Lägga klickgolv – så gör du steg för steg

Funderar du på att lägga nytt golv men vet inte riktigt vart du ska börja? Vill du få en snabbkurs på hur du lägger klickgolv? Då har du hittat helt rätt!

Klickgolv är populära, dels för att det går att få ett fint golv till en låg kostnad och dels för att det är möjligt att lägga golvet själv om du är lite händig. Finast blir det förstås om du anlitar ett proffs

Det vanligaste misstaget är att lägga ett klickgolv över ett ojämnt och trasigt underlag eller att rikta golvet åt fel håll.

Vad behöver du för att lägga ditt golv och hur lägger du det snyggast? Här berättar vi allt du behöver veta för att lyckas med klickgolvet.

Hitta hjälp via Dorunner

”Lämna alltid cirka 10 millimeter i kanterna så att golvet kan expandera. Blir det för trångt kan det uppstå bubblor i golvet.”

Så här lägger du klickgolv

Fixa underlagsytan

Se till att ytan där du ska lägga golvet är ren, dammfri, torr och jämn. Ta bort eventuell gammal golvmatta eller annat golvbeläggning. Om det finns ojämnheter eller hål i underlaget kan det vara bra att jämna ut dem innan du börjar. Det går att lägga ett klickgolv direkt på ett gammalt golv beroende på materialet. Plastmattor bör avlägsnas innan du lägger klickgolv eftersom det kan uppkomma fukt mellan mattan och klickgolvet. Linoleummattor som är jämna och i gott skick kan fungera som underlag.

Bestäm även om du vill avlägsna socklar längs golvet innan du sätter igång eller om du låter dem sitta kvar och istället monterar på smyglister när golvet är klart. Tänk också på att du ändå inte kan lägga golvet ända in till väggen. Lämna alltid cirka 10 millimeter i kanterna så att golvet kan expandera. Blir det för trångt kan det uppstå bubblor i golvet.

Underlagsmatta

Det är en bra idé att lägga ut en underlagsmatta, så kallad underlagsfoam, innan du börjar lägga klickgolvet. Den hjälper till att dämpa ljud och jämna ut mindre ojämnheter. 

Rulla ut mattan över hela golvytan och skär till den i rätt storlek. Se till att delade bitar av mattor möts i kanterna utan att överlappa varandra.

Bestäm åt vilket håll du ska lägga golvet

Det vanligaste valet är att lägga klickgolv i samma riktning som ljuskällorna, som fönster eller dörrar. Det ger en trevligare visuell effekt och minskar synligheten av skarvar och eventuell variation i trä- eller mönsterfärg. 

Om rummet är långsträckt kan det vara fördelaktigt att lägga golvet parallellt med den längsta väggen för att skapa en illusion av att rummet ser bredare ut. 

Om det finns en huvudingång till rummet, kan det vara snyggt att lägga golvet så att plankorna pekar mot ingången för att skapa en inbjudande känsla och ge en naturlig rörelse i rummet.  

Passa på att lägga ut några lösa provplankor, dels mitt i rummet för att se hur ljuset faller och dels under dörrar som går inåt rummet för att kontrollera att dörrarna kommer att gå att öppna när golvet är färdiglagt. Fastnar dörren kan du behöva slipa eller kapa av dörren någon millimeter i underkant. 

Läggning av första raden

Placera första plankan i startpunkten med kortänden mot väggen. 

Se till att låssystemet på plankorna är åt rätt håll. Anslut nästa planka i raden till den första genom att vinkla den och sedan trycka ner den så att låssystemet hakar i varandra. 

Fortsätt på samma sätt med de efterföljande plankorna tills första raden är klar.

Läggning av efterföljande rader

För nästa rad, skär av första plankan så att den är hälften av sin längd. Detta gör du för att få oregelbundna skarvar och plankor som ligger omlott, vilket ser mer naturligt ut än rader av lika långa plankor. Använd resten av plankan för att börja eller avsluta nästa rad. Bitar som är alldeles för korta gör du bäst i att slänga. Anslut plankorna i varje rad genom att vinkla dem och trycka ner dem så att låssystemet hakar i varandra.

Var noga med att plankorna är raka och att inga springor uppstår mellan dem. Du kan använda en gummihammare eller ett träblock för att försiktigt knacka på plankorna och få dem att sitta ordentligt.

Passning kring detaljer

Behöver du kapa eller forma plankor för att passa längs väggar, ojämna vinklar eller runt utstickande detaljer som elementrör, dörrfoder, vattenledningar eller liknande, använd en såg eller ett skärverktyg för att göra precisa snitt. 

Se till att du mäter och markerar korrekt innan du gör några snitt. En arbetsbänk underlättar arbetet. 

Lägger du golv i köket kan du lägga golvet under köksskåp ifall dessa är lätta att ta bort och sätta tillbaka. Har du fasta köksskåp passar det bättre att lägga klickgolvet runt omkring skåpen.

Avslutning

När du kommer till den sista raden kan det hända att du behöver kapa plankorna i bredd för att de ska passa. Se till att lämna ett utrymme för expansion längs väggarna. 

När allt är klart kan du montera golvlister, smyglister eller använda andra typer av avslutningsdetaljer för att täcka övergången mellan golvet och väggarna.

Tänk på att olika typer av klickgolv kan ha specifika krav och rekommendationer, så glöm inte att följa tillverkarens specifika instruktioner för det klickgolv du använder.

Tips! Lägga om...

Du kan lägga om ett gammalt klickgolv, oavsett material. Klickgolv är konstruerade för att vara avtagbara och återanvändbara, vilket gör det relativt enkelt att ta isär och lägga om plankorna vid behov. Arbeta dig igenom golvet och ta bort plankorna rad för rad. Vinkla varje planka för att bryta loss låssystemet och dra isär dem försiktigt. Fortsätt tills hela golvet är borttaget och inspektera plankorna för eventuella skador eller slitage. Om några plankor är skadade eller inte längre användbara kan det vara nödvändigt att ersätta dem med nya.

Innan du lägger om golvet, plocka bort golvlisterna för att komma åt bättre, och se till att undergolvet är rent, torrt och jämnt. Om det behövs kan du också installera en ny underlagsmatta.

...eller slipa ett gammalt klickgolv

Ett klickgolv med äkta träyta (så kallad lamellparkett) kan hålla i många år. Beroende på parkettytans tjocklek upp till 3 mm går det bra att slipa golvet som ett vanligt trägolv 1-3 gånger under golvets livstid. Det kan vara bra att ta med i beräkningen när du budgeterar ett klickgolv av lamellparkett. Det kan vara värt att investera lite mer per kvadratmeter om man vet att golvet kommer att hålla i många decennier. Vissa tillverkare har minst 20 års garanti på träytan och ytbehandlingen.

Vad kostar det att lägga klickgolv?

Lägger du golvet själv får du räkna med materialkostnaden för golv och underlagsmatta men också med extra kostnader för verktyg och arbetsbänk om du inte redan äger sådana. Kvadratmeterpriset för ett klickgolv varierar kraftigt, främst beroende på materialvalet. 

Ett enkelt plastlaminatgolv kan kosta så lite som 70 kronor per kvadratmeter, medan ett exklusivt trälaminat kan gå på 500 kronor eller mer per kvadratmeter. Det blir ändå ofta billigare än att lägga ett riktigt parkettgolv.

Att anlita en golvläggare

Ta gärna in flera offerter från olika golvläggare för att jämföra priser och tjänster. Se till att tydligt kommunicera dina behov och förväntningar till golvläggarna för att få en noggrann och detaljerad uppskattning av kostnaden för att lägga klickgolv i ditt specifika fall.

När du får en offert för att lägga klickgolv kan kostnaden inkludera materialkostnad, arbetskostnad och tilläggstjänster. Det kan till exempel behövas anpassning av dörrhöjder, trösklar eller övergångar. 

Ytterligare kostnader

Ytterligare kostnader kan tillkomma om du behöver flytta möbler eller anpassa för rum med speciella krav, som badrum eller kök. Arbetskostnaden för golvläggning brukar ligga på 350-600 kronor per timme, men ROT-avdrag (30 % av arbetskostnaden) gäller.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din golvrenovering löser vi på Dorunner det åt dig. 

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Hitta din golvläggare tryggt, snabbt och smidigt. Kom i kontakt med flera golvläggare utan att förbinda dig till något.

Fler artiklar inom Golv