Dra om el i hus: Allt du behöver veta som husägare

Innehåll

Har du precis köpt ett renoveringsobjekt eller är det dags att modernisera elsystemet i ditt hem? Oavsett om du bor i en charmig äldre sekelskiftesvilla eller ett hus från 70-talet med föråldrad el, kan en omdragning av el vara en klok investering för både säkerhet och funktionalitet. I denna omfattande guide går vi igenom allt du behöver veta om att dra om el i hus – från kostnader och process till regler och viktiga överväganden.

Att dra om elen i ett hus är ett stort beslut som kräver noggrann övervägning. Det handlar inte bara om att modernisera ditt hem, utan också om att säkerställa säkerheten och funktionaliteten i din dagliga tillvaro. Innan vi dyker djupare in i detaljerna kring kostnader och process, låt oss börja med den mest grundläggande frågan: Hur vet du egentligen att det är dags att ta steget och dra om elen i ditt hus?

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”För en normalstor villa på 1,5 plan kan kostnaden ligga mellan 60 000 och 80 000 kronor efter rotavdrag.”

Hur vet man om det är dags att dra om elen?

Om ditt hus är äldre än 50 år eller om du upplever återkommande problem med elsystemet som till exempel frekventa utlösta säkringar, kan det vara dags att överväga en omdragning av elen. Andra tecken på att det är dags att dra om el inkluderar:

  • Frekventa strömavbrott eller utlösta säkringar
  • Brist på eluttag i hemmet
  • Synligt slitna eller skadade elledningar
  • Behov av ökad elkapacitet för moderna apparater
  • Planerade renoveringar eller tillbyggnader
  • Önskan om att integrera smarta hem-lösningar

Att dra om el i ett hus är en betydande investering, men det är också en investering i säkerhet, bekvämlighet och husets långsiktiga värde. För att inte nämna husfriden runt eluttag och laddare för mobiltelefonsladdning. Fördelarna med att modernisera ditt elsystem är att du kan skapa ett säkrare hem, anpassat efter dina nuvarande behov och förbereda det för framtida teknologier. Många äldre hus har ofta helt enkelt inte tillräckligt många eluttag för dagens elbehov. 

Varför dra om el i huset?

Att dra ny el i ett gammalt hus eller dra om all el i huset kan vara nödvändigt av flera anledningar:

  1. Säkerhet: Äldre elsystem kan utgöra en betydande brandrisk. Med åren kan isolering på ledningar vittra sönder, vilket sålunda ökar risken för kortslutning och elolyckor.
  2. Kapacitet: Moderna hem kräver ofta mer el än äldre system kan hantera. Med fler elektroniska apparater, datorer och laddningsstationer behöver många hushåll därför en uppgradering för att möta dagens elbehov.
  3. Funktionalitet: Nya elsystem möjliggör smarta hem-lösningar och bättre energieffektivitet. Du kan således integrera modern teknik som smart belysning, termostater och säkerhetssystem.
  4. Värdehöjande: En uppdaterad elinstallation kan öka värdet på ditt hem och därmed göra det mer attraktivt för potentiella köpare i framtiden.
  5. Anpassning: Till sist, vid en omdragning kan du optimera placeringen av uttag och strömbrytare för att bättre passa dina behov och livsstil.
Omdragning av el vid badrumsrenovering
Omdragning av el i en badrumsrenovering utförd av Renovera Nu

Hur mycket kostar det att dra om el i ett hus?

Kostnaden för att dra om el i hus varierar beroende på flera faktorer. För en normalstor villa på 1,5 plan kan kostnaden ligga mellan 60 000 och 80 000 kronor efter rotavdrag. Det är viktigt att komma ihåg att det här är en uppskattning och att den faktiska kostnaden kan variera. Faktorer som påverkar priset inkluderar:

  • Husets storlek och komplexitet: Större hus eller hem med komplicerade layouter kan kräva mer arbete och material.
  • Omfattningen av arbetet: Behöver hela elsystemet bytas ut, eller räcker det med en partiell uppdatering?
  • Kvaliteten på material: Högkvalitativa komponenter kan öka kostnaden men också livslängden på installationen.
  • Eventuella tillägg: Installation av smart belysning, laddbox för elbil, eller andra specialfunktioner kan öka priset.
  • Typ av installation: Infällda elledningar i väggarna är ofta dyrare än utanpåliggande installationer, men ger ett mer estetiskt tilltalande resultat.

Det är klokt att begära offerter från flera certifierade elektriker för att få en bättre uppfattning om kostnaderna för just ditt projekt. Kom ihåg att den billigaste offerten inte alltid är den bästa – kvalitet och erfarenhet är avgörande när det gäller elsäkerhet.

Få upp till 5 offerter för omdragning av el

Du förbinder dig inte till något.

Hur lång tid tar det att dra om el i ett hus?

För en normalstor villa på cirka 140 kvadratmeter får du räkna med att det tar omkring tre till fem arbetsdagar att dra om elen, för tre stycken elektriker. Tidsåtgången kan dock variera betydligt beroende på projektets omfattning och eventuella komplikationer. Faktorer som kan påverka tidsramen inkluderar:

  • Husets storlek och komplexitet
  • Omfattningen av arbetet (komplett omdragning vs. partiell uppdatering)
  • Tillgänglighet i väggar och tak
  • Eventuella oväntade problem som upptäcks under arbetets gång

Diskutera alltid tidsplanen med din elektriker i förväg och vara beredd på att det kan ta längre tid än beräknat om oförutsedda problem skulle uppstå.

Ny takbelysning i kök efter omdragning av el
Nya spotlights i kök efter totalrenovering i Saltsjöbaden
Upplysta kökslådor efter omdragning av el i hus
Belysning i kökslådor efter totalrenovering av hus i Saltsjöbaden

Får man dra om el själv?

Även om det finns vissa mindre elarbeten som du får utföra själv, krävs en certifierad elektriker för omdragning av el i hus. Elarbeten kan vara farliga och felaktigt utförda installationer kan därför utgöra en allvarlig säkerhetsrisk. Dessutom kräver många moment i processen specifik kompetens och behörighet.

Enligt Elsäkerhetsverket får du som privatperson utföra vissa begränsade elarbeten, såsom:

  • Byta strömbrytare och vägguttag (max 16A)
  • Byta lampor och armaturer
  • Byta en trasig proppsäkring

Men för större projekt som att dra om el i hus krävs en behörig elektriker. Det säkerställer att arbetet utförs korrekt och enligt gällande säkerhetsföreskrifter.

Hur drar man om el i hus?

Processen för att dra om el i hus är komplex och bör alltid utföras av en certifierad elektriker. Här är en översikt över de typiska stegen:

  1. Inspektion och planering: En elektriker inspekterar ditt nuvarande elsystem och diskuterar först dina behov för att skapa en detaljerad plan.
  2. Byte av elcentral: Den gamla elcentralen ersätts ofta med en modern version med automatsäkringar samt jordfelsbrytare för ökad säkerhet och bekvämlighet.
  3. Dragning av nya elledningar: Gamla ledningar tas bort och ersätts med nya, som ofta dras i skyddande rör i väggarna.
  4. Installation av nya uttag och strömbrytare: Moderna, jordade uttag och strömbrytare installeras på optimala platser i hemmet.
  5. Eventuell installation av smarta hem-lösningar: Om önskat kan system för smart belysning, termostater eller andra smarta enheter integreras.
  6. Testning och säkerhetskontroll: Alla nya installationer testas noggrant för att säkerställa korrekt funktion och säkerhet.
  7. Dokumentation och certifiering: Slutligen, elektrikern tillhandahåller nödvändig dokumentation och certifikat för det utförda arbetet.

Vill du veta mer om att dra om el i ditt hus? Kontakta oss på Dorunner idag för att få kostnadsfria offerter från certifierade elektriker. Våra elektriker kan hjälpa dig att planera och genomföra en säker och effektiv omdragning av elen i ditt hem. Fyll i vårt formulär för att få upp till fem offerter och hitta den bästa lösningen för ditt projekt. Med Dorunner får du tillgång till erfarna och pålitliga elektriker som kan guida dig genom hela processen, från planering till färdig installation

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från elektriker. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom el & värme
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.