Våra bästa tips när du ska lägga hallgolv
Få bästa tipsen för ditt slitstarka och lättskötta hallgolv. Vinyl, linoleum, laminat, klinker eller microcement – vilket material passar dig?
Fiskbensparkett är ett klassiskt golv med en tidlös och lyxig känsla. Den är en närmast ikonisk detalj i sekelskifteslägenheter och numera populär att lägga i de allra flesta hem.
Vilka typer av parkett finns det? Vad kan det kosta? Samt vad ska man tänka på kring slipning och behandling av trägolv? Detta och mycket mer svarar vi på i inlägget.
”Typ av träslag, behandling och hantverkare avgör såklart i högsta grad vad priset kommer landa på. Priset per kvadratmeter blir dock ofta lägre ju större yta och ju fler rum som ska slipas.”
Parkettfamiljen innefattar en hel mängd olika sorters mönster, och golvet kan dessutom läggas i flera olika material. Vanligast i Sverige är att lägga en stavparkett i massivt trä, ofta ek, på ett undergolv av furu.
Fiskbensparketten är det mest klassiska mönstret i Sverige. Här läggs stavar omlott och ramas in av en fris.
Förutom att det är snyggt, väljer många mönstret för att det är både hållbart, smidigt att installera och passar i de flesta miljöer och rum.
Att lägga fiskbensmönstret kräver sin lilla tid, och du kan räkna med en totalkostnad på mellan 1 200 – 1 700 kr/kvm, inklusive material, läggning och slipning.
Den franska fiskbensparketten har fått sitt andra namn från logotypen för det amerikanska oljebolaget Chevron, på grund av dess likheter.
Till skillnad från det klassiska fiskbensmönstret, läggs stavarna här istället mot varandra i en 45-gradig vinkel, utan fris.
Den franska fiskbensparketten är lite mer speciell och vågad än den klassiska versionen. Därför får du räkna med en något kostsammare affär på runt 1 900 – 2 500 kr/kvm.
Slottsparketten kallas även Stockholmsstjärnan och är ett mer exklusivt golv som kan hittas i slottsbyggnader och gods.
Här kan prislappen landa på mellan 3 000 – 4 000 kr/kvm.
Fallande längder är ett enklare och mindre kostsamt sätt att lägga massiv stavparkett.
För detta mönster läggs stavar i samma bredd men med olika längd, och resultatet blir ett något modernare intryck.
Fallande längder kan kombineras med klassiskt fiskbensmönster, eller väljas i trängre utrymmen.
Kostnaden landar på 1 200 – 1 500 kr/kvm.
Den holländska parketten förknippas ofta med 60- och 70-talet och skapar en retrokänsla i hemmet.
Här läggs parketten i ett mönster om 3 – 4 liggande stavar som bryts av med 3 – 4 stående stavar. Kostnadsmässigt landar vi här på runt 1 200 – 1 400 kr/kvm.
Vill du ha mer inspiration så har till exempel Bjelin ett bra utbud av fina parkettgolv.
Vilket mått du ska ha på stavarna beror på vilken typ av parkett du ska lägga, men standardmått i Sverige är 68 mm på bredden, och 16 mm i tjocklek.
Vid läggning av fiskbensparkett kan man med fördel välja lite längre stavar på 408 mm, medan kortare stavar funkar bättre för andra mönster.
Den ram som ofta ligger runt fiskbensmönstret kallas fris. Vilken fris du ska välja beror främst på hur stor ytan är där parketten ska läggas.
För normala rumsytor passar en fris som mäter 272 mm från väggen, medan dubbla listband som mäter 136 mm från väggen funkar bättre för smalare ytor.
I vissa nyproducerade bostäder används en så kallad golvtilja eller frisbräda, som mäter 120 – 160 mm från väggen.
Ska du lägga nytt golv?
Hitta golvläggare nära dig med Dorunner. läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från golvläggarna du är mest intresserad av.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
När det kommer till ytbehandlingen av ditt parkettgolv finns det många alternativ. Ny fiskbensparkett kommer ofta obehandlad, och du kan välja beroende på smak, stil och funktion.
Kanske vill du ha din fiskbensparkett vitoljad, eller så önskar du en mer tålig lackad yta? Det finns tre huvudspår för ytbehandling, som alla ligger på runt 350 – 500 kr/kvm.
Parkettgolv behandlat av Golvslipnings Bolaget med hårdvaxolja från Osmo i kulören 3041 Natur.
Med lack får du till en hård yta och en förhållandevis blank finish, även om det nu för tiden finns mattare lack. Ditt golv kommer att vara slitstarkt och klara årens alla utsättningar, men över tid kan ytan gulna lite.
Med hårdvaxolja får ditt golv en naturlig och matt ton som inte gulnar över tid. Men eftersom det inte är lika slitstarkt som ett lackat golv kan det uppstå slitage och färgskiftningar.
Lut dödar alla naturliga pigment i träet och ger golvet en mer gråaktig ton. Såpa används sedan för att skapa en mer slitstark yta.
Med såpa och lut får du ett konserverat golv där färgen är reglerad, men golvet behöver underhållas årligen.
Som tidigare nämnt kan det kosta mellan 1 200 – 1 700 kr/kvm att lägga fiskbensparkett, och då är material, läggning och slipning inkluderat. Priset beror på vilken golvläggare du väljer, men också typ av stavparkett, ytbehandling och sortering.
Förutom massiv stavparkett finns andra mindre kostsamma lösningar såsom ett enstavigt lamellgolv eller klickgolv. Detta kostar mellan 700 – 1 250 kr/kvm för material och läggning.
Vill du få hjälp av en golvproffs så kan du enkelt skicka en offertförfrågan till golvfirmor i ditt område.
Vad priset kommer att landa på kommer i högsta grad att avgöras av vilken typ av träslag, behandling och hantverkare du anlitar.
Priset per kvadratmeter blir dock ofta lägre ju större yta och ju fler rum som ska slipas. Du kan räkna med att det kostar mellan 200 – 500 kr/kvm.
Vill veta mer om hur du bäst slipar ditt trägolv, läs gärna vår artikel Så slipar du ditt trägolv.
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
Få bästa tipsen för ditt slitstarka och lättskötta hallgolv. Vinyl, linoleum, laminat, klinker eller microcement – vilket material passar dig?
Parkettgolv ger en elegant och tidlös look till ditt hem och kan höja värdet på din fastighet. Däremot är parkettgolv oftast dyrare än andra typer av golv. Här går vi igenom vad du kan göra för att komma ned i pris.
Microcement är ett hyfsat nytt, väldigt tåligt och inte minst populärt renoveringsmaterial. Dess egenskaper ger en modern, stilren och industriell look, och är enklare att använda vid renovering än traditionell betong. Här tar vi upp allt som kan vara värt att veta om microcement.
Funderar du på att lägga in nytt golv på betongplatta? I de flesta villor finns det en betongplatta under hela huset. Om din villa har källare brukar även det golvet bestå av betong. Våtrum som badrum och tvättstugor har oftast också betongplattor som underlag.
Vilket golv ska man välja? Vilka typer av golv passar till vilka rum? Vilka olika typer av klickgolv finns det? Detta och mer i denna artikel.
Missa inga tips, guider eller inspirationsartiklar när det kommer till renoveringar och hemmafix!
Ta del av matnyttig information som kan hjälpa dig med allt från att renovera köket kostnadseffektivt till att välja rätt entreprenör.
*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se