Staket, stängsel och grind – mer än bara ett skydd

Ett klassiskt trästaket? Eller kanske ett staket av metall? Oavsett anledning så kan ett staket, stängsel eller grind ibland krävas. I detta inlägg går vi in djupare på skillnaderna mellan de olika varianterna.

Med ett staket, grind eller stängsel skapar vi en trygg plats. Med en allt mer tätbebyggd värld blir denna typ av avgränsning bara mer och mer väsentligt och vanligt förekommande. Oavsett om du sätter upp staketet själv, eller tar hjälp av en expert så finns det flera grejer som kan vara bra att veta om innan.

Ett stängsel är oftast högre än ett staket är, och har därmed som huvudsyfte att helt och hållet stänga in eller ute människor eller djur. Staket däremot är enklare att ta sig över och kan handla mer om att estetiskt tydliggöra och visa en gräns eller möjligtvis att stänga inne småbarn eller husdjur som inte når upp.

I denna artikel belyser vi fler skillnader mellan staket och stängsel, samt lyfter upp vilka olika varianter av staket det finns, och hur du ska och bör tänka kring de olika. Några olika varianter vi nämner är trästaket, smidesstaket och viltstängsel.

Hitta hjälp via Dorunner

”Det vanligaste och mest förekommande staketet här i Sverige är det klassiska trästaketet.”

Staket eller stängsel

Vilka för- och nackdelar finns?

Stängsel är vanligtvis högre än staket och har därför som huvudsyfte att helt omsluta eller utestänga människor. Staket däremot brukar snarare sättas upp som en avgränsning mot andra tomter, eller ur estetiska själ skapa en mer ombonad känsla.

Staket - för och nackdelar

Ett staket är vackert och fungerar oftast fint för att hålla småbarn och mindre husdjur inne. Dessutom hjälper det till att avgränsa tomterna, vilket ibland kan vara det enda syftet. Då är till exempel ett litet trästaket perfekt. Ytterligare några fördelar som kommer med ett staket är:

  • Kan framställas i en mängd olika varianter och färger
  • Det kan hjälpa till att höja värdet på fastigheten
  • Det skapar en ombonad känsla
     

Nackdelen med staket är just att dess huvudsyfte inte är att stänga in eller ute någon. Vill någon ta sig över så är det oftast relativt lätt, vilket innebär att det inte bidrar till ökad trygghet om så är önskan. 

Stängsel - för och nackdelar

Om syftet däremot är att stänga inne eller ute, det vill säga inte låta äldre barn eller större djur ta sig ut, eller inte låta vilda djur eller inbrottstjuvar ta sig in, ja då kan det vara smartare med ett stängsel som är högre och därmed också svårare att forcera än ett staket.

Fördelen med ett stängsel är att det oftast är gjort av metall och är därmed otroligt hållbart och kraftfullt. Av just den anledningen är denna typ av inramning vanligt förekommande på exempelvis förskolor och andra offentliga lokaler och områden. 

Stängsel må vara praktiskt i många lägen, men bilden folk har av stängsel är sällan något estetiskt snyggt. Många förknippar stängsel till det klassiska stängselnätet, vilket leder till att privatpersoner oftare håller sig borta från det. Men vad många inte vet är att det finns otroligt många olika sorters stängsel, och det kan till och med finnas vackra stängsel som inte alls är nått fel att bygga upp hemma runt om trädgården.

Våra bästa tips för när du ska lägga sten runt huset

Ska du komplettera ditt staket med fin stenläggning runt huset eller längst med en gång? I vårt inlägg Stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten – hur ska man tänka? har vi besvarat några vanliga frågor om stenläggning och ger dig våra bästa tips.

Ska du bygga altan? Läs våra 5 tips

En altan är ett perfekt sätt att skapa mer yta och ställen att hänga och umgås på, framför allt på sommaren. Läs vår artikel 5 tips för att lyckas med ditt altanprojekt för att komma igång.

Olika typer av staket

Klassiskt trästaket

Det vanligaste och mest förekommande staketet här i Sverige är det klassiska trästaketet. Trästaket är populära eftersom de går att göra i flera olika varianter och modeller, och kan målas i vilken färg som helst. På så vis kan du enkelt skapa en enhetlig känsla gentemot ditt hus. Men trots att trästaketet är det mest populära så är det det staket som kräver mest underhåll. Därför är det viktigt att ditt färdiga trästaket får en ordentlig impregnering och att det sköts om på rätt sätt. Men att välja trästaket har ändå fler fördelar än nackdelar om du frågar oss. Det är ett material som är enkelt att hitta och få tag på, nästa vilken byggvaruhandel som helst har träplankor i sitt sortiment som du kan köpa. Du kan till och med hitta färdiga ritningar online som kan visa hur du ska gå tillväga.

Staket av metall - en vacker detalj

Om utseende och hållbarhet är prioriteringar för ditt staket, så kan en god idé vara att välja ett smidesstaket. Eftersom det är gjort av metall så ger det både staketet en mycket god hållbarhetstid, samt att det ofta ses som väldigt vackert och blir en klassisk detalj i många svenska trädgårdar.

Det går att skräddarsy smidesstaketet så att det passar perfekt båomkring huset och tomten. Den här typen av staket kan också ha en imponerande grind som gör att er entré ser klassisk ut. Höjden på staketet kan varieras vilket även det är fördelaktigt. När du skapar ditt smidesstaket kan du även välja om det ska vara mer eller mindre svårt att klättra på genom att till exempel göra topparna toppiga. På så vis kan du få icke inbjudna gäster att dra sig för att försöka ta sig över.

Viltstängsel - håller vilda djur borta

För den som bor ute på landet så är skydd för att hålla barn inne, inte lika viktigt. Då kan ett mindre, klassiskt trästaket och trägrind se fint ut och skapa den mysiga, romantiska känslan. Däremot finns det kanske behov av att hindra vilda djur från att ta sig in på tomten, och då kan någon form av viltstängsel vara ett alternativ. Har ni dessutom fruktträd och rabatter så är det ingen dum idé om ni vill undvika att er trädgård blir en umgängesplats för skogens vilda invånare.

Häck som staket - hindra insyn

Eftersom en trädgård och uteplats ska fungera som en trygg och rofylld plats där du kan slappna utan att behöva tänka för mycket på omgivningen, kan någon form av insynsskydd inte vara ovanligt förekommande. Detta för att skärma av mot grannar och förbikörande. En bra lösning som många tar till när staketet ska agera insynsskydd är att sätta upp en häck. På så vis tar du bort insyn samtidigt som du behåller grönskan. Dessutom kan den även agera vindskydd och bidra till att lä i trädgården.

Glasstaket - behåller utsikten

Om insynen inte är ett problem, men vinden däremot är, så är glasstaket en populär löning. Många väljer detta alternativ för att de inte stänger för utsikten. Ett glasstaket kan vara det allra bästa valet för en uteplats som vetter mot vackert landskap eller ut mot havet och kombineras ofta med en altan eller runt en mindre uteplats. Glas kan lätt kombineras med stolpar av trä eller stål.

Mer än skydd och skönhet

Glöm inte bort att staket och stängsel, utöver att vara ett vindskydd, även kan fungera som bullerskydd. Om trädgården och infarten vetter mot en vältrafikerad väg så kan ett högre staket med tät textur vara önskvärt. På så vis stänger du delvis både oljud, vind och avgaser utanför.

Bygga staket själv eller låta proffsen ta hand om jobbet?

Det kan vara riktigt roligt att bygga ett eget staket eller ett plank som omger husets trädgård. Ska man göra detta själv så är material så som trä lätt att jobba med eftersom du kan skapa nästan vilken sammansättning och konstruktion som helst, helt beroende på vad du tycker passar ditt hem bäst. Men såklart finns det flera sätt att enkelt lösa staket eller grindar själv. Med stolpar och ett Eurofence-nät kan du enkelt lösa en simpel inramning.

Om du ska bygga staketet själv så gäller det att du har tid och tålamod. Det här är ett arbete som kräver precision och god planering. Det är viktigt att använda rätt material och att inte slarva med dimensioner. Om något blir snett så blir hela staketet krokigt.

Det kostar mer att få professionell hjälp med staket, stängsel och grindar. Men det kan det vara värt. I alla fall då du vill ha en konstruktion som det går att lita på. Och då du är ute efter ett hållbart resultat med minimala underhållskrav. Kom ihåg att ta del av ROT-avdraget så blir jobbet ännu mer kostnadseffektivt.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt staketbygge löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Mark, Trädgård & Uteplats

Bygga pergola – vad kostar det?

Funderar du på att förgylla trädgården med ett extra rum?

Att bygga en pergola kan vara ett utmärkt sätt att investera i något som tillför både mervärde och funktionalitet i ditt hem.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika faktorer som påverkar kostnaden för att bygga din drömpergola.

Läs mer »
orange blommor

Vad kostar det med trädgårdshjälp?

Trädgårdsarbete kan vara både roligt och givande, men det krävs också en hel del regelbundet arbete för att hålla den fin och levande. Sysslor som man inte alltid har tid eller ork för. Därför kan det vara skönt med lite hjälp i trädgården. Men vad kan man förvänta sig gällande kostnaden?

Läs mer »