Slipa golv – här är priset per kvadratmeter
Ett välslipat golv är en investering som ger ditt hem nytt liv. Här får du en komplett guide med priser, råd och praktiska tips för att lyckas med golvslipningen. Vi hjälper dig genom hela processen.
Genom att slipa och lacka ditt slitna trägolv kan du göra det som nytt igen. Nyslipade golv ger hemmet ett ordentligt lyft och är definitivt värt att lägga lite extra kärlek och omsorg på.
Att slipa golvet är dock inte helt enkelt, det beror på hur slitet golvet är och vilken typ av maskin du tänker använda. Det kan lätt bli fel och golvet kan då se värre ut än innan du startade. Känner du dig osäker bör du ta hjälp av ett proffs. Men känner du att du klarar av slipningen själv finns det många tusenlappar att spara in. Men se till att inte slarva utan gör varje steg ordentligt.
”Det vanligaste felet när man slipar golv är att man byter till ett finare slippapper för fort. Var noggrann med det grövsta slippappret så att alla ojämnheter, lack och färg försvinner.”
Börja med att ta ut alla möbler från rummet. Kolla sedan också så att det inte finns några spikhuvuden eller annat i trägolvet som kan förstöra för slipmaskinen. Dammsug, gör rent golvet noga och se till att få bort eventuella fläckar.
Nästa steg när du ska slipa golv är att gå till din bygghandel för att införskaffa nödvändiga verktyg. En del utrustning så som golvslipmaskin kan du hyra. Be om hjälp för att ta reda på vilken maskin just ditt trägolv behöver, uppge vilket material ditt golv har, hur slitet det är, hur stor yta som ska slipas samt hur van du själv är med att slipa trägolv. Du får då hjälp med att hitta en maskin som passar dig och ditt behov.
Sickel, slipkloss, lackpensel, fil, golvslipmaskin, en eller flera hammare, dammsugare, andningsmask och knäskydd.
Slippapper i olika grovlek till maskin och hand. Vattenbaserad golvlack, diskmedel, T-sprit, tvättnafta, svamp eller trasa.
Kom ihåg att också dubbelkolla materialet på ditt golv, för att försäkra dig om att det faktisk går att slipa om just ditt golv. En del parkettgolv kan se ut som trägolv men går inte att slipa, till exempel om det är laminatgolv eller någon annan typ av träimitation. Är det däremot ett gammalt massivt trägolv med tjock slityta är det normalt inga problem att slipa om.
När du ska slipa golvet så kommer mängder med damm att virvla upp, se därför till att ha på dig andningsmask och stäng till in till rummet där du ska slipa för att slippa damm i hela hemmet. Finns det ingen dörr att stänga igen kan du också sätta upp fuktiga skynken som samlar upp dammet och blockerar det från att spridas vidare.
När du väl sätter igång med slipningen så är det viktigt att hålla samma takt med din slipmaskin under hela processen. Går du långsamt med slipmaskinen så kommer den slipa ner mer än om du går lite snabbare. Går du ojämnt kommer alltså även golvet att bli ojämnt. När maskinen är igång är det väldigt viktigt att inte stanna upp eftersom det då kommer bli fula ojämnheter som blir svåra att ta bort. För bästa resultat så är vårt tips att istället starta slipmaskinen med valsen uppfälld, börja gå och sänk sedan ner valsen. När du ska stanna gör du tvärt om, höj först upp valsen, stäng sedan av maskinen och stanna.
Ska du lägga nytt golv? Ta hjälp av Dorunner för att hitta golvläggare till ditt projekt. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från golvläggarna du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.
En regel när det kommer till golvslipning är att alltid slipa i träets längdriktning. Däremot går inte det om golvet är mönstrat, utan följ då mönstret i den mån det går. Fiskbensparkett ska du till exempel slipa diagonalt, medan ett längsgående rutmönster bör du istället slipa på längden.
Första slipningen är med ett grövre sand- eller slippapper. När ytan är jämn och alla lager av ytbehandling i form av lack och/eller färg är borta så byter du till ett finare sand- eller slippapper för att minimera slipspåren. En vanlig stegring är att du börjar använda ett 40-papper innan du går över till 60 och till sist 100.
Längst in vid kanterna kommer din golvslip inte komma åt, där behöver du istället använda en maskin som kallas kantmaskin, och i hörnen använder du en sickel för att slipa bort lacken och färgen.
Det vanligaste felet när man slipar golvet är att man byter till ett finare sandpapper för fort. Var noga med det grövsta slippappret så att alla ojämnheter, lager av lack och färg försvinner innan du byter. När det är borta så kan du byta till det finare pappret för slipning, och då handlar det egentligen bara om att helt och hållet jämna ut slipspåren på hela golvet.
När alla steg och all slipning är klar behöver du se till att dammsuga och torka bort allt damm från golvet. Var noggrann! Är det någon yta kvar med damm på när du ska börja med lacken så kommer golvet att bli knottrigt och fult.
När du slipat golvet och fått bort allt damm är dags att ytbehandla golvet. Häll ut all lack på golvet och fördela ut det jämnt med en bred lackpensel. Låt torka. Slipa trägolvet med det finkorniga sandpappret igen, dammsug och se till att få bort allt damm. Upprepa proceduren åtminstone ytterligare en gång. Ju fler gånger du lägger på ytbehandling, desto starkare yta får du. Det brukar dock räcka med två lager av lacken om slitaget på golvet inte är större än normalt.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din golvrenovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Vänta i minst ett dygn innan du börjar lyfta in mattor och möbler i rummet igen – gärna längre.
Ett nyslipat golv kan öka värdet på din fastighet och det blir ofta ett ordentligt lyft för bostaden. Här kan du läsa mer om renoveringar i bostadsrätt som inte kräver tillstånd, men som ökar både trivsel och värdet på din bostad.
Funderar du på att lägga ett helt nytt parkettgolv, kan du läsa vad det kostar att lägga en ny fiskbensparkett här.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
Ett välslipat golv är en investering som ger ditt hem nytt liv. Här får du en komplett guide med priser, råd och praktiska tips för att lyckas med golvslipningen. Vi hjälper dig genom hela processen.
Drömmer du om att renovera lägenhet men känner dig vilsen i en djungel av tapeter och kakelplattor? Frukta inte! Vår guide är här för att förvandla ditt renoveringsäventyr från ett skräckscenario till en dans på rosor. Häng med när vi avslöjar knep för att trolla fram ditt drömhem utan att gå vilse i en labyrint av beslut.
Fiskbensparkett är ett klassiskt golv med en tidlös och lyxig känsla. Den är en närmast ikonisk detalj i sekelskifteslägenheter. I det här inlägget reder vi ut vilka olika typer av parkett och vad de kostar, samt hur du ska tänka kring slipning och behandling av ditt nya golv.
Upptäck hur heltäckningsmattor kan förvandla ditt hem med mysig komfort och ljudisolering. Utforska deras mångsidighet i olika rum och lär dig hur du väljer, lägger och sköter om dem för att behålla deras skönhet.
Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se