Värt att veta om du ska bygga en pergola

Ska du bygga en pergola? Ge din uteplats eller trädgård en extra dimension. Vi har samlat tips att tänka på innan du bygger din pergola.

Vi går igenom

Går du i tankar om att bygga en pergola? Under varma sommardagar kan det vara skönt att ha en pergola att vila under. En pergola kan ha många olika former och funktioner, antingen kan den vara i direkt anslutning till ditt hus och altan eller så är den fristående i din trädgård.

Oavsett funktion eller placering ger en pergola en extra dimension samt solskydd till din uteplats eller trädgård. Här har vi samlat några tips du kan tänka på innan du bygger din pergola.

Hitta hjälp via Dorunner

Funktion

Många bygger en pergola i sin trädgård för att det ska vara en vackert pelargång där klätterväxter växer. En pergola med växter som klättrar på pelaren kan inrama en trädgårdsgång i en inte alltför liten trädgård. Vissa väljer att inte ha några växter runt sitt ramverk, dock tappar pergolan något av sin effekt som solskydd då.

Idag är det dock vanligast att man bygger pergolan på altanen och kopplar ihop den med huskroppen, vilket nästan skapar ett uterum. Oavsett vilken funktion din pergola ska ha är det viktigt att du tänker igenom dess funktion innan du börjar bygga pergolan så att du kan anpassa den.

Material

Välj rätt virke till din pergola. Eftersom att träramen är det som gör pergolan så är det bra att ha ett virke som håller i längden. Dessutom är det svårt att underhålla den om du har en hel del klätterväxter, välj därför tryckimpregnerat trävirke.

Tänk också på att virket ska hålla för snö och vindar under de kalla vintermånaderna. För att din pergola ska hålla i många år framöver är det också bra att ha rostfria eller varmförzinkade skruvar och spikbeslag.

Tänk igenom hur du förankrar din pergola i trädgården eller altanen, gjut själv eller köp färdiga plintar.

Bygglov eller ej?

Vanligtvis behöver man inte bygglov för att bygga en pergola. Förutsatt att den inte ligger längre bort än 3 m från tomtgränsen och att den inte är mer än 3 m hög. Den får heller inte ha tak eller vara förankrad i en byggnad om det ska godkännas som en pergola som inte kräver bygglov.

Oavsett om du behöver bygglov eller inte bör du dock alltid ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång. Finns det risk för att pergolan stör eller skapar ouppskattad skugga hos grannarna bör du också kontakta dem innan du börjar bygga.

Ska du bygga en pergola?

Och behöver hjälp av ett proffs att bygga din pergola? Du vet väl att du genom Dorunner enkelt kan hitta en snickare nära dig.

Att installera en pergola

Innan du bygger din pergola kan det vara värt att tänka igenom innan hur du vill att din pergola ska se ut.

Om priset är en avgörande faktor så finns det modeller i aluminium eller vinyl som kan vara ett bra alternativ. Om prio däremot är att få upp din pergola snabbt och smidigt så finns det färdiga pergola-kit som man kan köpa där alla delar samt en instruktionsbok som tydligt förklarar hur du sätter upp pergolan, är inkluderade.

Är man däremot utefter en mer klassisk och vacker stil med stora stommar, så är det bästa alternativet att bygga pergolan själv från grunden.

Det finns många bra artiklar som steg-för-steg förklarar hur man bygger pergolor. Vill du istället bespara dig tiden och krångel så kan du också anlita en hantverkare som hjälper dig.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver när du ska bygga din pergola löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga företag och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Frågor du bör ställa dig innan du bygger eller köper en pergola

Hur tänker du använda din pergola?

Vill du skapa en fristad där du kan sitta och njuta av morgonkaffet? Eller ska den bli grunden till ett utekök, där du kan vistas och laga mat ute i det fria? Olika pergolor kan skilja sig i både form, material och funktion så därför är det viktigt att noga tänka igenom vad syftet med just din pergola är, så att du kan anpassa bygger därefter. En pergola är skapar känslan av ett extra rum i ditt hem och en avskild plats i trädgården.

Vart i trädgården vill du placera din pergola?

Hur ligger solen? Ska pergolan stå i skugga eller sol? Ska den vara nära huset eller nära skogen? Om pergolan ska byggas i anslutning till fasaden så kom ihåg att du då behöver ansöka om bygglov.

Ska ditt pergola ha ett tak?

Om du vill att pergolan ska ha ett tak så kommer du även då att behöva ansöka om bygglov.

Vilket typ av tak tänker du dig?

De mest populära sättet att bygga ett tak till pergolor är att bygga tjocka trästammar, på så vis behåller du den öppna och luftiga känslan av frisk luft och solljus, men samtidigt skärmar av med lite skugga.

Vill du däremot skapa en mer väder-skyddad pergola så finns det flera olika typer av stängda tak du kan gå på. Det mest populära är att sätta upp markiser eller annan typ av tyg-segel beroende på hur heltäckande man vill att det ska vara.

Vad kostar det att bygga en pergola?

Kostnaden för att bygga pergola beror på om du bygger allting från grunden eller om du köper en färdig byggsats.

En färdig byggsats eller ett färdigt pergola-kit kan kosta allt mellan 5 000 och 50 000 kr beroende på material och storlek. Att anlita en hantverkare som sen bygger pergolan (en liten pergola) åt dig kan landa på mellan 3 000 och 10 000 kr. Det vill säga att den totala kostnaden då skulle landa någonstans mellan 8 000 och 60 000 kr.

Räkna dock med att kvalitén kan skilja sig en hel del beroende på hur mycket du betalar. En färdig byggsats brukar vara i aluminium och vinyl. Vill du ha en pergola i cement eller ett finare massivt trä rekommenderar vi att du istället bygger det från grunden eller anlita en erfaren snickare.

Ritning av pergola innan bygg

En ritning av din framtida pergola kan göra det enklare för dig att visualisera hur din pergola kommer att se ut i din trädgård innan du sätter igång med att bygga. Om inspirationen sinar eller om du inser att det inte riktigt blev som du ville, så till hinner du fortfarande göra ändringar i ritningen innan du verkligen slår hammaren i spiken.

Vill du ha hjälp med att visualisera ditt projekt så känner vi många duktiga arkitekter.

Lycka till med byggandet!

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Uteplats

Bygga pergola – vad kostar det?

Funderar du på att förgylla trädgården med ett extra rum?

Att bygga en pergola kan vara ett utmärkt sätt att investera i något som tillför både mervärde och funktionalitet i ditt hem.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika faktorer som påverkar kostnaden för att bygga din drömpergola.

Läs mer »