Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

De allra flesta med egen trädgård vill hålla häcken tät och fin – antingen av rent estetiska skäl, eller för att skydda mot insyn och starka vindar. Oavsett anledning gäller det att utföra arbetet med rätt teknik och vid rätt tidpunkt för att få ett lyckat resultat.

Att klippa häcken handlar om att klippa bort såväl mindre som grövre grenar för att skapa ett prydligt och jämnt intryck. Det handlar också om att ge din häck bästa möjliga förutsättningar att få nya skott, och växa sig riktigt lummig och vacker.

I den här artikeln får du svar på frågor du kan tänkas ha när det kommer till hur och när ska de mest populära häcksorterna bör beskäras.

Hitta hjälp via Dorunner

”Den bästa tidpunkten för beskärning varierar mellan olika typer av häckar.”

Genom att klippa bort delar av häcken håller du den tät och fin

Genom att beskära din häck får du bort torra, gamla och sjuka grenar, vilket håller växten friskare i det långa loppet. En frisk häck får nämligen nya skott betydligt lättare, vilket främjar tillväxten och ger ett vackrare intryck.

När du beskär en häck så ramas tomten även in på ett prydligare sätt, vilket gör trädgården betydligt mer estetiskt tilltalande. En annan god anledning till att beskära häckväxter är att det förhindrar skadedjur och sjukdomar.

Bästa tiden att klippa häcken i trädgården

För att veta exakt när dina häckar ska beskäras behöver du först veta vilka typer av växter du faktiskt har. Den bästa tidpunkten för beskärning varierar nämligen lite mellan olika typer av häckar.

En snabbväxande häck kan beskäras flera gånger per säsong. Framförallt unga häckväxter bör beskäras regelbundet, med endast lite i taget för att den ska växa sig tät och fin. 

Medan äldre häckväxter som tål att beskäras lite mer kan ha ett längre uppehåll mellan varje klippning. En bra grundregel för all typ av beskärning är att trimma ofta, men lite åt gången.

Behöver du hjälp i trädgården kan du läsa här för att se hur mycket det skulle kosta att anlita en trädgårdsmästare för häckbeskärningen.

Snabbguide

Vårvinter
Bäst för kraftiga beskärningar av lövhäckar såsom syrenhäck, prakthäggmispelhäck, häckobär, måbärshäck, med flera.

OBS! Gäller ej för lövhäckar som savar mycket såsom bok och avenbok. Då dem är känsligare under kalla perioder.

Vår
Vår är ännu en bra period att trimma lövhäckar. Men vill du  klippa avenbokshäckar och bokhäckar,  får du nog vänta ett tag till.

Barrväxter såsom tuja, cypress, gran, med flera kan också börja beskäras tidigt på våren.

Det viktiga med barrväxter är att aldrig beskära för hårt. Fokusera på att jämna till, toppa och klippa bort döda grenar under denna perioden.

JAS-period (juli, augusti, september)
Under JAS kan du äntligen klippa bok- och avenbokshäckar, då de har lättare att återhämta sig från klippningen när det har blivit lite varmare. 

Även andra typer av lövhäckar passar sig att beskäras och trimmas under denna perioden.

Höst
Barrväxter och vintergröna häckar kommer att behövas ännu en till trimning innan årets slut.

Detta ger barrhäckar gott om tid att återhämta sig inför våren.

Även under hösten ska du vara försiktig med att ta i för hårt. Fokusera på att varsamt klippa de unga skotten för att inte skapa bruna partier som kommer att ha svårt att växa sig grön igen.

Vintergröna häckväxter

Vintergröna häckväxter kännetecknas av – precis som namnet antyder – att de behåller sina löv eller barr även under hösten och vintern. Vintergröna häckar passar därför perfekt som insynsskydd även under vinter. 

Några exempel på vintergröna häckar är:

  • Tuja
  • Gran- och idegran
  • Vintergrön liguster
  • Lagerhägg
  • Eldtorn

Det rekommenderas i allmänhet att vintergröna häckar beskärs åtminstone två gånger om året.

Om du till exempel ska klippa tujahäck bör du först göra det under våren eller vårvintern, alltså ungefär i april.

Därefter kan du beskära igen under JAS-perioden – alltså mellan juli och september eller hösten.

Lövfällande häckväxter

Lövfällande häckar ger sällan insynsskydd under de kalla vintermånaderna, då de tappar sina löv. 

Däremot väger lövfällande häckväxter upp detta med fantastiska färger under hösten.

Några exempel på lövfällande häckväxter är:

  • Hagtorn
  • Syren
  • Vanliga liguster
  • Bok
  • Avenbok

Bästa tiden att beskära lövfällande häckar kan variera en hel del. Då de flesta kan beskäras redan under vårvinter och vår, men passar ändå bäst till att beskäras under JAS-perioden. 

Tänk på att vissa arter reagerar bättre på att klippas ofta, medan andra behöver klippas mer sällan.

Vårblommande häckväxter

Om häcken du har i trädgården brukar blomma under våren – exempelvis en syrenhäck, forsythiahäck eller rosenmandelhäck – är det synd att utföra beskärning under vårvintern, eftersom det då finns en risk att du går miste om blomningen. 

Om du till exempel ska beskära syrenhäck och vill njuta av dess fina blomning, är en rekommendation att alltså vänta med arbetet tills JAS-perioden.

Har du en fin frukt- eller prydnadsträd i trädgården och vill veta hur du ska beskära det? 

Läs då vår guide om hur du bäst går till väga med att beskära ett träd.

Hur klipper man en häck på bästa sätt?

Det viktigaste att tänka på när du klipper häckar är att avlägsna vissa grövre grenar som hindrar solljuset från att nå hela växten. Kom också ihåg att din häckväxt ska vara bredare i botten än i toppen – om häcken är 1,5 meter hög borde den vara ungefär 20 centimeter tjockare nertill än upptill.

Börja alltid med att klippa nerifrån och uppåt, och spänn gärna upp ett snöre innan om du är orolig att resultatet ska bli ojämnt.

Ett annat bra tips är att hellre beskära dina häckar under en sval och mulen dag än på en riktigt het dag. Häckarna får det nämligen lättare att återhämta sig då. Om det förväntas bli mulet inom några dagar kan det alltså vara värt att vänta med klippningen tills dess.

Det går också bra att klippa häckväxter när det regnar, men kom ihåg att vatten och elektricitet är en dålig kombination. Om du klipper dina häckar i regn ska du alltså välja en manuell häcksax istället för en elektrisk variant.

Viktigt att tänka på när du ska beskära vissa häckväxter

Häckar som har genomgående stammar – till exempel tuja, gran, bok och avenbok – ska inte beskäras på toppen förrän de faktiskt nått den sluthöjd du önskar. Klipp enbart mellan plantorna och på sidorna tills växten nått rätt höjd.

Flerförgrenade häckväxter som till exempel oxel och liguster är i sin tur mindre känsliga, vilket betyder att du kan klippa hela vägen runt redan från början.

Visste du att...

Enligt lag har du ett ansvar att se till att din häck följer vissa riktlinjer som din kommun har beslutat om

Speciellt strikt är det om din häck vetter ut mot en gata, cykelbana eller korsning. 

Skulle det vara så att det sker en olycka på grund av att din häck skymmer siktet så kan du bli skadeståndsskyldig.

Lämpliga verktyg när du klipper

För att underlätta arbetet när du beskär häckarna i trädgården är det A och O att använda bra verktyg. Men vilka verktyg behövs? Det beror mycket på dina egna preferenser, men också hur stor tomt du har.

När du beskär är det alltid rekommenderat att använda skyddsglasögon, för att undvika kvistar eller mindre flisor i ögonen. Sen är det alltid uppskattad med skyddshandskar och arbetskläder då det lätt händer att man sticker sig eller skär sig på vassa kvistar och blad.

Olika typer av häcksaxar

Om din tomt är stor kan det absolut vara värt att införskaffa en batteri-, el- eller bensindriven häcksax. En manuell häcksax kan i sin tur användas för mindre tomter, eller när du ska utföra småklipp och finputsning.

En häcksax kan ha varierande kapacitet, så läs gärna på för att säkerställa att verktyget klarar häckens grendiameter. Om du har häckväxter med riktigt rejäla grenar kanske du behöver köpa en motorsåg.

Har du riktigt höga häckväxter på tomten? Det går förvisso oftast bra att använda en stege, bänk eller andra hjälpmedel för att komma åt grenarna på högre höjd, men det finns säkrare alternativ. En så kallad stånghäcksax har justerbar knivbalk och ett teleskoprör längst ut, vilket gör att du kommer kunna stå kvar på marken under klippningen.

Hitta rätt trädgårdshjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver kring din trädgård löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Skapa en offertförfrågan.

Fler artiklar inom Trädgård
orange blommor

Vad kostar det med trädgårdshjälp?

Trädgårdsarbete kan vara både roligt och givande, men det krävs också en hel del regelbundet arbete för att hålla den fin och levande. Sysslor som man inte alltid har tid eller ork för. Därför kan det vara skönt med lite hjälp i trädgården. Men vad kan man förvänta sig gällande kostnaden?

Läs mer »
Så dina frön nu!

Plantera mera – från frö till skörd

Än är det ganska mörk och kallt utomhus, men saken är den att du redan nu kan börja förodla dina plantor från frö. Februari-april är en bra period att börja driva upp dina plantor. Skapa förutsättningarna för en lummig trädgård redan nu.

Läs mer »