Byta köksblandare – kostnad, tips & viktigt att tänka på
En komplett guide till att byta köksblandare, med råd om kostnad, tidsåtgång och vad du bör tänka på. Lär dig välja rätt köksblandare och förstå när du bör anlita en professionell rörmokare.
Kostnaden för att åtgärda fuktskada i krypgrund varierar beroende på skadans omfattning. Är det bara fukt på väggen räcker det troligtvis att bara tvätta av den fuktskadade väggen och ställa in en avfuktare.
Har däremot krypgrunden eller bärande konstruktion fått en fukt- eller mögelskada kan kostnaden snabbt klättra upp mot 50 000 – 250 000 kr. Handlar det om fuktskada i krypgrunden finns också risk för att kostnaden inte täcks av den vanliga villaförsäkringen.
Beroende på vart fuktskadan har skett kan kostnaden variera. I denna artikel kommer vi att svara på frågor kring hur farlig en fuktskada egentligen är, när man ska ta tag i en fuktskada, hur man gör sig av med det och framför allt hur mycket det kommer att kosta.
”Fuktskador uppstår, paradoxalt nog, oftast under sommartider. Det är då den varma sommarluften dras in under huset och kyls ned av den kalla temperaturen under krypgrunden.”
Enligt en kartläggning gjord av Boverket under 2018 är de skador som i första hand dominerar problembilden vatten och fukt. Ett vanligt förekommande problem är att klimatskalet är otätt, så att byggnaderna inte skyddas från inträngande vatten.
Klimatskalet är i dagligt tal de ytor som omsluter husets uppvärmda yta, det vill säga tak, fasad, fönster, ytterdörrar samt grund.
I samma undersökning uppskattar man att de totala kostnaderna för åtgärdande av fuktskador kan vara så stora som 111 miljarder kronor om året.
Vanlig fukt i krypgrunden eller källaren är faktiskt sällan farlig. Det är inte förrän fukten beblandas med organiska material och det börjar mögla, eller ännu värre när det blir röta, som det kan uppstå ordentliga problem med stora utgifter som följd.
Mögel växer i fuktiga miljöer och kan skapa luftvägsproblem och ger upphov till allergier och kan i slutändan leda till problem med lungorna. Därför är det extremt viktigt att göra sig av med mögel så fort man hittar det i sitt hem, då detta kan skapa långvariga hälsoproblem.
I samband med mögel är det även vanlig att stöta på röta som i värsta fall bryter ned organisk material. Har bärande konstruktion blivit påverkad av röta så löper byggnaden en stor risk för att rasa, därför är det extra viktigt att åtgärda dessa problem innan det blir en ordentligt skada.
När en yta eller en vägg blir angripen av fukt, finns det några tydliga tecken som du kan hålla utkik efter. Främsta tecknet är en frätande, unket lukt som kan uppstå även om fuktskadan inte syns. Detta kan vara ett tecken på en utvecklad fuktskada.
I vissa fall kan man även se att en vägg eller en yta har svullnat upp, ändrat färg eller börjat få svarta prickar med vitt ludd. Har det gått riktigt långt kan man kanske även skymta röta som har börjat uppstå.
För att hålla fuktproblem i schack är vår främsta rekommendation att ständigt hålla ett öga på och se över luftfuktigheten i krypgrunden, speciellt efter sensommrarna. Har krypgrunden en bra isolering, samt bra dränering runtom huset, så ska det inte vara något att oroa sig för. Vill man vara på den säkra sidan kan man installera en avfuktare som man sätter på under sensommar och höst.
Installationskostnaden för en avfuktare är relativ liten, och kan lätt användas i svåråtkomliga ytor. Däremot tillkommer driftkostnader för elen när den är igång, som kan vara värt att tänka på. Samt att det krävs regelbunden inspektion av krypgrunden för att se till att luftfuktigheten är på en bra nivå.
Vill du inte ha en luftfuktare i din krypgrund, så kan du istället satsa på en varmgrund, det vill säga en krypgrund som är försedd med isolering. Har du dock redan en existerande krypgrund, kan det vara svårt att bygga en varmgrund. Det du däremot kan göra är att anpassa krypgrundsisoleringen för att skapa ett varmare och torrare klimat.
Fukt i krypgrunden är den vanligaste och mest förekommande skadan som uppstår i en krypgrund. Fuktskador uppstår, paradoxalt nog, oftast under sommartider. Det är då den varma sommarluften dras in under huset och kyls ned av den kalla temperaturen under krypgrunden.
När detta händer kan den varma luften kondensera och således öka fuktigheten i krypgrunden. Om denna luftfuktighet sitter kvar under en längre tid kan mikrobiell påväxt, såsom mögel och svamp, börja växa. Har man mögel och svamp kan man oftast känna det på lukten. En påtaglig lukt som beskrivs som frän och stickande och som kan skapa reaktioner som klåda i ögonen, irriterande luftvägar eller allergibesvär.
Målet är självklart att se till att avfukta krypgrunden innan det blir ett problem. Är man snabb på att lösa en eventuellt ökad luftfuktighet innan det blir en ordentlig skada kan man komma undan ganska lindrigt. Ibland kan det till och med räcka med att man installerar en avfuktare.
Självklart finns det olika åtgärder man kan ta till beroende på vilken typ av problem ditt hus stöter på. Behöver du bara avfukta ytan hamnar kostnaden på mellan 30 000 – 50 000 kr, beroende på storleken av ytan som ska avfuktas.
Viktigt att tänka på är att avfuktning inte löser problemet, även om det åtgärdar luftfuktigheten. Du kan behöva värmeisolera marken och då kan du behöva lägga till ytterligare 20 000 kr eller mer.
Beroende på hur allvarliga fuktproblem och skador som uppstår kan olika åtgärder komma att behövas. Är du i behov av att dränera krypgrunden kan detta gå på upp mot 100 000 – 150 000 kr för en normalstor källare på 40 kvm.
Kostnaden beräknas per löpmeter. Löpmeter beräknar du genom att mäta längs husets ytterväggar.
Du får räkna med att arbetskostnaden är runt 3000 kronor per löpmeter husgrund, vid enklaste möjliga omständigheter. Däremot kan det snabbt kan gå upp till det dubbla om förutsättningarna ändras. Faktorer som kan fördyra arbetet är till exempel om man måste gräva djupare på grund av lutningen; om det finns stenblock, betong eller berg som måste grävas eller sprängas bort; eller om området runt huset är svårframkomligt för maskiner.
Läs gärna mer om dränering i vårt artikel ”Dränering – det här är värt att veta”.
Tiden för en avfuktning kan variera beroende på bredden av skadan, men vanligt är att det tar ca 2-6 veckor.
Sen kan det behövas läggas på tid för att bygga till isoleringar eller för att dränera, beroende på hur stor skada det är.
Behöver du hjälp med att avfukta din krypgrund kan du enkelt komma i kontakt med kvalificerade företag här.
Efter en dränering kan du behöva markisolera marken. Bra är att installera en avfuktare för att se till att krypgrunden inte får fuktskador framöver. Men är det riktigt allvarliga problem med röta, mögel och hussvamp kan du behöva riva upp hela krypgrunden innan du bygger på med en mer permanent lösning för att kontrollera fuktnivån i din krypgrund.
Misstänker du att du har fuktskador är första steget alltid att kontakta en besiktningsman som har specialkompetens och kan gå till botten med vart problemet har uppstått och hur långt gånget det är. Efter att du vet vad det är för typ av problem blir det också enklare att veta vilka åtgärder som krävs.
En fuktutredning kostar mellan 800 – 1 000 kr beroende på hur stor fuktskada man har. Då görs kontrollmätningar med fuktmätare för att besikta och skydda krypgrunden eller för att hitta skador. I vissa fall kan även kompletterande analyser och prover behöva göras för att kontrollera vilka ämnen som förekommer och på så vis hitta och specificera problemområden.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver vid en fuktskada löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga företag och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat företag hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
Vi matchar ihop dig med proffsiga företag. Du kan i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
En komplett guide till att byta köksblandare, med råd om kostnad, tidsåtgång och vad du bör tänka på. Lär dig välja rätt köksblandare och förstå när du bör anlita en professionell rörmokare.
Funderar du på att byta blandare själv? Vi går igenom om man bör anlita fackman, steg-för-steg instruktioner och tips.
Oavsett om du längtar efter lugn och ro efter en lång dag eller vill ge dina barn en plats för äventyr, är ett välplacerat badkar nyckeln till ett lyckat badrumsprojekt. Låt oss guida dig genom badkarinstallationens olika steg.
Vattenlås är en essentiell del av VVS-systemet i ditt hem, och de finns i olika former för olika ändamål. I detta omfattande guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om vattenlås, från dess funktion och betydelse till vanliga frågor om underhåll och byte.
Behöver du installera en ny tvättmaskin? Lär dig allt om vatten- och elanslutningar, avlopp och hur du väljer rätt plats för din tvättmaskin. Oavsett om du vill göra det själv eller anlita en professionell rörmokare, hjälper vi på Dorunner dig att undvika problem och säkerhetsrisker.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se