra alternativ om du ska bygga nytt.
Golvvärme är ett toppenalternativ om du vill komplettera ditt värmesystem. Det är mysigt och håller värmen längre, men tar å andra sidan lång tid att reglera. Det kräver även rätt golv och isolering. Vattenburen golvvärme är bra för större ytor, annars kan du installera elektrisk golvvärme.
Generellt är luft- och värmepump ett billigt alternativ, som ger bra med värme samtidigt som du kommer undan med en relativt låg installationskostnad.
Däremot kan andra alternativ också vara billiga, beroende på husets förutsättningar och dina behov. Frågan du också ska ställa dig är om du är redo att investera i ett värmesystem som kostar mer att installera men som lönar sig i längden.
När du väl har bestämt dig för vilket värmesystem du vill ha är det dags att anlita en installatör. Vi rekommenderar att ta in flera offerter från certifierade installatörer för att enkelt jämföra dem mot varandra. Hos oss på Dorunner kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från företag. Du kan även läsa om omdömen från tidigare kunder.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför installationen av ditt nya värmesystem löser vi på Dorunner det åt dig.
Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du väl har bestämt dig för vilket värmesystem du vill ha är det dags att anlita en installatör. Vi rekommenderar att ta in flera offerter från certifierade installatörer för att enkelt jämföra dem mot varandra.
Kryper den bitande utomhuskylan in sig i inomhus också? Då finns det några saker du kan kontrollera, som oftast är anledningen till att du har kallt hemma.
Vilka elinstallationer får du göra själv? Får du installera en dimmer? Byta strömbrytare? Eller koppla in en spis själv? Här listar vi det du får och inte får göra när det kommer till elarbeten.
När man bygger ut huset är det viktigt att tänka på hur dina elinstallationer kommer att ändras. Detta kan bli knepigt utan rätt kunskap och planering.
Vad är en termostat, hur fungerar den och när bör den bytas ut? I detta inlägg går vi igenom allt du behöver veta om termostater.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se