Plantera häck – allt du behöver veta

Sugen på att sätta upp en fin häck runt trädgården, men osäker på när du kan plantera din häck, eller kanske till och med vilken typ av häck du ska välja? Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du anlägger en häck.

Det kan vara svårt att välja vilken typ av häck du ska ha i din trädgård. Beroende på häcken du väljer att plantera kan det finnas olika rekommendationer för när det är bäst att plantera det. 

Generellt sett är dock den bästa tiden att plantera en häck vanligtvis tidigt på våren eller sent på hösten när marken är fuktig och temperaturen är svalare. På så sätt kan häcken få en bra start och etablera sig innan de varma sommarmånaderna eller kalla vinterfrosten.

Val av häck kan variera mellan allt från häckens utseende, till trädgårdens storlek och vilken funktion häcken ska ha. Som pricken över i:et behöver du även ha koll på vilka regler och krav din kommun har kring häckplanteringen innan du drar igång.

Hitta hjälp via Dorunner

”Växter som planteras under högsommaren kan ha svårt att etablera sig på grund av värmen och torkan.”

Häckväxter som trivs i det svenska klimatet

För att ge dina häckväxter de bästa förutsättningar är det viktigt att hitta häcktyper som både trivs och tål kyla under de mörka vintermånaderna, men också värme och torka under sommaren. 

Några av de allra populäraste häckväxterna som alla är lättskötta och kan växa sig starka i de flesta jordtyper och miljöer är bland annat liguster, tuja och häckhagtorn.

Liguster (Ligustrum vulgare)

  • Maxhöjd: 3 meter
  • Plantering: Tidigt på våren eller sent på hösten.
  • Beskärning: Vårvinter/våren.
  • Unik egenskap: Tålig och man kan ta i under beskärningen.

Liguster har många egenskaper som gör att den är otrolig efterfrågad.

Bland annat är liguster lättskött och tålig och kan växa i de flesta jordtyper och i olika miljöer – samtidigt som den växer snabbt, har vita fina blommor och funkar perfekt som insynsskydd även under vintern då den behåller mycket av sina blad.

Det som gör liguster extra populärt är dess tålighet – något som möjliggör en omfattande häckbeskärning för att forma häcken utefter behag, samtidigt som man inte behöver oroa sig för att ta i.

Tuja (Thuja Occidentalis)

  • Maxhöjd: 20 meter.
  • Plantering: Går att planteras under våren, men passar bäst under hösten.
  • Beskärning: Vår eller sensommar/höst.

Tuja är en annan populär häckväxt i Sverige tack vare dess snabbväxande och vintergröna egenskap. 

Den växer sig oftast ganska kompakt och trivs bäst i både sol och halvskugga.

Har du en snabbväxande tuja kan det vara värt att trimma den 1-2 gånger per år. En gång på våren och ännu en gång under sensommaren/hösten.

Det viktigaste att komma ihåg om du väljer att plantera tuja i trädgården är att vattna den rikligt och regelbundet under första säsongen för att ge din tujahäck de bästa förutsättningarna att växa sig stark de kommande åren.

Häckhagtorn (Crataegus)

  • Maxhöjd: 10 meter.
  • Plantering: Tidigt vår.
  • Beskärning: Sensommar, eller vårvinter.
  • Unik egenskap: Lång livstid, kan leva upp till 600 år!

Intresset för häckhagtorn har ökat med åren, bland annat för dess härdighet och snabbväxande egenskap. Samtidigt som den får fina vita blommor på sommaren och röda läckra bär under hösten som drar till sig fåglar.

Hagtorn är en tålig häckväxt som kan växa i de flesta jordtyper och klimat. Låter man hagtorn växa fritt kan den växa sig till ett litet träd. 

Under vintern går hagtornet i vintervila och tappar därmed alla sina blad. Däremot, tack vare dess tålighet kan man med enkelhel formklippa häckhagtorn om så önskas.

Blommande och doftande häck

Vill du ha en blommande och doftande häck kan du välja hägg, syren eller en häckros. 

Det finns många rosa rugosa-hybrider att välja på men undvik ursprungsväxten rosa rugosa samt även häggmispel och häckberberis, som har en tendens att sprida sig utanför trädgården och bli invasiv i naturen.

Det är viktigt att välja häckväxter som passar din trädgård och dina behov. Tänk på höjd, bredd, täthet och bladfärg när du väljer. Läs gärna mer i artikeln om 5 tips för att skapa din drömträdgård för att jobba med helhetsintrycket. 

PLANTERA HÄCK

När är bästa tiden att plantera häck?

I Sverige är det vanligaste att plantera häckväxter på våren eller hösten. Växter som planteras under högsommaren kan ha svårt att etablera sig på grund av värmen och torkan. Under vintern kan marken vara för kall och hård för att tillåta tillräcklig rotning för en nyplanterad häck.

På våren börjar häckväxterna att vakna till liv efter vintern och marken börjar bli varm och är oftast lättare att arbeta med. Men vänta tills risken för frost har minskat och det har blivit ljusare. Detta gör att växterna får en stark start och kan etablera sig väl under sommaren.

Under hösten är jorden fortfarande varm från sommaren vilket gynnar häckväxtens tillväxt. När du planterar häck på hösten är det viktigt att se till att plantorna har tillräckligt med tid att etablera sig innan vintern för att ge växten möjligheten att rota sig ordentligt innan vinterkylan rullar in.

Hur djupt ska man plantera häckplantor?

Innan du planterar din häck, se till att jorden är förberedd och luckrad. Detta hjälper växterna att etablera sig lättare och förbättrar dräneringen. När du köper en häckplanta är det vanligt att få med en liten anvisning med rekommenderade djup och avstånd för planteringen. 

Det är viktigt att du gräver en grop som är tillräckligt djup och bred för att rymma hela rotsystemet på häckväxten, för att säkerställa att de får tillräckligt med utrymme att växa och utvecklas. Som tumregel ska du gräva en grop som är dubbelt så bred som rotsystemet. 

En bra riktlinje för djupet är att plantera häcken så att rotklumpen eller rotsystemet hamnar i samma djup som den var i krukan, eller något grundare. Om marken är lerig eller tung, kan du plantera häcken något högre upp för att undvika att rötterna står i vatten under en längre tid.

Som en generell regel ska du dock inte plantera häckväxten alltför djupt eftersom det kan förhindra dess tillväxt och göra den mottaglig för sjukdomar eller skadedjur. Se till att häckväxtens rotklump är väl täckt av jord och packa lätt runt plantan när du har planterat den för att undvika att det bildas luftfickor runt rötterna.

Att anlägga en häck - med hund i åtanke

Vill du kunna låta din hund springa fritt i din tomt, och tycker att det hade varit snyggast att kunna rama in tomten med en häck? Ja, då har du en del saker att tänka på. 

Som hundägare bör du tänka till lite extra när du anlägger en häck, då vissa häckplantor kan innehålla giftiga växtdelar som bland annat kan ge din hund kramper, diarré, med mera. Speciellt aktsam ska du vara med valpar eller extra nyfikna hundar som kan få för sig att tugga på blommor och växter. 

Häckar såsom liguster, tuja och lagerhägg, kan orsaka magbesvär och kräkningar hos hundar om de äter av dem. Bästa alternativet för att undvika att hunden gräver under eller klättrar över häcken är att markera häckens gräns med hjälp av en gunnebostängsel eller en fin grind innanför alternativt utanför häcken.

Hur mycket jord behövs för att plantera häck?

Hur mycket jord du behöver för att plantera en häck beror på häckens längd och bredd samt på hur djupt du behöver gräva för att förbereda marken. 

I allmänhet behöver du upp till 100 liter jord per löpmeter häck, men ofta finns ju redan en hel del jord på plats som du kan använda. 

Tänk på att blanda ut jorden med kompost eller annat organiskt material för att ge häckväxterna näring. 

TIPS!

En tjock lager av organiskt material som barkflis eller löv kan hjälpa till att behålla fukt i marken och minska behovet av bevattning under torra perioder.

Hur många plantor ska man sätta per meter häck?

Hur många plantor du ska sätta per meter häck beror på vilken typ av häckväxt du planterar och hur tät du vill att häcken ska bli. 

För de flesta typer av häckväxter brukar man rekommendera att man sätter 3-5 plantor per meter häck, något som även funkar för snabbväxande häckar.

Beroende på typ av häck kan du till exempel sätta 2-3 plantor per meter för häckar med större växtavstånd och som bara ska fungera som en avskiljare eller vindskydd. Medan du kan sätta 3-5 plantor per meter för häckar som du vill ska vara tätare och mer insynsskyddande.

Det är viktigt att inte plantera plantorna alltför tätt eftersom det kan hindra deras tillväxt och göra att de konkurrerar om näringsämnen och vatten. Å andra sidan är det också viktigt att inte plantera dem för glest eftersom det kan ta längre tid för häcken att växa ihop och bli tät och skyddande.

Hur mycket kostar det att plantera en häck?

Kostnaden för att plantera en häck kan variera väldigt mycket och beror på vilken typ av häckväxt du väljer, hur många plantor du behöver per meter, höjden på häckplantorna du köper och hur hög du vill att häcken ska bli i slutändan, hur mycket förberedelse av marken som krävs och om du gör jobbet själv eller anlitar en trädgårdsanläggare.

Om du köper häckväxterna och planterar dem själv kan du räkna med en kostnad på allra minst ca 200-400 kr per meter häck. Anlitar du en trädgårdsanläggare kan du få tid över till annat, däremot kan priset bli ca 1 000 kr och uppåt per meter häck. Har du bestämt dig för att anlita en trädgårdsanläggare kan du få ett bättre hum om det exakta priset genom att ta in offert från 3-5 olika trädgårdsmästare.

Hur ofta ska man vattna en nyplanterad häck?

En nyplanterad häck behöver vattnas regelbundet under de första 1-2 åren, tills plantorna har etablerat sig och kan klara sig på egen hand. 

Det kan vara bra att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen när temperaturen är lägre, så att vattnet inte avdunstar så snabbt och plantorna hinner ta upp det innan det förångas. Hur ofta du behöver vattna beror på hur mycket det har regnat, hur varmt det är och hur snabbt marken torkar ut.

När häcken är fullvuxen kan det ofta räcka att förlita sig på den naturliga nederbörden för att hålla jorden fuktig, men man kan ändå behöva vattna häcken 2-3 gånger i veckan under väldigt torra perioder. Håll koll på om bladen börjar sloka. 

Å andra sidan är det viktigt att hålla koll så man inte övervattnar häcken, eftersom det kan leda till att rötterna ruttnar och plantan dör.

Lagar och regler vid plantering av häck

Innan du planterar din häck kan det vara värt att se över vilka regler som gäller i just din kommun inför en häckplantering, då kommuner kan ha lokala regler och riktlinjer som gäller för häckar och andra planteringar. 

EXEMPEL PÅ RIKTLINJER SOM KAN FÖREKOMMA:

  • Höjden på häcken: Häckar och andra planteringar längs med, eller intill en gata, gångväg eller cykelväg – får inte vara högre än 80 cm från mark till topp. Här är det viktigt att häcken inte skymmer sikten och blir en trafikfara. 

    Vetter häcken istället ut mot grannens tomt, kan det i vissa kommuner vara tillåter att låta häcken växa till 2 meter i höjd.
  • Avståndet från grannens tomt: En häck eller andra planteringar som är högre än 1 meter måste i vissa kommuner planteras minst 60 cm från tomtgränsen. Häckar och andra planteringar ska alltid växa inom ens egen tomt.

    Skulle din häck växa sig in mot grannens tomt, kan denne anmäla dig till kommunen.
  • Krav på underhåll: Som tomtägare har du en skyldighet att underhålla din häck och se till att den inte växer in på grannens tomtmark eller skymmer trafiksäkerheten på allmänna vägar.

Har du fått en anmälan och kommunen har fastslagit att du bryter mot reglerna kan du få en onödig böter på några tusen. För att undvika detta är det därför viktigt att undersöka vilka lokala regler och riktlinjer som gäller för just din kommun innan du planterar din fina häckplantering.

Hitta rätt trädgårdsmästare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din häckplantering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Skapa en offertförfrågan.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »