Lägga laminatgolv – vanliga misstag & hur du undviker dem

Laminatgolv har många fördelar som gör det till ett populärt val för många hushåll. Det är hållbart, motståndskraftigt, prisvärt och enkelt att lägga – vilket gör det till en attraktiv lösning för alla som vill utföra arbetet på egen hand. Men hur ska man egentligen gå tillväga när golvet ska läggas? Vad är viktigt att tänka på?

Innan du börjar måste du se till att köpa ett laminatgolv med rätt AC-klassning, så att det passar på den plats där du planerar att lägga golvet. Golvet ska sedan ligga i rummet i ett par dagar för att acklimatisera sig. Kom ihåg att du inte bör lägga ett laminatgolv i våtrum som konstant utsätts för fukt.

Investera i stegljudsisoleringsmatta och eventuell fuktskyddsmatta, och rätt typ av verktyg. Mät utrymmet och såga upp brädorna noggrant, och lägg golvet i den riktning som solljuset faller in från fönstren. På så vis syns skarvarna mindre.

I den här artikeln kommer vi inte bara att peka ut problemen som lätt kan uppstå när man ska lägga laminatgolv, utan även ge dig praktiska steg för steg-tips som kan hjälpa dig att undvika dessa misstag.

Hitta hjälp via Dorunner

”Laminatgolv, även känd som klickgolv är mycket anpassningsbart och kan användas på en mängd olika underlag.”

De vanligaste misstagen vid läggning av laminatgolv – så undviker du dem

Det finns många misstag som du kan ha oturen att råka göra när du ska lägga laminatgolv. Dessa snedsteg kan leda till exempelvis ojämna golv, skador och onödiga kostnader.

Om du däremot är medveten om de vanligaste misstagen i förhand är det enkelt att vara extra uppmärksam på vissa detaljer, och på så vis undvika att göra misstagen själv.

Misstag 1: Att lägga laminatgolv på en plats där det inte lämpar sig

Laminatgolv, även känd som klickgolv är mycket anpassningsbart och kan användas på en mängd olika underlag. Det gör laminatgolvet till ett praktiskt val för många olika rum i ditt hem.

Det kan installeras över massiva trägolv som fiskbensparkett, samt över kakelgolv och plastgolv. Det viktigaste är att ytan är helt jämn, torr och fast. Med det sagt finns det alltså även situationer då golv av laminat inte är det allra bästa valet.

Dubbelkolla förutsättningarna innan du börjar lägga laminatgolvet

Laminatgolv rekommenderas inte att läggas i våtrum, eftersom det då utsätts för konstant fukt. Detta kan på sikt orsaka skador i golvet. Du bör med andra ord välja ett annat golv än just laminat i tvättstugan eller badrummet.

Det går bra att lägga laminatgolv på underlag av betong, men då behövs en fuktskyddsmatta undertill. Utan denna finns det risk att fukt tränger upp genom underlaget och orsakar skador. Detta är ett vanligt förekommande misstag, som kan ha förödande konsekvenser.

Misstag 2: Att inte tänka på AC-klassningen

När du väljer laminatgolv är det viktigt att ta hänsyn till AC-klassningen. AC är en förkortning på Abrasion Class, och anger golvmaterialets hållbarhet och slitstyrka. Klassningen sträcker sig från AC1 till AC5, där högre siffror indikerar högre slittålighet.

Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta golv av laminat är fukttåliga, men inte alla. Se till att ha koll på detta innan du väljer ett specifikt typ av klickgolv. I exempelvis hallen kan det vara bra att ha ett laminatgolv som tål en del fukt. Oavsett fukttålighet brukar däremot inte slask och spill fästa på laminatgolv, så underlaget är alltid väldigt enkelt att rengöra med dammsugning och våt trasa.

Välj ett laminatgolv som tål rummets påfrestningar

För bostadsmiljöer rekommenderas det oftast att laminatgolvet har en klassning på AC3 eller AC4, medan AC5 passar bäst för kommersiella utrymmen med hög trafik. Det är viktigt att välja en AC-klassning som matchar rummets vanliga påfrestningar.

Till exempel, om du har husdjur eller små barn kan det vara klokt att välja ett golv med en högre AC-klassning för extra slitstyrka. Genom att noggrant överväga AC-klassningen kan du säkerställa att ditt nya laminatgolv håller länge och står emot de krav som ditt hem ställer på det.

Misstag 3: Att inte investera i rätt verktyg när du ska lägga klickgolv

Att lägga laminatgolv är ett projekt som kräver rätt verktyg för att säkerställa en smidig process och ett professionellt resultat. De flesta laminatgolv är så kallade klickgolv, vilket förvisso är ganska enkla att montera själv. Med det sagt kan det ändå uppstå misstag på vägen om du inte använder rätt verktyg.

Om du inte investerar i rätt redskap finns risk att du skadar ditt nya golv, vilket kan leda till ojämna ytor, glipor mellan plankorna eller till och med sprickbildning. Dessutom kan bristen på korrekta verktyg göra installationen mer tidskrävande och frustrerande.

Välj verktyg som underlättar läggningen av klickgolv

Här är några av de viktigaste verktygen du behöver när du ska lägga klickgolv av laminat:

  • Sticksåg eller fogsvans: För att såga plankorna till rätt storlek.
  • Hammare och slagkloss: För att kunna slå ihop brädorna utan att skada dem.
  • Vinkelhake: För att kunna mäta och markera korrekta snitt i ditt klickgolv.
  • Avståndsklossar: För att hålla ett korrekt avstånd från väggarna.
  • Kofot: För att lägga brädor längs väggen.
  • Snickarlim: För att limma ihop brädorna på den sista raden intill väggen.

Vad ska man tänka på när man lägger laminatgolv?

När du ska lägga ditt klickgolv av laminat finns det en del saker du bör ha i åtanke för att få en så lyckad läggning som möjligt. Här går vi igenom de viktigaste aspekterna att tänka på när klickgolv ska läggas – steg för steg.

Steg 1: Acklimatisering

Som ett första steg behöver du placera brädorna i rummet i några dagar innan du lägger golvet. 

Då laminatgolv har ett träbaserat bärande material, behöver brädorna acklimatisera sig till rummets temperatur och luftfuktighet. På så sätt undviker du att det blir glipor eller bucklor i golvet efter installationen. 

Att lägga ett laminatgolv brukar bara ta någon dag, men i och med att brädorna ska acklimatiseras tar hela projektet cirka fyra dagar att genomföra.

TIPS!

En bra regel är att lägga brädorna i den riktning som ljuset flödar in i rummet ifrån. 

Det innebär att kortsidan av brädan ska vara vänd mot fönstret. 

Om du däremot har ett väldigt smalt rum är det bättre att lägga golvet i rummets längdriktning.

Steg 2: Börja sedan med underlaget

Med stegljudsdämpande underlag kan du minska stegljudet från ditt klickgolv. Detta rullas ut på hela den yta där du planerar att lägga golv.

Steg 3: Mät brädorna och underlaget noggrant

Mät golvet noggrant så att du kan planera hur brädorna ska ligga. Kom ihåg att skarvar måste förskjutas åtminstone 25 cm till nästa rad. De bitar som avslutar varje rad bör helst vara mellan 20–25 cm. Om du använder en sticksåg ska du såga underifrån. Om du istället använder en fogsvans blir det i sin tur bäst att såga ovanifrån.

Kom också ihåg att laminat- eller klickgolv inte ska placeras hela vägen ut till väggen. Det ska vara åtminstone 10 mm mellan väggen och golvet. Använd avståndsklossarna för detta – då ser du till att avståndet blir lika stort mellan golvet och väggen över hela ytan. Utrymmet lämnas för att trä är ett levande material och kan expandera. Det är därför det är viktigt med acklimatiseringen. Glipan som blir täcker man sedan enkelt med lister.

Steg 4: Lägg ditt laminatgolv med rätt teknik

Varje bräda i ett laminatgolv måste klickas ihop på två specifika ställen – längs långsidan samt ena kortsidan. När du satt ihop ett flertal brädor ska de knackas ihop med hammaren, och då måste du använda slagklossen som skydd.

Använd kofoten när du lägger brädorna längs väggen. Då kan du också behöva använda en slagkloss för att skydda väggen under tiden som du drar med kofoten.

Vissa brädor i rummet kan vara svåra att lägga, exempelvis sista raden intill väggen. Då rekommenderar vi att du tar bort nedre delen av klicklåset på brädan och använder snickarlim för att limma ihop brädan med de andra.

Om det finns rör i rummet behöver du lägga den sista brädan hela vägen fram till rören, och sedan mäta, markera och kapa. Mellan väggen och rören placeras en brädbit som du limmar fast på brädan som du kapat till.

Steg 5: Var noggrann med sista raden när du ska lägga golv

När du kommer till den sista raden behöver den sista brädan anpassas i bredd. Då lägger du en planka ovanpå näst sista raden, och på så vis täcks den underliggande plankan helt.

Lägg sedan en tredje planka ovanpå den andra plankan och putta in den mot väggen. Då fungerar den som linjal och avståndsmätare, och du kan enkelt rita upp en korrekt bredd på plankorna för den sista raden.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din golvläggning löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få flera offertförslag från kontrollerade företag utan att förbinda dig till något.

Fler artiklar inom Golv

Renovera lägenhet: Den ultimata guiden (kostnad, tidsåtgång, tips)

Drömmer du om att renovera lägenhet men känner dig vilsen i en djungel av tapeter och kakelplattor? Frukta inte! Vår guide är här för att förvandla ditt renoveringsäventyr från ett skräckscenario till en dans på rosor. Häng med när vi avslöjar knep för att trolla fram ditt drömhem utan att gå vilse i en labyrint av beslut.

Läs mer »
Nylagd fiskbensparkett

Lägga fiskbensparkett – vad kostar det?

Fiskbensparkett är ett klassiskt golv med en tidlös och lyxig känsla. Den är en närmast ikonisk detalj i sekelskifteslägenheter. I det här inlägget reder vi ut vilka olika typer av parkett och vad de kostar, samt hur du ska tänka kring slipning och behandling av ditt nya golv.

Läs mer »

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »