Plantera mera – från frö till skörd

Än är det ganska mörk och kallt utomhus, men saken är den att du redan nu kan börja förodla dina plantor från frö. Februari-april är en bra period att börja driva upp dina plantor. Skapa förutsättningarna för en lummig trädgård redan nu.

Hjälp vårkänslorna på traven och skrid till verket. Om du försår dina växter har dina små grödor bättre chanser att klara sig från att bli uppätna av sniglar och blomningssäsongen kan komma igång tidigare.

Allt du behöver för att odla dina egna växter är en solig fönsterbänk, krukor, jord, frön, vatten och gödningsmedel. Det är både en tillfredsställande och nervkittlande känsla att se hur en fröplanta förvandlas till en liten planta och så småningom blommar ut.

När du ska så dina frön är rekommendationen att använda såjord som är speciellt framtagen för just nyplantering. Kolla in baksidan på fröpaketet innan du ska så, där finns alltid alla specifika råd som gäller för just din planta. Gör plats på fönsterbrädorna för här ska det odlas!

Hitta hjälp via Dorunner

”Om du försår dina växter har dina små grödor bättre chanser att klara sig från att bli uppätna av sniglar och blomningssäsongen kan komma igång tidigare.”

Förså dina växter

Innan du planterar dina plantor i trädgården kan det vara en bra ide att först förså dina växter i krukor eller fröbrickor. Oftast kan du, utan att få dålig samvete, placera ut 2-4 frön i varje kruka. Då försäkrar du dig om att få åtminstone en planta per kruka som tar fart och gror.

När de har grott är det dags att flytta dem till större krukor innan du planterar ut dem i trädgården. Då blir det också enklare att hålla ett öga på dem och se till att de får tillräckligt med vatten, solljus och näring innan de kommer ut till en okontrollerad miljö.

När ska man flytta ut plantorna till trädgården?Självklart varierar väldigt mycket beroende på vad du vill odla. I regel kan man börja plantera i trädgården så fort jorden så fort frosten är borta.

Ätbara växter​

Kombinera nytta med nöje och odla din egen mat. Frukt, grönsaker, örter och bär är alla bra kandidater som kan vara både gott och dekorativ. I en trädgård kan man odla många olika saker, från äppelträd till chilifrukter, till – hör och häpna – popcorngräs. Det finns helt enkelt inga gränser. Här går vi igenom några exempel på växter som är enkla att så från frö till skörd och som klarar sig superbt i vårt svenska klimat med fina somrar och kyliga vintrar.

Popcorn

Popcorn är faktiskt hur enkelt som helst att odla och klarar sig fint inomhus, året om. Popcorngräs har på sist tiden fått sig en rejäl uppsving och har kommit att bli ett populärt alternativ till de annars ganska dyra prydnadsgräs som går att köpa.

Vill man odla majs av popcornkärnorna så rekommenderar vi att odla dem i grupper, så att de kan pollinera varandra, samt att plantera ut dem i rabatten eftersom rötterna behöver mer utrymme att växa.

Att odla popcorn är så pass enkelt att det enda du behöver göra är att köpa en påse opoppade popcorn från närmaste matbutik. Obs! Tänk på att köpa kastrullpopcorn, det vill säga kärnorna som är till för att poppar själv i kastrull och inte de färdiga popcornpåsarna som du poppar i mikron! Lägg lite jord i en kruka, täck hela ytan med popcorn och toppa med ca 2 cm mer jord, vattna rikligt och täck med plastfolie för att behålla fukten.

Redan efter ca 2-4 dagar borde du kunna skymta små groddar från popcornkärnorna och voilà – efter ca 4 veckor har du ett vackert (och billigt) prydnadsgräs som passar perfekt i stora krukor eller som utfyllnad i din trädgård!

Chili

Chili är ett av de fröer du kan plantera allra tidigast på säsongen. Redan i februari-mars kan du plantera fröerna i jorden för att sedan påbörja den kittlande väntan på att de första små groddarna ska titta upp. Räkna med ca 2-4 veckor innan chilifröna börjar att gro, och upp till 2-4 månader innan man får sin första skörd. Just därför är det i detta fall fördelaktigt att börja med en tidig förodling.

Chili gillar värme och trivs i varma lägen utomhus, växthus eller liknande. Men blir temperaturen över 30 grader kan du behöva skydda din chiliväxt med fiberduk. När temperaturen inte längre går under 10 grader på nätterna, ja då kan du med gott samvete ställa ut din chiliplanta i trädgården eller på balkongen.

För en fin skörd kan du behöva hjälpa chiliplantan att pollinera sina blommor, speciellt om plantan står inomhus. Chili är egentligen en självpollinerande växt och behöver inte andra chiliplantor för att pollineras. Däremot kan man behöva skaka lite lätt på växten för att ge pollenet en chans att träffa pistillen. Om din chiliplanta är placerad i en trädgård tillsammans med andra växter så sköter dock oftast vinden detta.

Grönkål​

Grönkål är en nyttobomb som har en lång säsong. Förkultivera den i såjord från mars-maj och plantera ut när det har blivit lite varmare. Grönkål kan du skörda så sent som fram tills vintern och den blir oftast godast efter ett par frostnätter utomhus.

Grönkål tar ca 4-6 veckor att så inomhus innan den blir redo för att planteras i en trädgård. När nattfrosten är förbi, är det dags att plantera ut grönkålen, vilket brukar vara i början av juni. När grönkålen vuxit sig stor så kommer den att klara sig utomhus. En fullvuxen grönkål är så pass tålig att den även kan klara vinterkylan.

Plommontomater

Tänk dig att kunna skörda en varm solmogen tomat mitt i högsommaren. Det kan du göra, om du sätter fröna i jorden under februari-april. Det finns många olika färger och former på tomater – välj en sort du gillar och njut.

När små skott har börjat titta upp så är det dags att börja avhärda dina små tomatplantor, vilket betyder att de ska stå utomhus ett par timmar varje dag för att lära sig härda utomhusklimatet. Visst blir det lite spring med plantorna in och ut, men som tack för allt slit kommer du att få starka, motståndskraftiga växter. Men se upp för frosten!

När maj väl närmar sig kan du flytta ut växterna till ett växthus. Annars bör du vänta till juni innan du ställer ut tomaterna i trädgården eller på balkongen.

Komplettera trädgården med ett växthus

Funderar du på att bygga ett växthus men vet inte riktigt vart du ska börja?
 
I detta inlägg går vi igenom de tre grundläggande faktorer du bör tänka på innan du bygger ditt växthus.

Blommor

Blommor är alltid ett välkommet tillskott i en trädgård. De ger färg, lockar till sig bin och andra pollinatörer.

Solboll

Solboll är vacker både som rabatt- och snittblomma. Solbollen är som man kan ana av namnet, en gul boll. Stjälken är lång och stark och blomman är som en boll på toppen. En hållbar ettårig favorit som är enkel att torka och behåller färg och form under lång tid. Förså den mellan februari-april.

Luktärter

Finns det något mer väldoftande än luktärtor? Luktärtorna kan du börja förså i april och de ska planteras ut när jorden är uppvärmd.

Praktvädd

Praktvädd är en vacker blomma som även är hållbar på snitt. Om du plockar in en knopp får följa hela utvecklingsresan från knopp till utslagen blomma i vasen. Förkultiveras inomhus i såjord under mars-maj.

Hitta rätt expert – Dorunner hjälper dig

Om du själv inte har gröna fingrar eller helt enkelt inte har tid att ta hand om din trädgård, kan du hitta den hjälp du behöver via oss på Dorunner.

Vi matchar ihop dig med proffsiga trädgårdsexperter och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat trädgårdsexperter hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från trädgårdsskötare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Trädgård

Plantera häck – allt du behöver veta

Sugen på att sätta upp en fin häck runt trädgården, men osäker på när du kan plantera din häck, eller kanske till och med vilken typ av häck du ska välja? Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du anlägger en häck.

Läs mer »