Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Ett smart hem system är som en personlig assistent som gör livet lite bekvämare, säkrare och mer energisnålt. Det är ett hem utrustat med teknik som låter dig kommunicera med elektronisk utrustning, styra lampor, gardiner, uppvärmning och mycket mer – allt från din mobiltelefon, röstassistent, dator eller en annan fjärrkontroll.

Att börja med en enkel uppkopplad glödlampa, eller en smart plug som kan styras med din mobil, är ett vanligt första steg. Men att göra ditt hem riktigt ”smart” handlar om att automatisera dina apparaters funktioner.

I denna artikel kommer vi att guida dig genom alla aspekter du behöver överväga för att komma igång med ett smart hem och svara på frågor som – Hur sätter man igång med dessa automatiseringar? Vilka tekniker kan användas i ett smart hem? Slutligen, vad kan kostnaden för smarta hem vara?

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs. 

”Tänk på vad du vill att ditt smarta hem ska göra för dig, som att skapa morgonrutiner eller förbättra säkerheten. Dina behov kommer att påverka dina produktval.”

Så här kan du använda smart teknik i ditt hem

1. Styr värmen
Upp till 70% av elkostnaderna kan gå till uppvärmning. 

Genom att koppla dina uppvärmningsenheter till smart teknik kan du enkelt justera temperaturen med din mobilapp. 

Du kan till och med låta appen ta hand om schemaläggning baserat på dina preferenser.

2. Plattformar för kommunikation
Smart hemteknik använder olika plattformar för att låta enheter prata med varandra. Det finns flera alternativ, som 433 MHz, Z-wave, Zigbee, Bluetooth LE och Wi-Fi. Varje plattform har sina fördelar och begränsningar, så välj den som passar dina behov bäst.

3. Enklare vardag
Ett smart hem anpassar sig efter dina behov. Du kan programmera belysning för olika scenarier, styra apparater som kaffebryggaren och skapa ”gå hemifrån” eller ”välkommen hem” knappar för att förenkla din vardag.

4. Skapa ett smart hjem på budget
Du kan göra ditt hem smart även med en begränsad budget. Börja med grundläggande funktioner som uppvärmning, belysning och säkerhet. Du behöver inte köpa dyra enheter för att komma igång. Enkla smarta enheter som smarta glödlampor och en Google Home Mini kan göra en stor skillnad.

5. Fjärrstyrning för komfort
Med smart teknik kan du fjärrstyra ditt hem oavsett var du är. Styr belysning och uppvärmning när du är borta, vilket är både bekvämt och energisparande.

 

Att göra ditt hem smart behöver inte vara komplicerat eller dyrt. Det handlar om att anpassa tekniken efter dina behov och gradvis bygga upp ditt smarta hem över tid.

TIPS! Framtidsanpassa dina enheter

När du väljer smarta hem-enheter och teknologier, tänk på långsiktig kompatibilitet och skalbarhet. Leta efter produkter som sannolikt kommer att få löpande uppdateringar och stöd, samt de som kan integreras med framväxande teknologier. Detta säkerställer att ditt smarta hem förblir relevant och fungerande i många år framöver.

Komma igång med dina automatiseringar

Steg 1: Bedöm dina behov 
Börja med att titta runt i ditt hem och identifiera vad du redan har. Fundera på om du använder röstassistenter som Google Assistant, Alexa eller Siri, eftersom dessa kan vara användbara. Tänk på vad du vill att ditt smarta hem ska göra för dig, som att skapa morgonrutiner eller förbättra säkerheten. Dina behov kommer att påverka dina produktval.

Steg 2: Sätt en budget 
Bestäm hur mycket du är villig att spendera. Smarta hemprodukter varierar i pris, så det är viktigt att fastställa en budget för att undvika överutgifter. Tänk också på eventuella löpande kostnader som prenumerationer för vissa tjänster.

Steg 3: Välj en kontrollenhet
Välj en primär kontrollenhet. Om de flesta av dina enheter är anslutna till molnet kan du förlita dig på röstassistenter som Google Assistant eller Apple HomeKit. Om du har enheter som inte är anslutna till molnet, överväg kontrollenheter som Homey, Home Assistant eller SmartThings. Utvärdera deras funktioner och kompatibilitet med framtida behov.

Steg 4: Välj en röstassistent
Om du vill ha röststyrning, välj en röstassistent som passar dina preferenser, oavsett om du använder iOS eller Android. Vissa produkter kan fungera med din valda assistent även om de inte stöder den direkt.

Steg 5: Välj dina enheter
Nu är det dags att välja de specifika enheterna som uppfyller dina behov och din budget. Försök att hålla dig till ett varumärke för enkelhet i installation och felsökning.

Med dessa steg är du på god väg att skapa ett smart hem som förenklar och förbättrar din vardag. Börja smått, utforska och njut av bekvämligheten med automation.

Kostnader för det smarta hemmet

Att skapa ett smart hem kan vara en spännande men också en kostsam process. Det handlar om att anpassa ditt hem för att kunna styra och automatisera olika funktioner och apparater för att göra ditt liv mer bekvämt och säkert. Men vad kostar det egentligen att göra sitt hem smart?

Bygga från grunden
Om du planerar att bygga ett nytt hem är det smart att inkludera smarta funktioner från början. Det kan vara mer kostnadseffektivt än att installera dem i ett befintligt hus i framtiden.

Installation
Installationen av smarta hemsystem kan variera beroende på ditt hem och dina behov. Om du är händig kan du spara pengar genom att installera vissa enheter själv. Annars kan professionell installation vara nödvändig.

Produktval
Kostnaden beror också på de specifika smarta enheterna och system du väljer. Det finns prisvärda alternativ och mer avancerade, dyrare alternativ. Det är viktigt att balansera pris och funktionalitet enligt dina behov.

Storlek och plats
Storleken på ditt hem och din plats kan påverka kostnaden. Ett större hem kräver fler enheter och kan vara dyrare att utrusta. Dessutom kan priser variera beroende på var du bor.

Framtidssäkring
Tänk på framtiden. Bygg infrastruktur och kanalisationsvägar för att enkelt kunna lägga till sensorer och enheter i framtiden.

Energiförbrukning
Smarta mätare kan hjälpa dig att bli medveten om din energiförbrukning och spara pengar på lång sikt.

Renovering
Om du renoverar ett äldre hus, fokusera först på isolering och energieffektivitet innan du investerar i smarta enheter.

Hantverkare
Om du anlitar hantverkare för att installera smarta enheter, se till att de förstår dina behov och inte överdriver med onödiga tillägg.

Sammanfattningsvis, kostnaden för ett smart hem varierar beroende på flera faktorer. Det är viktigt att göra noggrann forskning, prioritera dina behov och planera noggrant för att skapa ett smart hem som passar din budget och livsstil.

Har du funderat på att installera en Plejd-dimmer? Genom att boka installation direkt med oss kan du känna dig trygg med att det är en behörig elektriker som gör installationen. Dorunner står dessutom för garanti & försäkring och du betalar först efter jobbet är gjort. En installation direkt bokad genom oss kostar 1990 kr, efter rotavdrag.

Vad du behöver tänka på

Ett smart hem är en investering i bekvämlighet, säkerhet och effektivitet. Kostnaderna kan variera, men i det långa loppet kan det vara en värdefull tillgång och förbättra din livsstil på många sätt. 

För att ta beslutet kring vilken teknik du behöver i ditt nya smarta hem, är här några saker som kan vara värd att tänka på, och som kan hjälpa dig att fatta informerade beslut när du sätter upp ett smart hem.

  1. Säkerhet och integritet först
    Prioritera säkerheten och integriteten för ditt smarta hemnätverk och dina enheter. Byt standardlösenord, håll dina produkter uppdaterad och segmentera ditt nätverk för att isolera smarta enheter från kritiska system som datorer. Dessutom bör du forska och välja enheter från pålitliga tillverkare som är kända för starka säkerhetsåtgärder.

  2. Interoperabilitet är nyckeln
    Undvik leverantörslåsning genom att välja smarta enheter som är kompatibla med flera plattformar och ekosystem. Välj produkter som stöder branschstandardprotokoll som Zigbee, Z-Wave eller Wi-Fi, eftersom de har större chans att fungera sömlöst med olika smarta hem-hubbar och kontrollenheter.

  3. DIY kontra Professionell Installation
    Bedöm din tekniska skicklighet och bekvämlighetsnivå när du väljer mellan egen installation (DIY) och professionell installation. Även om många smarta enheter är utformade för enkel självinstallation, kan komplexa system som integrerad säkerhet och automation dra nytta av professionell installation för att säkerställa optimal funktion.

  4. Energieffektivitet och Hållbarhet
    Omfamna den miljövänliga aspekten av smart teknik. Leta efter enheter som erbjuder energibesparande funktioner, som smarta termostater och ljusstyrning som optimerar energiförbrukningen. Tänk också på den miljömässiga påverkan av ditt smarta hem genom att välja produkter med miljövänliga material och ansvarsfulla tillverkningsmetoder.

Hitta rätt elektriker – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt smart hem löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom El & Värme
Byta huvudsäkring

Byta huvudsäkring: det här behöver du känna till

Funderar du på att byta huvudsäkring men känner dig osäker? Vår guide hjälper dig navigera genom ampere och avgifter. Från att förstå din nuvarande säkring till att välja rätt storlek för framtiden – vi går igenom allt du behöver veta. Lär dig optimera din elsäkerhet och spara pengar.

Läs mer »

Renovera lägenhet: Den ultimata guiden (kostnad, tidsåtgång, tips)

Drömmer du om att renovera lägenhet men känner dig vilsen i en djungel av tapeter och kakelplattor? Frukta inte! Vår guide är här för att förvandla ditt renoveringsäventyr från ett skräckscenario till en dans på rosor. Häng med när vi avslöjar knep för att trolla fram ditt drömhem utan att gå vilse i en labyrint av beslut.

Läs mer »
Litet kök med luckor från Helsingö

7 smarta tips för att renovera ett litet kök – plus kostnadskalkyl

Drömmer du om ett nytt kök men har begränsat med utrymme? Att renovera ett litet kök kan vara en utmaning, men med rätt planering och smarta lösningar kan du skapa ett funktionellt och stilrent kök även på begränsad yta. Lär dig hur du maximerar utrymmet, väljer rätt lösningar och får en uppfattning om kostnaderna för att renovera ditt lilla kök.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.