Våra bästa tips när du ska lägga hallgolv
Få bästa tipsen för ditt slitstarka och lättskötta hallgolv. Vinyl, linoleum, laminat, klinker eller microcement – vilket material passar dig?
Att lägga parkettgolv är ett populärt val för att förvandla ditt hem och skapa en vacker och varm atmosfär. Med sin naturliga utseende och hållbara kvalité ger parkettgolv i trä en tidlös charm till alla rum. Men ibland kan kostnaden för att lägga trägolv vara en utmaning för många hemägare.
För att komma ned i pris när du lägger parkettgolv är planering och förberedelse nyckeln. Genom att noggrant mäta och beräkna golvets yta, undersöka olika leverantörer och jämföra priser samt hålla utkik efter rabatter och kampanjer kan du spara pengar utan att tumma på kvaliteten för ditt golvet.
I denna artikel går vi igenom vad du kan göra för att komma ned i pris, bland annat genom att tänka klimatsmart, hålla det enkelt och tajma med säsongsrabatter eller tänka volympris.
”Glöm inte att också utvärdera pris-kvalitetsförhållandet och se till att du får rätt kvalitet och garantier för ditt parkettgolv.”
När det är dags att köpa dina parkettgolv, se över om det finns några rabatter, kampanjer eller erbjudanden tillgängliga innan du köper. Vissa leverantörer kan erbjuda säsongsrabatter, paketerbjudanden eller specialpriser för specifika golvsorter.
Var inte rädd för att förhandla eller be om erbjudanden. Många leverantörer kan erbjuda speciella paketerbjudanden eller rabatter om du köper golvet i större mängder. Det kan också vara värt att fråga om det finns möjlighet till volymrabatter om du köper stora mängder material, eller möjligheten att kombinera köpet av golv med tillbehör eller installationsmaterial för att få ett bättre totalpris.
När du undersöker olika leverantörer och skaffar dig en uppfattning om olika priser som erbjuds – tänk då på att pris inte alltid är allt. Glöm inte att också utvärdera pris-kvalitetsförhållandet och se till att du får rätt kvalitet och garantier för ditt parkettgolv.
En av de viktigaste stegen för att lägga golv är att noggrant mäta och beräkna golvets yta för att undvika onödigt spill och överflödigt material.
I denna steg är det viktigt att exkludera eventuella utrymmen som garderober eller skåp och ta hänsyn till eventuella utskjutande områden eller hörn som kan påverka mätningarna.
Köp begagnat
Det går att hitta väldigt fina begagnade parkettgolv i bra skick som säljs vidare för en billig peng.
Har man tur kan man till och med hitta antik-parkett till hög kvalitet för en spottstyver. Eller annonser av helt nya golvmaterial från de som köpt parketter men sedan ångrar sig eller aldrig installerar det.
Det kan därför löna sig att hålla koll på annons- och auktionssajter såsom Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace. Kanske kan du göra ett fantastiskt fynd och vara klimatsmart på samma gång?
Återvinning vinner
Du kan också kontrollera om det finns återvinningscentraler eller företag som specialiserar sig på att sälja återanvänt byggmaterial i ditt område. Det känns bra att ta tillvara och använda gamla fina golv istället för att materialet slängs i onödan.
Återvinning är miljövänligt, men ger också en speciell personlig touch till din inredning. Ett riktigt gammalt parkettgolv kan vara av en kvalitet som är svår att hitta i butikerna idag och ditt golv får dessutom en unik karaktär och patina. Ett antikt trägolv ger en helt annan hantverkskänsla än dagens masstillverkade golvmaterial.
Byt inte golv i onödan
Har du ett gammalt slitet och trist parkett- eller trägolv som du har planerat att byta ut? Kanske räcker det att slipa och lacka om golvet? Måla eller betsa i en annan färg? Ett gammalt parkettgolv där stavarna blivit lösa och ytan sliten kan slipas, behandlas och läggas om och bli som nytt igen.
En lamellparkett med klicksystem ger intrycket av parkettgolv men är mycket enklare att lägga själv och blir betydligt billigare än material av massivt trä. Lamellparkett är en tunnare träplanka med en träyta på toppen och en stabiliserande skikt av billigare trä under. Lamellparkett kan alltså vara ett prisvärt alternativ som ger dig utseendet av äkta trä till ett lägre pris.
Ett viktigt övervägande när det gäller att lägga parkettgolv är om du ska göra det själv eller anlita en professionell golvläggare.
Att lägga golvet själv kan vara mer kostnadseffektivt initialt eftersom du undviker att betala arbetskostnader. Men det kan också innebära vissa risker, utmaningar och kräva viss färdighet och kunskap. Här finns det stor risk för felaktig installation – vilket kan leda till problem som knarrande golv eller att golvet inte håller länge. Å andra sidan kan en professionell golvläggare se till att installationen är korrekt utförd från början, vilket minskar risken för felaktigheter eller framtida reparationer. Många golvläggare idag erbjuder även garantier på sitt arbete, vilket ger extra trygghet.
Innan du fattar beslutet bör du noga överväga dina egna färdigheter och kunskaper, samt den tid och ansträngning du är beredd att investera i projektet. Vill ni ha en garanterad kvalitet och minska risken för misstag kan det vara fördelaktigt att anlita en professionell golvläggare.
Vill du veta vad det kan kosta att lägga parkett? Läs mer i vår artikel om kostnaden för att lägga parkett.
En traditionell limning av parkett kan vara en kostsam installationsteknik eftersom det kräver mer arbetskraft och tar längre tid. Att välja ett klicksystem, där plankorna enkelt klickas ihop, kan vara mer kostnadseffektivt eftersom det minskar installationskostnaderna.
Vissa parkettinstallationer kan vara mer komplexa och kräva specialverktyg eller expertis. Genom att välja enklare installationstekniker, som klicksystem eller flytande installation, kan du spara pengar genom att göra installationen själv eller minska arbetskostnaderna när du anlitar en golvläggare.
För att bevara ditt parkettgolv och hålla kostnaderna nere på lång sikt har vi här även tagit med några tips som hjälper dig att underhålla ditt parkettgolv och förlänga dess livslängd.
För att behålla golvet i gott skick är det alltid rekommenderad att rengöra din parkettgolv regelbunden. Använd en mjuk borste eller dammsugare för att avlägsna smuts och partiklar regelbundet. När du våttorkar golvet, se till att använda en lätt fuktad trasa för att undvika att golvet blir för blött. Undvik helst starka rengöringsmedel då dessa kan skada ytan på golvet.
En annan rekommendation är att använda golvskydd eller mattor under möbler och tunga föremål för att skydda golvet från repor och slitage. Placera möbeltassar under möbelben för att enkelt undvika repor på golvet. Dessa enkla åtgärder kan minska risken för skador och därmed även kostnader för reparationer längre fram.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför renoveringen av ditt golv löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
Vill du veta vad din golvläggning kan kosta? Skapa då en offertförfrågan och låt hantverkaren komma till dig med prisförslag.
Helt förbehållslöst.
Få bästa tipsen för ditt slitstarka och lättskötta hallgolv. Vinyl, linoleum, laminat, klinker eller microcement – vilket material passar dig?
Parkettgolv ger en elegant och tidlös look till ditt hem och kan höja värdet på din fastighet. Däremot är parkettgolv oftast dyrare än andra typer av golv. Här går vi igenom vad du kan göra för att komma ned i pris.
Microcement är ett hyfsat nytt, väldigt tåligt och inte minst populärt renoveringsmaterial. Dess egenskaper ger en modern, stilren och industriell look, och är enklare att använda vid renovering än traditionell betong. Här tar vi upp allt som kan vara värt att veta om microcement.
Funderar du på att lägga in nytt golv på betongplatta? I de flesta villor finns det en betongplatta under hela huset. Om din villa har källare brukar även det golvet bestå av betong. Våtrum som badrum och tvättstugor har oftast också betongplattor som underlag.
Vilket golv ska man välja? Vilka typer av golv passar till vilka rum? Vilka olika typer av klickgolv finns det? Detta och mer i denna artikel.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se