Slipa golv – här är priset per kvadratmeter
Ett välslipat golv är en investering som ger ditt hem nytt liv. Här får du en komplett guide med priser, råd och praktiska tips för att lyckas med golvslipningen. Vi hjälper dig genom hela processen.
Kostnaderna för ett golvvärmesystem beror på flera faktorer. Vilken typ av system du väljer, storleken på golvet och vilken entreprenör du anlitar kan påverka vad det kostar.
I genomsnitt kan du räkna med att betala mellan 500 och 2 000 kronor per kvadratmeter. Generellt sett brukar man också säga att vattenburen golvvärme är billigare i drift men dyrare att installera, medan motsatsen gäller för elektrisk golvvärme.
Det finns alltså flera olika faktorer att ha i åtanke innan du bestämmer dig för en specifik typ av golvvärme. Men låt inte priset avskräcka dig! Att lägga in golvvärme kan vara en riktigt bra investering för såväl komfort som energieffektivitet i ditt hem.
”Vissa entreprenörer kan installera värme i golvet till lägre kvadratmeterpris om arbetet sker i samband med andra större renoveringar i samma hus.”
Det finns två olika typer av golvvärmesystem – elburen och vattenburen golvvärme. Med vattenburen golvvärme används varmvatten som rinner genom rör under golvet för att utsöndra värme, medan man istället använder elektrisk värmekabel för eldrivna system.
Både elburen och vattenburen golvvärme kan hålla i väldigt många år. Med rätt underhåll och service kan systemen fungera optimalt i flera decennier. Vattenburen golvvärme håller vanligtvis i cirka 40 år medan eldriven värmesystem håller i ungefär 25 år.
Vilken entreprenör du anlitar för att installera elektrisk eller vattenburen värme spelar naturligtvis en betydande roll för den slutgiltiga kostnaden.
Det finns även andra faktorer som gör viss skillnad på golvvärmens totala pris, exempelvis val av värmekälla och värmeöverföringssystem samt storleken på golvet som ska förses med eldriven eller vattenburen golvvärme.
Vad som också är värt att känna till är att vissa entreprenörer kan installera värme i golvet till lägre kvadratmeterpris om arbetet sker i samband med andra större renoveringar i samma hus.
Om du ska lägga golvvärme i exempelvis köket – men även drömmer om att ha värme i något annat rum – kan du alltså spara in en del på priset om du slår till på båda samtidigt.
En rekommendation är att kontakta flera hantverkare och tar in ett flertal offerter när du vill lägga golvvärme. På så vis kan du jämföra flera offerter och hitta någon som utför arbetet till en rimlig kostnad, samt med ett bra resultat förstås.
När du ska installera vattenburen golvvärme i din bostad kan du räkna med att det kostar 1 000 till 2 000 kronor per kvadratmeter, inklusive moms.
Här är arbetskostnaden inräknad, som i genomsnitt går på cirka 600 kronor i timmen innan ROT-avdrag. I priset inkluderas även kostnaden för material.
Beroende på hur du installerar golvvärmen behöver du olika typer av installationsmaterial som kan variera i kvalitet.
När det exempelvis gäller golvvärmeslangar så behöver du en grövre variant vid installation via ingjutning, tillsammans med bjälklagsplåt eller i plåt för glespanel. Denna golvvärmeslang är något dyrare än den smalare slang som normalt används vid installation i spårade skivor.
Likt kvadratmeterpriset beror driftskostnaden på vilket värmesystem du väljer. Som nämnt tidigare brukar vattenburen golvvärme innebära en dyrare installation, men däremot en betydligt lägre driftskostnad än eldrivna varianter.
Om du redan har ett värmesystem som du kan koppla den vattenburna golvvärmen till, exempelvis fjärrvärme eller en värmepump, blir det också billigare. Detta är ännu en anledning till att många vill ha vattenburen golvvärme före eldriven glolvvärmesystem.
Att ange en exakt månadskostnad för vattenburen golvvärme är alltså svårt. Vi kan dock ge dig ett ungefärligt exempel, så att du får ett hum om vad du kan behöva betala varje månad.
När våren är på ingång kan du med fördel stänga av golvvärmen helt i de flesta rum förutom källaren.
Under vintermånaderna kan du i sin tur ställa in golvvärmen på ett par grader lägre än om du hade nyttjat vanliga element.
Ett välisolerad golv under värmeslingorna bibehåller klimatkomforten även om du sänker temperaturen något.
Vattenburen golvvärme drar cirka 150 – 300 kWh per år. Med ett elpris på till exempel 15 öre per kWh innebär det en månadskostnad mellan 1 875 – 3 750 kronor.
Kom dock ihåg att elpriserna kan skifta rejält, och att just din golvvärme kan dra både mer och mindre el än vad vi anger i det här exemplet. Det finns också mycket du göra för att göra energibesparingar med din vattenburna golvvärme.
Ta in flera offerter och hitta bästa företaget för jobbet. Det tar bara några minuter och är helt förbehållslöst.
Eldriven golvvärme är i sin tur något billigare att installera i huset än vattenburen värme. Här ligger den genomsnittliga kostnaden istället mellan 500 och 1 000 kronor per kvadratmeter, vilket också inkluderar material- och arbetskostnader.
Materialkostnaden kan variera beroende på vilken typ av kablar som används och vilka andra komponenter som behövs för golvvärmen.
Med tanke på hur energipriserna har sett ut i vårt avlånga land på sistone kan ett eldrivet golvvärmesystem vara tre gånger så dyrt i drift som vattenburen golvvärme. Om elpriserna däremot återgår till hur de såg ut innan kan den eldrivna värmen i vissa fall vara ett mer kostnadseffektivt val.
Då är det oftast termostaten som behöver bytas. Bokar du byte av termostat direkt med oss så kan du känna trygg med att det är en behörig elektriker som utför arbetet. Dessutom ingår garanti & försäkring och skulle det vara något är det bara att höra av sig till oss.
Med tanke på informationen ovan kanske du redan känner att det är ett relativt enkelt val. Ett vattenburet system måste vara bäst, eller hur? Faktum är dock att det kan finnas ytterligare faktorer som påverkar vilket värmesystem som kommer passa bäst hemma hos dig, och vilka driftskostnader du kan räkna med.
Isoleringen i ett rum har till exempel viss skillnad. I ett uterum med sämre isolering blir driftskostnaderna naturligtvis högre än i ett litet badrum med god isolering.
Det går att stänga av och även sätta på värmen i golvet om du behöver.
Däremot bör du aldrig stänga av golvvärmen i källaren, då detta kan leda till att källargolvet drar till sig fukt och skapar långvariga fuktskador.
Du kan också reglera hur varm du vill att golven ska vara med hjälp av termostaten som ingår i installationen.
Om golvvärmen bara ska läggas i ett enstaka rum – och inte i ett helt hus – kan det vara mer lämpligt att välja ett eldrivet värmesystem före ett vattenburet. Mindre golv kan enkelt värmas upp med eldriven golvvärme, medan ett vattenburet system är ett mer hållbart och långsiktigt alternativ för hela hus eller större ytor.
Även val av golvmaterial behöver tas i beaktande innan du går och beställer golvvärme. De flesta golvtyper kan värmas upp med golvvärme, men det är som mest effektivt när materialet är tunt. Klinkers, parkett- samt laminatgolv är exempel på golvtyper som passar väl ihop med golvvärmesystem eftersom de blir varma fort, vilket innebär att energiförbrukningen blir lägre. Har du fortfarande svårt att välja vilken värmesystem du ska installera? Här har vi samlat de 5 vanligaste frågor om golvvärme.
Golvvärme – framförallt vattenburen golvvärme – ger bättre värme och lägre driftskostnader än andra typer av uppvärmningskällor. Detta beror på att den fördelar värmen jämnt i hela rummet, vilket innebär att ingen del av huset står utan egen värmekälla.
Dessutom förbrukar elektriska och vattenburna golvvärmesystem mindre energi än andra mer traditionella metoder som exempelvis luftvärmepump och element. Sammantaget innebär detta att du på ett mycket effektivare sätt kan hålla dig varm under vintermånaderna.
Sammanfattningsvis kan golvvärme vara ett utmärkt alternativ för både bostäder och kommersiella utrymmen. Den erbjuder en billig installation med lägre driftskostnader i jämförelse med andra former av uppvärmning av bostäder. Du kan dessutom få ROT-avdrag för kostnaden av arbetet som hantverkaren utför.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför installationen av golvvärme löser vi på Dorunner det åt dig. Ta in offerter för såväl vattenburen som elburen golvvärme.
Ange information om din fastighet, vilket värmesystem du önskar, vilket rum det gäller samt hur stor yta det handlar om. Därefter matchar vi ihop dig med duktiga företag i din närhet som kan utföra installationen till ett rimligt pris!
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat golvläggare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
Ett välslipat golv är en investering som ger ditt hem nytt liv. Här får du en komplett guide med priser, råd och praktiska tips för att lyckas med golvslipningen. Vi hjälper dig genom hela processen.
Funderar du på att byta huvudsäkring men känner dig osäker? Vår guide hjälper dig navigera genom ampere och avgifter. Från att förstå din nuvarande säkring till att välja rätt storlek för framtiden – vi går igenom allt du behöver veta. Lär dig optimera din elsäkerhet och spara pengar.
Drömmer du om att renovera lägenhet men känner dig vilsen i en djungel av tapeter och kakelplattor? Frukta inte! Vår guide är här för att förvandla ditt renoveringsäventyr från ett skräckscenario till en dans på rosor. Häng med när vi avslöjar knep för att trolla fram ditt drömhem utan att gå vilse i en labyrint av beslut.
Vill du byta elcentral? Vår guide täcker allt från kostnader och process till regler och val av ny central. Oavsett om du har ett gammalt proppskåp eller vill uppgradera till automatsäkringar, hjälper vi dig att fatta rätt beslut för ett säkrare hem.
Funderar du på att dra om elen i ditt hus? Oavsett om du har en äldre villa eller ett nyare hem ger vår guide dig det du behöver veta – från kostnader och tidsramar till säkerhetsaspekter och fördelar.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se