Vad kostar det att anlita en arkitekt?

Är du osäker på vad det innebär att anlita en arkitekt, vad det kan kosta och vad du får för pengarna? Här har vi samlat det du behöver veta.

Går du i tankarna att anlita en arkitekt till ditt byggprojekt? Är du osäker på vad det egentligen innebär, vad det kan kosta och vad du får för pengarna? Här har vi samlat allt du behöver veta för att hitta den mest passande arkitekten för dig.

Hitta hjälp via Dorunner

”Genom att ta in en arkitekt tidigt i processen säkerställer du att bygget går rätt till och du minskar riskerna för fel.”

Vad gör en arkitekt?

Att anlita en arkitekt innebär att du kan få hjälp med allt från arkitektritningar, detaljritningar och bygglovsritningar till enklare skisser och idéer – litet som stort. Kanske behöver du interiör- eller möbelskisser inför ett inredningsprojekt, bygglovsritningar till en tillbyggnad, garage eller uterum, eller ritningar till ett helt nytt hus. Av en arkitekt får du hjälp med planeringen inför det tilltänkta bygget. Med bra och tydliga ritningar är det lättare för hantverkare att göra rätt från början och arbeta mer effektivt

Varför ska du anlita en arkitekt?

Det finns flera fördelar med att anlita en arkitekt för ditt projekt. Även om det kan kännas dyrt tjänar du på investeringen på lång sikt. Genom att ta in en arkitekt tidigt i processen säkerställer du att bygget går rätt till och du minskar riskerna för fel. Dessutom kan du få hjälp att visualisera dina idéer utefter dina behov och önskningar. Vill du ha något platsbyggt eller har du en vision som du inte riktigt kan sätta på papper? En arkitekt förstår hur man bygger smart och vet vad som kommer funka och inte funka. En proffsig arkitekt kan även se till att ditt nya hus blir mer energieffektivt.

Hur väljer du rätt arkitekt?

Precis som med de allra flesta tjänster kan det vara svårt att välja rätt företag. Självklart vill du ha någon inom din budget, utan att tumma på kvalitet och slutresultat. Ett tips är att hitta någon som gjort liknande arbeten tidigare som det du är ute efter. Då blir det lättare för såväl arkitekten som för dig att veta om ni är en bra match. Läs gärna vårt tidigare inlägg för fler tips om vad du ska tänka på när du letar efter en arkitekt.

Det är bra om du redan har koll på krav, behov och tilltänkt budget så att du kan förmedla dessa vid ett första möte med din arkitekt. På så sätt blir det lättare för arkitekten att förstå vad som ska prioriteras och vad man kan spara in på för ett så smart bygge som möjligt.

Hitta en arkitekt nära dig

Dags att bygga nytt eller bygga ut och ta hjälp av en arkitekt för jobbet? På Dorunner hittar du tusentals medlemsföretag som kan stå till tjänst när du har hantverks- och tjänstebehov, däribland arkitekter och arkitektbyråer. Genom att skicka in en förfrågan via oss kan du få upp till fem offerter från olika företag, och sedan jämföra priser och tjänster med varandra för att hitta något som passar just dig. Dessutom kan du läsa omdömen från tidigare kunder.

Timpris för en arkitekt

De flesta arkitekter tar betalt per timme, men det kan också gå att få ett fast pris där ni kommer överens om vad som ska ingå, om du föredrar det. Timpriset baseras oftast på hur många timmar det tar för arkitekten att ta fram arkitektritningen. Enligt en grov uppskattning kan timpriset för en arkitekt landa på mellan cirka 750–1500 kronor i timmen, beroende på arkitektens erfarenhet och specialistkunskaper. Tänk på att det är en tidsåtgång för att ta fram själva ritningen, och att det tar mer tid om du vill att arkitekten ska vara med under själva byggresan också.

Vad påverkar totalpriset?

Kort och gott finns det ett flertal faktorer som påverkar totalpriset. Det handlar dels om storleken på det planerade bygget, dels komplexiteten, det vill säga hur avancerat projektet är. Förutom ritningar kan även arkitekten ansöka om bygglov för byggherren, alltså du. Om projektet kräver att man måste ansöka om dispens från olika detaljplaner kan arkitekten behöva sammanställa sådana inför bygglovsansökan, vilket tar längre tid och på så sätt blir det dyrare. Även vilken arkitekt du väljer påverkar priset. En arkitekt med lång erfarenhet och flera goda referenser kan ta mer betalt. Även om det blir dyrare än om du exempelvis anlitar någon som precis har tagit examen vet du å andra sidan vad du får för pengarna med en välrenommerad arkitekt.

Arkitektritningar och bygglovsritningar

För vissa projekt kan du behöva bygglov, och för att ansöka om bygglov behövs ett bra underlag. Ofta behövs en bygglovsritning som tydligt visar planeringen inför det tilltänka bygget. Det kan vara för ett helt hus, ett garage, en tillbyggnad eller ett uterum. Det är vanligt att anlita en arkitekt för en arkitektritning, vilket är ett samlingsnamn för alla former av ritningar utförda av en arkitekt, såsom bygglovsritningar. Flera arkitektbyråer erbjuder dessutom 3D-modeller av ritningar, utan extra kostnad. Fråga din arkitektbyrå vad de erbjuder så du vet vad du kan förvänta dig

Låt arkitekten vara med under hela byggprocessen

Som vi skrev ovan kan det i totalpriset ingå att arkitekten hjälper till under hela byggprocessen. Det kan vara allt från att arkitekten sammanställer och skickar in bygghandlingar till projektledning av själva bygget. Fördelen med att låta arkitekten ta hand om dessa delar är att du då har ett proffs på plats som har koll på att projektet fortlöper enligt plan.

Huruvida du endast anlitar en arkitekt för planering och ritningar eller för att leda en hel byggprocess framåt, beror självklart på din egen kunskapsnivå och budget. Har du resurser för det kan ett större byggprojekt verkligen underlättas av en extern person som har koll på allt. Men är du själv kunnig inom bygg och att leda projekt kanske du endast behöver hjälp med vissa delar från arkitekten. Låt dina behov och arkitektens färdigheter styra er arbetsmässiga relation.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt husbygge löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med experter inom rätt kategori och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från arkitekter.

Fler artiklar inom Husbygge

Renovera lägenhet: Den ultimata guiden (kostnad, tidsåtgång, tips)

Drömmer du om att renovera lägenhet men känner dig vilsen i en djungel av tapeter och kakelplattor? Frukta inte! Vår guide är här för att förvandla ditt renoveringsäventyr från ett skräckscenario till en dans på rosor. Häng med när vi avslöjar knep för att trolla fram ditt drömhem utan att gå vilse i en labyrint av beslut.

Läs mer »
Bygga hus

Vad kostar det att bygga hus?

Att bygga hus är kostsamt, men exakt hur kostsamt är svårt att säga och beror på en rad olika faktorer. Här ger vi dig en bild av vad som påverkar priset, och vilka kostnader som vanligtvis tillkommer.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev​

TA DEL AV FLER RENOVERINGSTIPS

Missa inga tips, guider eller inspirationsartiklar när det kommer till renoveringar och hemmafix!

Ta del av matnyttig information som kan hjälpa dig med allt från att renovera köket kostnadseffektivt till att välja rätt entreprenör.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.