Relining eller stambyte – vad ska du välja?

Att underhålla dina stammar och avloppsrör är kanske inget man ser fram emot, men det måste göras. Här går vi igenom vilka olika alternativ som finns och vad som kan vara aktuellt för dig.

Relining eller stambyte, förr eller senare behöver alla avloppsrör i ett hus renoveras och då finns det två alternativ att välja mellan.

Relining är ett billigare och smidigare alternativ än stambyte vilket är betydligt mer omfattande. Stambyte kan dock vara det enda alternativet beroende på hur gamla rören är. I det här inlägget går vi igenom skillnaden mellan de olika metoderna, vad de kostar och vilket alternativ som är bäst för dig.

Hitta hjälp via Dorunner

”Medan relining innebär att man förstärker de rör som finns så byter man ut rören helt och hållet vid ett stambyte.”

Vad är relining?

Att renovera dina avlopp genom relining innebär flera fördelar. Dels kräver det inte ett lika omfattande ingrepp som vid ett stambyte. Du behöver inte riva ut väggar, kök och badrum, och du kan dessutom bo kvar hemma när arbetet utförs. En annan fördel är att det inte tar mer än några dagar. Hur länge håller en relining då? I minst 50 år faktiskt! Alltså lika hållbart som om du hade bytt ut rören helt och hållet. Det finns två olika tekniker för relining och i vissa fall kombineras dessa beroende på storleken på stammarna:

  • Strumpinfodring – en så kallad strumpa behandlad med epoxi förs in i avloppsröret med tryckluft. Strumpan fästes på rörets insida vilket bildar en ny yta som stabiliserar det gamla röret.
  • Sprayteknik – en fodringsmassa sprayas på insidan av det gamla avloppsröret och skapar ett nytt, tätt, slätt och töjbart rör.

Vad kostar en relining?

Det är svårt att säga ett exakt prisexempel på vad en relining kostar. Flera faktorer spelar in såsom storleken på ditt hus, längden på rören, antal brunnar och avloppsledningar. Det som påverkar priset mest är antalet avgreningar i rören, det vill säga hur komplicerat ditt avloppssystem är. För att ge dig en fingervisning om vad du kan räkna med, är en grov uppskattning för ett stambyte upp mot 300 000 kronor, och du kan räkna med närmare hälften för en relining.

Ska du välja stambyte eller relining?

Medan relining innebär att man förstärker de rör som finns så byter man ut rören helt och hållet vid ett stambyte. Det är mer omfattande än relining och kan i värsta fall ta flera månader, dessutom kostar det mer. Samtidigt är det nödvändigt med ett stambyte om rören är gamla och alltför ostabila. Är stammarna äldre än 50 år kan du räkna med en ökad risk för vattenskador, och den risken blir större ju längre du väntar. Med andra ord är det inget man vill skjuta upp.

Relining är ett bra förebyggande alternativ om du vill förlänga livslängden på dina rör och slippa utföra ett stambyte. Även om ett stambyte förr eller senare behöver göras, så kan det vara skönt att skjuta det på framtiden många år. Ska du renovera kök eller badrum kan det vara ett perfekt tillfälle att utföra ett stambyte, när du ändå ska riva i väggar och golv. Planerar du att renovera i framtiden, men inte nu. Då kan relining vara ett bra alternativ för dig.

Hitta ett proffsigt VVS-företag hos oss

Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika VVS-firmor och läsa omdömen från tidigare kunder. Tänk på att ju mer detaljerad du är i dina anbud, desto lättare blir det att uppskatta pris och för dig att jämföra offerter.

Skapa ett uppdrag nu!

Ta reda på skicket på dina rör

Är ditt hus äldre och du är osäker på hur det står till med dina rör kan det vara klokt att anlita en VVS-firma som filmar rören invändigt för att avgöra dess skick, något som många firmor erbjuder kostnadsfritt. Tänk igenom följande för att avgöra om det är dags för en inspektion:

  • När är huset byggt?
  • När renoverades rören senast?
  • Upplever du läckor och stopp i avloppen?
  • Hur gamla är tätskikten i badrummet?
  • Är golvbrunnarna utbytta nyligen?
  • Ser du några tecken på fuktskador i väggar, golv eller tak? 

Det finns flera olika saker du kan göra och undvika för att slippa stopp i rören och för att förebygga skador. Här tipsar vi!

Glöm inte…

När du ska renovera dina avloppsrör behöver du anlita ett proffsigt VVS-företag. Säkerställ att de är auktoriserade rörmokare, har ansvarsförsäkring och fråga efter referenser. Skriv gärna ett kontrakt med den firma du väljer, för att se till att allt är i sin ordning enligt vad ni kommit överens om muntligt. Glöm inte heller att du kan göra ROT-avdrag. Sist men inte minst är det bra att anlita en oberoende besiktningsman, både under arbetet och inför slutbesiktning.

Hitta rätt företag – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt stamunderhåll löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Underhåll av stammar

Vad kostar det att åtgärda fuktskada i krypgrund?

Har du drabbats av fuktskador? Hur stora kostnaderna blir beror främst på var fuktskadan har drabbat ditt hem eller din fastighet. Här besvarar vi de mest relevanta frågorna; hur farligt är det med fuktskador, när bör jag ta itu med problemet och vilka metoder finns tillgängliga för att åtgärda dem – och framför allt: Vad blir kostnaden?

Läs mer »