Stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten – hur ska man tänka?
Våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning runt huset, på uteplatsen eller uppfarten.
När du planerar att lägga sten kan det vara en god idé att be om offert från flera entreprenörer eller hantverkare för att jämföra priser och få en bättre uppfattning om kostnaderna. Det är också viktigt att komma ihåg att det kan finnas ytterligare kostnader för förberedande arbete, såsom att gräva och förbereda underlaget för stenläggningen.
Pris för stenläggning kan variera beroende på faktorer som materialval, omfattning av projektet och arbetskraftskostnader. Generellt sett kan priset variera från cirka 500 kronor till över 1 500 kronor per kvadratmeter.
I den här artikeln berättar vi allt som du behöver veta för att planera och be om offert för ett professionellt stenläggningsarbete.
”I allmänhet kan en stensättare ta ut en timtaxa på mellan 400-700 kronor, inkl. moms per timme”
Här är de huvudsakliga faktorerna som påverkar slutpriset på stenläggningen:
Ytterligare andra faktorer och omständigheter som kan påverka kostnaden för ditt stenläggningsprojekt:
Kostnaden för en stensättare kan variera beroende på plats, erfarenhet och utbildning.
I allmänhet kan en stensättare ta ut en timtaxa på mellan 400-700 kronor plus moms per timme, men timpriset kan vara högre eller lägre beroende på faktorer som tidigare erfarenhet och utbildning.
Fråga alltid efter offert från flera stensättare och jämför priser för att få en bättre uppfattning om prissättningen i just ditt område.
Uppskatta kostnaden för stenläggning genom att ta hänsyn till materialkostnad per kvadratmeter och arbetskostnad per timme. Kostnaden för stenläggning kan även påverkas av markförhållandena, behov av dränering, design och mönster, tillbehör, med mera. Läs mer i artikeln om stenläggning runt huset och på uppfarten.
En grov uppskattning kan dock vara mellan 200-500 kr/m2 för materialkostnaden beroende på vilken sten du väljer, och 400-700 kr per timme för en stensättare, inklusive moms.
Om uppfarten kräver extra arbete, såsom markförberedelse eller om det finns behov av extra tillbehör, kan kostnaden öka. Det är alltid bäst att be om en offert från en professionell stenläggare som kan ge en mer detaljerad uppskattning baserad på din specifika situation och önskemål.
ROT-avdraget är ett avdrag som ger skattereduktion för arbetskostnader vid renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av en bostadsfastighet.
Då marksten och plattläggning enbart påverkar ytan utanför och inte självaste huset så ger denna typ av arbete inte rätt till något avdrag.
Tiden det tar att utföra stenläggning beror på flera faktorer, inklusive storleken på området som ska stensättas, typen av stenmaterial du väljer, markförhållandena, designen och mönstret för stenläggningen samt antalet personer som arbetar på projektet samtidigt.
En enkel stenläggning på en liten yta kan ta så lite som en dag eller två medan större projekt med mer komplicerade mönster och större ytor kan ta flera veckor att slutföra. Det är bäst att diskutera tidsramen för ditt specifika projekt med en professionell stenläggare för att få en mer exakt uppskattning.
Att välja rätt material och installationsteknik för ditt stenläggningsprojekt är viktigt för att säkerställa att resultatet blir hållbart och estetiskt tilltalande. Här är några tips:
Vilken stil och design vill du ha för din stenläggning? Välj ett material som passar din önskade stil, till exempel natursten för en rustik eller traditionell look, eller betongsten för en modernare stil. Kanske vill du att stenarna läggs i något särskilt mönster? Det är också viktigt att stenläggningen harmoniserar med stilen på ditt hem och eventuell landskaps- eller trädgårdsdesign.
Kolla på klimatet i området där du bor och välj ett material som passar för det.
Vissa material, som granit och betong, kan vara mer lämpliga för kallare klimat, medan andra material kan lämpa sig bättre på varmare breddgrader.
Regnar det mycket behöver du även vara noga med dränering.
Tänk på hur du kommer att använda området som stenläggs. För hög trafik som en uppfart eller gångväg kan tjockare betongsten eller marksten vara ett mer lämpligt val på grund av dess höga hållbarhet och att en tjock sten tål högre belastning. Vissa stenmaterial är ömtåligare än andra och andra material kräver extra underhåll.
Välj en installationsteknik som passar för det material du väljer och för områdets användning.
Torrinstallation innebär att stenarna läggs utan användning av cement eller andra bindemedel. Stenarna placeras på en sand- eller grusbas och packas sedan tätt tillsammans för att bilda en stabil yta.
Våtinstallation betyder att stenarna installeras med hjälp av cement eller annat bindemedel. Stenarna placeras på en förberedd bas och cement appliceras sedan mellan stenarna för att skapa en stark och hållbar yta. En professionell stenläggare kan hjälpa dig att välja rätt installationsteknik och se till att arbetet utförs på rätt sätt.
Om du inte är säker på vilket material eller installationsteknik som är bäst för ditt projekt, fråga en professionell stenläggare eller säljare om råd.
Natursten är sten som brutits ur naturen och kan vara granit, kalksten, marmor, skiffer eller sandsten.
Natursten är populärt för sin naturliga skönhet och unika färgvariationer.
Betongsten är en konstgjord sten som gjuts av cement, sand och vatten.
Betongstenar finns i olika former, storlekar och färger och kan efterlikna naturstenar som granit, marmor och sandsten.
Kullerstenar är små, runda stenar som ofta används för att skapa en rustik eller vintage-look i trädgårdar, parker eller på gångvägar.
Kullerstenar är ofta tillverkade av granit eller flodsten.
Dekorativa stenar är små, dekorativa stenar som används för att dekorera trädgårdar, blomsterarrangemang eller som beläggning för mindre ytor.
Dekorativa stenar finns i olika färger och former och kan vara gjorda av glas, keramik, kvarts eller andra material.
Natursten är dyrare än betongsten. Marmor, granit, kalksten och travertin ligger i de dyrare prisklasserna medan betong och sandsten är billigare.
Kalksten är porös sten som kan vara ömtålig och känslig för syror och andra kemikalier. Den kan också repas och nötas bort med tiden. Travertin är lika ömtålig och kan dessutom spricka och skadas lättare än andra typer av sten. Det samma gäller för marmor, som dessutom repas lätt. Sandsten är en mjuk sten som kan vara ömtålig och känslig för nötning och erosion.
Vill du ha en sten som är mer hållbar och robust ska du hellre välja granit, basalt eller skiffer. Tillsammans med betongsten passar dessa stentyper bra i kallt klimat med snö, frost och regn.
Att välja rätt entreprenör för stenläggning är en viktig del av att säkerställa att ditt projekt blir framgångsrikt och att du blir nöjd med resultatet. Här är några steg du kan följa för att hitta rätt entreprenör:
Genom att följa dessa steg och ta dig tid för att hitta en yrkeserfaren och kvalificerad entreprenör, kan du öka dina chanser till ett framgångsrikt stenläggningsprojekt. På Dorunner kan du se referensprojekt, läsa omdömen från tidigare kunder, kontrollera kvalifikationer och få offert från flera företag på en och samma plattform.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför stenläggningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
Få en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Skapa en offertförfrågan.
Våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning runt huset, på uteplatsen eller uppfarten.
Här får du veta allt om stenläggning – pris, vad som påverkar kostnaden, hur du förbereder, hur du väljer leverantör, ROT-avdrag och mycket mer.
Ett klassiskt trästaket? Eller kanske ett staket av metall? Oavsett anledning så kan ett staket, stängsel eller grind ibland krävas. I detta inlägg går vi in djupare på skillnaderna mellan de olika varianterna.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se