Trädgårdsskötsel – 5 tips för att skapa din drömträdgård

Behöver trädgården få lite kärlek? Oavsett om du gör det själv eller tar in hjälp har vi i detta inlägg samlat några bra tips.

Trädgårdsskötsel är något som alla trädgårdar behöver, oavsett hur små, stora, vildvuxna eller prydliga de än må vara. En trädgård kan kräva mer eller mindre skötsel beroende på hur du planerar den.

Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? Oavsett om du gillar fixa själv eller hellre tar in hjälp med trädgårdsskötsel, så kommer vi i det här inlägget tipsa dig om hur du skapar en trädgård som passar just dig.

Hitta hjälp via Dorunner

”När du planerar din trädgård ska du börja med att ställa dig själv frågorna hur du kommer använda trädgården, och hur mycket tid du vill och kan lägga ner på trädgårdsskötsel. Det ska kännas värt mödan”.

1. Planera trädgården efter dina intressen

När du planerar din trädgård ska du börja med att ställa dig själv frågorna hur du kommer använda trädgården, och hur mycket tid du vill och kan lägga ner på trädgårdsskötsel. Det ska kännas värt mödan, annars finns risken att du känner att allt som rör din trädgård är jobbigt snarare än lustfyllt och trevligt.

Gillar du att plantera lökar och frön? Kommer du vilja formklippa buskar? Är det avkoppling att rensa ogräs? Ogillar du att klippa gräsmattan?

2. Välj stilen och växterna som passar dig

När du planerar kan du välja att hålla dig efter en viss stil, kanske en som passar husets utseende, eller så väljer du helt enkelt bara en stil som du gillar. Rogivande grönska eller fantasifulla färgval? Välordnat och trimmat, lummigt eller lantligt – du bestämmer! Däremot kräver olika växer olika grader av skötsel, så även här ska du ha i åtanke hur mycket arbete du kommer vilja lägga ner på din trädgårdsskötsel.

Undvik att plantera i krukor

Plantera inte för många växter i kruka om det ska vara lättskött. Jorden i krukan torkar lättare ut och näringen tar slut snabbare. Dessutom trängs rötterna ju större växten blir. Därmed bör växter och jord bytas ut varje år och behöver ofta planteras om till större krukor vartefter.

Men tycker du att det är kul att plantera är krukor i olika former och utseenden vackra och tillför något extra till trädgården.

Lättskötta alternativ

Rabatter, perenner och buskar sköter sig själva mer och är ett bra alternativ om du önskar ha en lummig men mindre behov av trädgårdsskötsel. Ett tips är även att välja vintergröna växter som exempelvis rhododendron. Då kan du njuta av din trädgård under stora delar av året.

Gräsmattan

Gräs växer fort och kräver regelbunden klippning, under sommaren kan det bli mer än två gånger i veckan. Beroende på tiden du kommer vilja lägga ner på din trädgårdsskötsel, så ska du fundera på storleken på gräsmattan. Kanske kan en altan ta upp en större del om du önskar ha mindre gräsyta att sköta.

Spara tid med en robotgräsklippare

En annan lösning att spara in tid på trädgårdsskötsel, kan vara att ersätta gräsmatteytorna med marktäckande växter som inte kräver något underhåll. Om du har en stor gräsmatta men inte har tid att klippa själv, är en robotgräsklippare ett bra val.

Komplettera trädgården med ett uterum

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? I detta inlägg listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

3. Håll häcken trimmad och följ reglerna

En häck kräver regelbunden skötsel för att hålla sig fin. Men när på året ska du klippa häcken? Det beror på vad det är för sort och när på året häcken blommar:

  • Häckar som blommar på våren är synd att klippa bort, då kan du vänta till mitten av juni.
  • Barrväxter såsom gran eller tuja kan du klippa i början av vintern eller på hösten efter att de har växt till sig under sommaren.
  • Syrénhäckar kan du klippa året om medan en avenbok bör klippas i juli, augusti eller september.

 
Ett tips är att klippa ofta och lite, snarare än sällan och mycket.

Dessa regler gäller för häckar och plank

  • Hur nära tomtgränsen får häcken planteras? Häckar och buskar bör planteras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen.
  • Hur hög får häcken eller planket vara? Har du en hörntomt får inte häck, plank eller staket vara högre än 80 centimeter, detta för att inte trafiksikten ute på gatan ska påverkas. 
     

Boverkets webbplats kan du läsa mer om vilka regler som gäller för plank.

4. Välj passande verktyg för att klippa häcken

Det är vanligt att använda en handhållen häcksax för lägre häckar med raka snitt. En sekatör använder du får att få bort enstaka kvistar och löv. Elektriska verktyg är bra att använda när du har häck som sträcker sig långt. Tänk bara på att ta bort grövre grenar innan du börjar använda den, exempelvis med en grensax.

5. Behov av trädgårdshjälp? Anlita en expert

Vill du slippa tänka på trädgården överhuvudtaget kan du ta in trädgårdshjälp i form av en trädgårdsmästare som tar hand om hela eller delar av trädgårdsskötseln. Du kan få hjälp med krattning, vattning, rensning av ogräs och planteringar.

Du kan även anlita en trädgårdsarkitekt eller en trädgårdsdesigner inför planeringen av trädgården för att få den bästa lösningen som passar just dig.

Rutavdrag vid trädgårdsskötsel

Visste du att du kan få rutavdrag även för trädgårdsskötsel? Du kan bland annat göra avdrag för arbeten i trädgården som:

  • gräsklippning, krattning och ogräsrensning
  • klippning av buskar och häckar
  • beskärning av träd, trädfällning och borttagning av träd och buskar
  • röjning av sly
     

Här kan du läsa mer om hur rot- och rutavdraget funkar.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Om du själv inte har gröna fingrar eller helt enkelt inte har tid att ta hand om din trädgård, kan du hitta den hjälp du behöver via oss på Dorunner.

Vi matchar ihop dig med proffsiga trädgårdsexperter och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat trädgårdsexperter hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från trädgårdsskötare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Trädgård
orange blommor

Vad kostar det med trädgårdshjälp?

Trädgårdsarbete kan vara både roligt och givande, men det krävs också en hel del regelbundet arbete för att hålla den fin och levande. Sysslor som man inte alltid har tid eller ork för. Därför kan det vara skönt med lite hjälp i trädgården. Men vad kan man förvänta sig gällande kostnaden?

Läs mer »
Så dina frön nu!

Plantera mera – från frö till skörd

Än är det ganska mörk och kallt utomhus, men saken är den att du redan nu kan börja förodla dina plantor från frö. Februari-april är en bra period att börja driva upp dina plantor. Skapa förutsättningarna för en lummig trädgård redan nu.

Läs mer »