Installera kamin? Tänk på det här först!

Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på inför köp och installation av kamin, samt vilken kamin som passar till vilket behov.

Finns det något bättre än att njuta framför en öppen spis när kylan tränger sig på? Att ha en kamin under vinterhalvåret är inte bara en sjukt stor mysfaktor, utan kan även vara en praktisk investering då det hjälper till att värma upp hemmet – helt gratis – och därmed bidra till en sänkt energikostnad.

Nedan har vi listat det som är viktigt att tänka på inför ett köp samt vilken kamin som passar till vilket behov.

Hitta hjälp via Dorunner

”Grundregeln är att kaminen ska vara placerad 50 centimeter från brännbart material, så som en trävägg.”

1. Välj placering på kaminen

Har ni fler än en våning i huset så är det en bra idé att installera kaminen på bottenvåning för att få en så effektiv spridning av värmen som möjligt.

Ta gärna fram planritningen på huset och ta reda på om det finns någon murstock i huset. Finns det ingen bör du tänka på att skorstensröret kommer ut på taket rakt ovanför kaminen. Det bästa är att placera kaminen för att röret ska komma så nära taknocken som möjligt. Grundregeln är att kaminen ska vara placerad 50 centimeter från brännbart material, så som en trävägg. Går den regeln inte att upprätthålla så är det viktigt att sätta upp t.ex. skyddsplåt eller annat som inte är brännbart eller påverkas av värme.

2. Skaffa bygglov

Ta reda på om du behöver bygglov för att installera en kamin. Innan du påbörjar arbetet måste du ha ansökt och fått ett så kallat beslut om startbesked från stadsbyggnadskontoret i din kommun.

3. Ring din lokala skorstensfejarmästare

Du behöver ringa den lokala skorstensfejarmästaren så att en sotare kan inspektera braskamin och skorstenen. När undersökningen är klar får du ett besked om rökgången är hel eller om det finns något annat som du behöver fixa. Till exempel om ni behöver göra en skorstenstätning på en befintlig rökkanal eller vilken rökkanal som ni kan ansluta kaminen till om det inte funnits en installerad tidigare. Dessutom berättar sotaren vilken dimension kaminens anslutningsrör behöver ha vilket är viktigt för er att veta när ni väl ska välja vilken kamin ni vill ha.

Vill du få hjälp med att installera din kamin?

Hos Dorunner har vi samlat över 600 skorstensfejare som kan hjälpa dig med installation av olika typer av braskaminer. Skapa ett uppdrag nu och låt företagen komma till dig.

4. Välj en kamin som passar dina behov

Braskamin

Braskaminer är ofta gjorda i stål och glas och värmen strålar snabbt ut i rummet, utan att lagras. Den här modellen passar bra hos den som vill elda för mysfaktorn och värma upp ett kallt rum fort. Kaminen väger upp till 200 kilo vilket innebär att det oftast inte krävs någon förstärkning av golvet, den är lätt att installera och finns i väldigt många utföranden.

Gjutjärnskamin

Gjutjärnskaminen har en bra värmelagringsförmåga och det är ett bra komplement till husets övriga värmekälla. De finns både i gammaldags- och modern design. Dessutom passar den att laga mat på om vi plötsligt befinner oss i ett strömavbrott.

Kakelkamin

Kakelkaminen har, inte helt otippat, ett hölje av kakel. Kaklet gör att den håller värmen längre vilket är perfekt för kalla vinterdagar. Denna modell är perfekt när man vill ha en kakelugn men inte har möjlighet att bygga ett fundament. Billigaste modellen är däremot betydligt dyrare än en braskamin.

Vattenmantlad kamin

Detta är en braskamin som har en inbyggd vattenkassett där värmen lagras. Varmvattnet kan användas antingen som tappvatten eller i ett vattenburet värme­system. Installationen är komplicerad och den blir därför relativt dyr.

Täljstenskamin

En eldstad inkapslad i täljsten lagrar värme väldigt länge. Den är ofta ganska dyr och tung vilket innebär att man kan behöva förstärka golvet där den ska stå. En täljstenskamin passar den som eldar främst för värmens skull. En liten modell kan värma hela fritidshuset och en större täcker stora delar av värmebehovet i ett hus.

Murspis

En traditionell öppen spis med effektiv spisinsats. Värmen lagras länge i betongen. Levereras ofta som bygg­sats och väger i många fall så mycket att golvet behöver förstärkas. Kräver att man har en murstock i huset.

Så gör du för att installera kaminen:

  1. Hugg upp hålet i murstocken och montera inmurningsstosen.
     
  2. Montera eldstadsplanet.
     
  3. Sätt anslutningsröret i inmurningsstosen.
     
  4. Täta anslutningen.
     
  5. Montera fast braskaminen i anslutningsstosen.
     
  6. Låt skorstensfejarmästaren besiktiga installationen.
     
  7. Montera skyddssvep om sådant tillhör braskaminen.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga skorstensfejare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom El & Värme

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »
Eluttag utomhus med timer

Eluttag utomhus – det här bör du tänka på

Att tända grillen, slå på utebelsyningen eller infravärmen ute i trädgården eller uteplatsen är något som höjer stämningen och gör att man kan, och vill, nyttja uteplatsen under större delar av året. En förutsättning för att kunna fixa stämningen är praktiska eluttag utplacerade på rätt ställen.

Läs mer »