Vad kostar storstädning & vad ingår?

Allt du behöver veta om storstädning - vad det kostar att boka storstädning, vad som bör ingå, hur lång tid det tar och hur ofta det ska göras.

De flesta av oss tycker städning är tråkigt och då kan det vara skönt att lägga ut jobbet till proffs som kan göra jobbet både snabbt och bra.

Generellt sett kan man räkna med att kostnaden för en storstädning variera mellan 20 – 60 kr per kvadratmeter. Vad kostnaden landar på beror på storlek, tillägg och andra extra arbete som ligger utöver det som brukar ingå i en storstädning.

Det är vanligt att städfirmor erbjuder olika typer av paketpriser eller timpriser, så det kan vara bra att jämföra olika alternativ innan man väljer en städfirma.

Hitta hjälp via Dorunner

”Vad kan en storstädning kosta? Och vad kan du förvänta dig ingår i priset? Här reder vi ut alla frågor du kan ha när du vill boka storstädning.”

Vad kostar en storstädning per kvadratmeter?

Bästa sättet att få reda på hur mycket en storstädning kan kosta för just för dig och dina behov är att  kontakta olika städföretag och be om en offert baserat på dina specifika krav och behov för  en mer exakt uppskattning av kostnaden

Men för att ge en fingervisning så kan man räkna med att det kan kosta allt mellan 20-60 kr/kvm. Mycket baseras på vilken typ av städning du behöver, storleken på utrymmet som ska städas och om du behöver extra tillägg såsom fönsterputs, helgstädning eller en städning med pälsdjur i åtanke. 

Checklista: Vad ingår i en storstädning?

En storstädning innebär en grundlig rengöring av hela bostaden eller lokal. 

Många städföretag har en lista på vilka städmoment som brukar ingå för att  säkerställa att städningen är tillräckligt noggrann. 

Nedan följer en övergripligt lista på vad man kan förvänta inför en vanlig storstädning.

citron och städmaterial

Rengöring av väggar och tak: Alla väggar och tak torrtorkas av för att ta bort damm, spindelnät och smuts. En grundligare rengöring kan vara särskilt viktigt i utrymmen som kök och badrum där fläckar, fett eller tvålrester ofta fastnat på väggarna. 

Rengöring av ytor: Alla ytor som möbler, hyllor, element, lampknapp, fönsterbrädor, lampor och andra fria ytor damm- eller våttorkas.

Rengöring av ventiler och fläktar: Spisfläktar, ventiler och filter torkas av eller damsugs och rengörs för att avlägsna damm och smuts.

Dammsugning: Golv, på och under mattor, möbler, sänggavel, skoställ och andra ytor dammsugs grundligt.

Golvrengöring: Golv moppas noggrant för att avlägsna smuts och fläckar. Olika golvmaterial rengörs och behandlas på olika sätt. 

Trägolv är till exempel känsligare än linoleumgolv och måste rengöras med andra metoder och rengöringsmedel.

Rengöring av dörrar, socklar och lister: Alla dörrar, golvsocklar och lister dammsugs och torkas av för att avlägsna smuts och damm. Dörrhandtag rengörs eller putsas.

Torrdammar av elektroniska apparater: Alla elektroniska apparater, till exempel TV-apparater och datorer, dammtorkas varsamt.

Rengöring av vitvaror i kök: Ugn, spis, mikrovågsugn, frys, kylskåp och diskmaskin torkas av utvändigt.

Vill man ha grovrengöring av ugn eller invändig rengöring av kylskåp och frys kan detta oftast läggas till som extra tillägg. 

Rengöring av kök: Vid önskemål kan vissa städfirmor lägga in disk i diskmaskinen. 

Mer vanligt är det att städföretag torkar av besticklådor, putsar diskho och blandare, rengör kakel ovanför diskbänken, samt tömmer sopor och rengör sopkorg och skåpet sopbehållaren finns.

Rengöring av badrum: Toalettstol, handfat, kran, badkar och dusch putsas och torkas av. 

Duschväggar, golv och kakel avfettas, avkalkas eller torkas av. Även golvbrunn rengörs.

Nybäddad: Vissa städföretag kan även bädda sängen om man lägger fram nya lakan.

Extra tillägg

Många städföretag ger möjlighet att lägga till fönstertvätt, grovrengöring av ugn eller kylskåp samt strykning och tvätt av kläder – tjänster som oftast inte ingår i grundlistan.

Beroende på vilken extra tillägg du väljer till kan kostnaden variera mellan 200 – 400 kr.

Tänk på att detta är en generell lista och vad som faktisk ingår i en storstädning kan variera beroende på vilket företag du anlitar och vad dina specifika behov är. 

Det är viktigt att diskutera vad du behöver i din städning med städföretaget innan arbetet påbörjas. 

Ett sätt att hitta bra städfirmor att jobba med är att se över referenser och omdöme från tidigare kunder. 

Här kan du få reda på mer om vad som ingår i en storstädning baserad på olika rum i hemmet.

Hur lång tid tar en storstädning?

Tiden det tar att genomföra en storstädning varierar beroende på storleken på ytan som ska städas, hur mycket som ska städas och vilka städmoment som ingår i städningen.

Generellt sett tar en storstädning av en yta mellan 40-80 kvm ungefär 2-4 timmar att genomföra. En storstädning av en större bostad på 80-100 kvm kan ta mellan 4-6 timmar att utföra.

Det är viktigt att diskutera tidsåtgången med städföretaget redan när du bokar storstädning, så att du har realistiska förväntningar och att du har planerat för tillräckligt med tid för städningen att ska kunna genomföras ordentligt.

Husdjur

Värt att tänka på är att både kostnaden och tiden det tar att slutföra en storstädning kommer att öka en hel del om man har pälsvänner hemma.

Detta då päls har en tendens att fastna på olika textiler och är därför svårare och tar mer tid att göra rent.

Hur förbereder jag mitt hem före en professionell storstädning?

Innan en professionell storstädning är det bra att förbereda ditt hem för att säkerställa att städningen blir så effektiv som möjligt och för att göra jobbet enklare för städaren. 

Här är några tips på vad som kan vara smart att fixa inför en storstädning.

städredskap framför ett badkar

Plocka undan. Gå igenom varje rum och ta bort saker som ligger på golvet, på bord, hyllor och andra ytor. 

Desto mindre saker som städaren behöver flytta på, desto snabbare och renare blir städningen, då städföretag har enklare att torkar av fria ytor.

Avlägsna saker från golven. Flytta undan stolar, mattor, leksaker och andra föremål från golvet. 

Detta gör att städaren enklare kommer åt att rengöra golven. 

Stolar kan vändas och placeras på bordet. Vill du ha mattorna rengjorda kan detta göras separat.

Rensa ut, släng och ge bort oönskade saker. Passa på att gå igenom hemmet och rensa bort oönskade saker som du inte längre behöver. 

Släng trasiga saker, ge bort saker du inte längre behöver. 

Detta gör inte bara att städningen blir lättare, det ger också mer utrymme och gör det enklare att organisera dina ägodelar efter städningen.

Töm diskbänk, fönsterbrädor och andra ytor. Ta bort föremål från ytor som bord, hyllor, diskbänk och fönsterbrädor så att städaren lättare kan torka av ytan.

Flytta tunga föremål. Om det finns tunga föremål som soffor, bokhyllor eller sängar som städaren behöver flytta på för att komma åt svårtillgängliga områden, kan det vara bra att flytta dem innan städningen för att spara tid.

Flytta tunga vitvaror. Man kan behöva flytta ut spis och kylskåp om man vill att städfirman ska städa bakom det.

Informera städaren om specifika önskemål. Om det finns några specifika områden eller föremål som du vill att städaren ska fokusera på, se till att informera dem om detta på förhand så att de kan inkludera detta i städningen.

Hur ofta är det rimligt att storstäda?

Hur ofta du behöver storstäda beror mycket på hur regelbunden du städar i vanliga fall, men också på hur snabbt det blir smutsigt och hur stort hushållet är. Rekommendationen är att storstäda 1-2 gånger per år, men städar du mer regelbunden i vardagen kan du storstäda mer sällan.

Med storstädning menas oftast en grundlig rengöring av hemmet utöver de vanliga städrutinerna. Oftast så kan det innebära att man går in bakom tunga möbler eller vitvaror, städar under badkar eller mattor och rengör fönster, ventilationer, golvbrunnar eller besticklådor. 

Det är ändå smart att plocka undan efter sig dagligen och göra snabba städningar av de mest använda utrymmena. Det gör det nämligen enklare att komma åt vid städningar och gör även att storstädningen tar kortare tid än om det ligger en massa prylar i vägen och om smutsen har samlats på lager som grott in och blir svåra att ta bort. 

Det kan vara en bra plan att planera in en regelbunden städtid, exempelvis en gång i veckan. Många anlitar städföretag även för veckostädningen. Men återigen beror det på dina egna preferenser och hur mycket tid du har till förfogande.

Vad ska jag tänka på när jag väljer städföretag för storstädning?

När du väljer ett städföretag för storstädning kan det vara bra att ge akt på följande faktorer för att hitta en bra och pålitlig leverantör som gör ett jobb med hög kvalitet:

Erfarenhet. Kontrollera företagets erfarenhet och kompetens inom storstädning. 

Ett företag med lång erfarenhet inom städning har oftast bättre kunskap om de olika metoderna som behövs för en grundlig storstädning. 

Vana städare jobbar dessutom snabbare och är samtidigt noggranna med resultatet.

Referenser. Be om referenser från tidigare kunder och läs recensioner på företagets hemsida och andra plattformar. 

Det är en bra hjälp för att bedöma företagets pålitlighet och kvalitet.

Pris. Kontrollera priset för storstädningen och se till att det är rimligt. Jämför gärna priser från flera städföretag för att få en uppfattning om det genomsnittliga marknadspriset.

Kvalitet. Se till att städföretaget du väljer levererar hög kvalitet på städningen och att de använder miljövänliga rengöringsmedel. 

Kontrollera även om företaget erbjuder en kvalitetsgaranti på sitt arbete.

Försäkring. Det är viktigt att städföretaget har försäkringar som täcker eventuella skador på egendom eller personskador under städningen.

Tillgänglighet. Vissa städföretag kan ha begränsad tillgänglighet under helger eller helgdagar. 

Se till att boka i god tid om du vill att städningen ska utföras under någon speciell dag. 

Planera i förväg, så kan du minska på kostanden och underlättar det både för dig och för det städföretag du väljer.

tvätta fönster mot en grön bakgrund
dammsuga en fluffig beige matta

Hur ofta ska jag beställa en grundlig storstädning?

Det finns ingen exakt regel för hur ofta man bör storstäda sitt hem eftersom det beror på livsstil, antal personer i hushållet, husdjur, bostadsyta och personliga preferenser. Generellt är det är lämpligt att genomföra en grundlig storstädning minst 2 gånger per år, beroende på hur mycket tid man lägger på regelbunden städning och underhåll av hemmet där emellan.

Tänk på att olika områden och föremål i hemmet behöver olika frekvens av städning. Badrum och kök kan behöva storstädas en gång per kvartal medan sovrum och vardagsrum klarar sig med ett par gånger om året. Skapa en städplan som passar dina egna behov och din livsstil, för att hålla hemmet rent och snyggt på ett hälsosamt sätt.

Det är vanligt att beställa en rejäl storstädning två gånger om året, en gång på våren och en gång inför julsäsongen, men kök, badrum och andra utrymmen med hårt slitage och mycket smuts kan som sagt behöva en storstädning betydligt oftare.

Hitta rätt städfirma – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din storstädning löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få offerter, läs omdömen och se referensprojekt från flera städföretag. Skapa en offertförfrågan.

Fler artiklar inom Städ
stora fönster i vit sovrum

Hemstädning – vad kostar det & vad ingår?

Kostnaden för en städtjänst kan variera stort eftersom både frekvensen och typ av tjänst kan skilja sig åt. Du kan få hjälp allt från veckovis till årsvis, inom en mängd olika saker. Därför kan det vara svårt att avgöra vilken typ av tjänst som bäst passar dina behov – vi hjälper dig!

Läs mer »

Vad ingår i en flyttstädning?

Ska du flytta och planerar att anlita en städfirma för flyttstädningen? Då kan det vara bra att veta vad som egentligen ska ingå i en flyttstädning, så du får det du vill ha och betalar för. Tänker du städa själv är det ännu viktigare att ha koll på vad som ska göras.

Läs mer »